Detaliile mărunte din CV care îți sabotează cariera

19.07.2017
2 min
Detaliile mărunte din CV care îți sabotează cariera

Sursa foto

Când ne căutam un loc de munca, ne petrecem timp îndelungat aranjând CV-ul într-un mod care sa fie pe placul companiei la care dorim sa ne angajăm. Încercăm sa atragem atenția cat mai mult cu putință asupra experienței pe care o avem. A numeroaselor proiecte pe care le-am încheiat cu succes. Asupra referințelor grozave pe care le putem obține.

Concentrați atât de tare asupra elementelor care formează coloana vertebrală a CV-ului nostru, se întâmplă uneori să uităm că dracul se ascunde în detalii. Si uneori, indiferent de cât de impresionante sunt realizările profesionale, daca recrutorul nu ajunge să le citească, oripilat fiind de aceste detalii, sau de dracul din ele, cariera visată nici nu apucă să se nască.

Mai jos aveți doar câteva elemente care trecute într-un moment de neatenție în CV, nemodificate de ani de zile sau atârnate acolo în speranța că vor impresiona fac praf cariera visată, prin simplul fapt că recrutorul nu poate trece peste ele pentru a ajunge la conținutul greu, cu care te mândrești, al CV-ului tău.

Fotografia

Nu vom ști probabil niciodată cate cariere s-au sfârșit înainte de a începe din cauza fotografiei cu care speri ca îți înfrumusețezi CV-ul. Cum aspectul fizic nu este o cerință de angajare, nu ne este foarte clar de ce a fost nevoie ca aceasta modă a postării unei poze pe CV să apară.

Dar, fiindcă exista, s-au deschis porțile iadului. Avem pe CV-uri, in cazul băieților, poze cu ei la nunți, pe terenul de fotbal, la terasa cu o bere in mana, îmbrățișând sau sărutând prietena, pe bicicletă, seminuzi la mare.

În cazul fetelor vedem decolteuri, îmbrăcăminte provocatoare, buze țuguiate de acea nenorocire a zilelor moderne numita selfie, rochii de seara, role, căței sau ale animale domestice, filtre Snapchat.

Vă place sau nu, poza, dacă alegeți să o puneți în CV, e primul lucru pe care un recrutor îl vede. Si ar prefera să vadă viitorul angajat, așa cum ar putea fi el la muncă, nu în timpul său liber.

Indiferent de cât de multe aprecieri au pozele acestea pe rețelele sociale, ele nu își au locul în viața profesională. Așa că sfatul nostru este următorul: decât să puneți o astfel de poză, mai bine nu puneți deloc. Daca-i musai, alegeți una pe care ar aprecia-o nu prietenii voștri, ci părinții.

Adresa de email

Necesara pentru comunicarea pre sau post interviu, adresa de email spune multe despre genul de persoana care ești. Când suntem tineri, avem tendința de a crea adresele de mail cat mai ciudate cu putinta: pelerina_mov, dulcik69, pussymussy, belferul, zbor_creieri. Când îmbătrânim, uităm sa le modificăm. Iar ele ajung, sub forma aceasta, pe CV.

Imaginați-va un CV foarte bun, pe care tronează o astfel de adresa de mail. Ce spune asta despre voi, in condițiile in care azi durează sub două minute să îți creezi o noua adresa? Una de forma nume.prenume, așa cum se cuvine.

Motto-uri personale

Exista o tendință de a trece pe CV cuvinte de duh spuse de alții si adoptate fără plata drepturilor de autor. Sau, mai grav, filozofii de Facebook de forma „în viața trebuie să cazi ca să te ridici,” „ce a fost nu mai poate fi schimbat,” „nici viitorul nu mai e ce a fost.”

E bine sa ai pasiuni. Sa fii ghidat în viața de un dicton, fie el luat de pe Facebook. Dar viitorii tăi colegi le pot afla de la tine, pe parcurs. Nu trebuie să le știe recrutorul, înainte de a te cunoaște personal.

Greșeli gramaticale

A greși din cauza grabei la tastare e normal. Nici autocorrectul nu ajută foarte mult, mai ales că schimbă cuvinte de capul lui, si cum vrea el. Dar, odată scris, CV-ul trebuie verificat, de data asta de forma, nu de fond.

Pentru că în ziua de azi ambalajul vinde, iar marfa bună ascunsă in spatele unor exprimări incorecte va rămâne pe raft multă vreme.

Resurse CV

Articol scris de:

Daniel P.

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV