Deficitul de "talente" pe piata muncii se adanceste tot mai mult

20.03.2016
1 min
Deficitul de "talente" pe piata muncii se adanceste tot mai mult

Distribuie

Interesul tot mai scazut manifestat de tinerii liceeni pentru continuarea studiilor a determinat universitatile din tara sa organizeze programe de pregatire pentru examenul de bacalaureat in speranta ca va creste numarul celor care vor merge la facultate.


"Avem facultati care deruleaza de mai multi ani pregatiri pentru elevi inainte de bacalaureat si admitere la facultate, insa foarte putini sunt interesati de aceste pregatiri. Avem someri si avem locuri de munca neocupate. Este vorba de un dezinteres in a se pregati. Sunt multe firme care ii primesc pentru a se forma direct in organizatie, dar tinerii prefera sa plece in strainatate, in cautarea unei vieti mai bune", spune Ioan Carcea, profesor al Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi din Iasi, potrvit Mediafax.

 

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educatiei, anul trecut 66% dintre absolventii de clasa a XII-a au promovat examenul de bacalaureat, dintre care 73% din promotia 2014-2015, iar 27% din promotiile anterioare. Numarul liceenilor care au reusit sa promoveze examenul de bacalaureat a scazut in ultimii zece ani cu peste 30%. In 2014, pentru prima data din 2011 incoace, sistemul de invatamant romanesc a reusit sa produca un numar de absolventi de bacalaureat peste pragul de 100.000 de persoane.

 

Daca universitatile se plang de slaba pregatire a celor care ajung la facultate in ultimii ani, pe piata muncii deficitul de "talente" se adanceste, desi mediul corporatist a apelat in ultimii ani la programe de internship, stagii de practica platite, in urma carora tinerii primesc pana la 300 de euro lunar. "Avem in toata tara un deficit de informare in randul celor care isi cauta un loc de munca. Intrucat pana la absolvire tinerii nu sunt pusi in contact cu piata muncii, ei pur si simplu nu stiu unde si cum sa aplice", spune Raluca Parvu, business manager in cadrul companiei de consultanta in management si resurse umane BPI Group.

 

In ultimii ani, marile companii de pe piata locala au intensificat selectia tinerilor la stagii de practica incercand astfel sa-si asigure un val de noi angajati in momentul in care "internii" termina facultatea. "Sunt posturi care nu solicita un profil de studii specializat si sunt platite ca atare, cu salariul minim pe economie. Multi tineri nu se indreapta spontan catre aceste posturi sau nu sunt mobili. Prefera sa ramana fara loc de munca in loc sa se mute in alt oras", a mai spus Raluca Parvu.

Citește toate articolele despre

Workforce planning

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro