Distribuie
Cifre alarmante in educatie: de ce scade numarul studentilor de la an la an
Invatamantul romanesc nu se poate lauda cu prea multe imbunatatiri, ci din contra, rezultatele elevilor de liceu din ultimii ani arata un declin major al nivelului de pregatire. Iar acest lucru se reflecta puternic si in numarul de elevi inscrisi in invatamantul superior, care s-a redus la mai putin de jumatate pe parcursul a cativa ani.
Astfel, 2007 a fost ultimul an cu crestere, atunci inregistrandu-se un numar de peste 907.000 de inscrisi la facultate, pentru ca mai apoi, scaderile sa se inregistreze de la an la an.
Ulterior, numarul studentilor s-a diminuat la 891.000 inscrisi de la facultate in 2008, apoi la 775.000 in 2009, pentru ca in 2014 sa ajunga la putin peste 410.000 de studenti inscrisi in invatamantul universitar de licenta.
"Cred ca principalul motiv al scaderii numarului de studenti este gradul scazut de promovabilitate la Bacalaureat, ceea ce ne arata ca factorul uman este de calitate din ce in ce mai slaba. Situatia este la fel de dramatica daca ne uitam si la numarul tinerilor care termina facultatile, cifra mult mai mica decat a celor care s-au inscris", a declarat pentru wall-street.ro Daniel Armeanu, profesor universitar in cadrul Facultatii de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori din cadrul ASE.
De asemenea, natalitatea in scadere de la an la an este un factor important care nu poate fi ignorat. Astel, daca in anul 1990, de exemplu, s-au nascut circa 315.000 de copii, in 2008 numarul nou-nascutilor a scazut la 230.000, continuand sa se diminueze la mai putin de 180.000 in anul 2013.
In anii `90 aproape fiecare familie avea cate 2-3 copii, intre timp natalitatea a scazut la jumatate, iar impactul va fi pe termen lung in piata muncii din Romania
Nici abandonul scolar nu este de ignorat. Datele Eurostat arata ca rata abandonului scolar in Romania a trecut in 2014 de 18%, ceea ce inseamna ca aproximativ 2 din 10 tineri cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani care au absolvit cel mult gimnaziul nu si-au exprimat in niciun fel dorinta de a-si continua studiile in 2014. Motivele sunt multe, de la slaba dotare a sistemului educational, la saracia din familii si pana la renuntarea de buna voie la studii.
Astfel, Romania ocupa locul 26 din 28 la nivelul Uniunii Europene in ceea ce priveste parasirea timpurie a sistemului de invatamant.
Surprinzator sau nu, mai multi studenti la Medicina
Daca in majoritatea specializarilor se inregistreaza scaderi ale numarului de studenti, exceptie fac facultatile de medicina, care au fost pe plus in ultimii ani.
Întreg articolul poate fi citit accesând sursa.
Citește toate articolele despre
Fara categorieArticol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Fara categorie
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro