De ce nu se angajeaza tinerii romani?
Argumentele invocate in mod special ca raspuns la aceasta intrebare - in special cuantumul salarial - nu ar putea fi, cel putin la prima vedere, un motiv intemeiat al refuzului tinerilor romani de a se angaja.
Exista si o serie de cauze determinate de functionarea defectuoasa a departamentelor de HR din unele companii, precum si o slaba pregatire a managerilor, indiferent la ce nivel se situeaza acestia.
Abordarea acestui subiect, desi este sustinuta de cifre – un tanar nu se poate intretine astazi cu 2.000 lei, daca traieste in Bucuresti, Cluj, Iasi sau Timisoara – nu analizeaza imaginea de ansamblu a situatiei existente pe piata fortei de munca in Romania.
Criza fortei de munca trebuie privita pornind de la analiza urmatoarelor componente:
1. invatamant
2. angajatorii
3. parintii
4. tinerii
Invatamant
Sistemul de invatamant din Romania de dupa 1990 nu a avut coerenta, un plan pe durata medie si lunga. Nu s-a elaborat nici macar un plan care sa faca predictii asupra necesarului de forta de munca, a noilor specialitati.
Dupa 1990, in conditiile unei puternice miscari a fortei de munca - plecari masive din Romania - ne-am trezit ca piata este suprasaturata de diplome si nu de tineri bine pregatiti. A fost perioada avocatilor si economistilor, timp in care s-au desfiintat pe rand scolile profesionale (nu mai existau elevi pentru ele), liceele industriale (nu mai erau marile uzine care sa solicite meseriasi), iar facultatile au descoperit peste noapte ca nu sunt pregatite sa ofere noi generatii pregatirea necesara in acord cu cerintele pietei.
Evaluări recente
Investitorii si multinationalele venite in Romania au fost tot timpul stimulati cu sloganul avem forta de munca ieftina. Nimeni nu s-a gandit la consecintele promovarii aproape obsesive a acestei formule. Astazi tinerii se angajeaza si nu stau mai mult de 6-12 luni la o companie, invocand o realitate de necontestat salariu sub nivelul celui din vest.
La problema salarizarii s-a adaugat slaba pregatire a managerilor si nu de putine ori greselile de incepatori ale celor din departamentele HR.
Actuala criza a fortei de munca si dezinteresul tinerilor fata de angajare sunt consecinta a 27 de ani in care s-a produs ruptura dintre angajati si angajatori. In aceasta perioada „nu am construit in piata muncii o cultura a colaborarii si recompensei cinstite”, scria Doru Supeala in articolul Decalogul angajatorului roman.
Parintii
Toti parintii, indiferent din ce tara sunt, doresc tot ce e mai bun pentru copilul lor. Cunoscuta formula de ce sa sufere si el, am suferit eu destul, la care s-a adaugat ambitia parintilor privind calea pe care trebuie s-o apuce copilul, de multe ori impotriva vocatiei acestuia, au indepartat tinerii de ce isi doreau, dar le – au si creat o imagine supraevaluta despre ei insisi.
Greselile parintilor incep din scoala primara si nu se opresc nici atunci cand tanarul a depasit cu mult 21 de ani si ar trebui sa stea pe picioarele lui.
Tinerii
Multi tineri au inca mari carente de pregatire, aplica pentru job-uri despre care stiu prea putin sau deloc, nu isi cunosc propriile abilitati sau nu se pot adapta mediului corporatist si exigentelor acestuia. Sunt inca multi care trimit CV-uri cu greseli de ortografie si gramaticale, altii care cred ca angajatorul este o societate de binefacere si ca el trebuie sa beneficieze de totul la superlativ.
Piața munciiArticol scris de:
1 comentariu
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
OutSider03
Piața muncii