Echilibrarea cu și după Burnout

31.08.2024
3 min
5.00
Echilibrarea cu și după Burnout

Distribuie

 

Burnout-ul este mai mult decât o simplă oboseală; este un semn că ceva important lipsește în viața noastră profesională și personală.

Este o stare de epuizare emoțională, fizică și mentală cauzată de stresul excesiv și prelungit, în special în contextul muncii.

Pentru cei care se confruntă cu această povară, viața poate părea un șir nesfârșit de zile dificile, în care bucuria, motivația și sensul sunt tot mai greu de găsit.

Să te simți epuizat de muncă nu este un semn de slăbiciune, ci mai degrabă un indiciu că ai fost supus unei presiuni constante pentru o perioadă prea lungă.

Într-o societate care valorizează productivitatea peste măsură, este ușor să pierdem din vedere propria sănătate mentală și fizică. Cerințele nesfârșite, termenele limită strânse și așteptările neclare sau nerealiste pot aduce pe oricine în pragul epuizării.

De cele mai multe ori, superiorii pe scara ierarhică nu înțeleg și nu pricep acest fenomen, această sensibilitate, această afecțiune și faptul că se poate și de cele mai multe ori este din cauza lor, fapt ce pune și mai multă presiune asupra noastră ca și angajați și ca și oameni.

Ajută să avem discuții de clarificare și să fim obiectivi mereu când vine vorba despre starea de sănătate și influența pe care un loc de muncă, favorabil sau nu, cum aceasta poate să ne fie aliat sau inamic în ce privește echilibrul și starea de bine. 

Este esențial să recunoaștem semnele burnout-ului pentru a putea lua măsuri înainte ca acesta să devină copleșitor. Simptomele pot include sentimentul de detașare față de muncă, scăderea performanței, probleme de concentrare, iritabilitate și chiar manifestări fizice precum dureri de cap, probleme digestive sau insomnie.

Dacă te afli în această situație, e important să știi că nu ești singur și că este absolut normal să te simți așa în fața unor circumstanțe de muncă dificile. A recunoaște că ai nevoie de o pauză sau de o schimbare nu este un eșec, ci un act de curaj și responsabilitate față de tine însuți.

Primul pas către vindecare este să-ți acorzi permisiunea de a pune pauză. Încearcă să te deconectezi de la munca constantă și să-ți acorzi timp pentru odihnă.
Redescoperirea lucrurilor care îți aduc bucurie și sens este crucială. Poate fi vorba de hobby-uri pe care le-ai neglijat, de petrecerea timpului cu cei dragi sau pur și simplu de momente de liniște.

Poate să fie greu să reușești a te mișca din loc și a nu rămâne într-un blocaj, însă este necesar să știm că asta ar putea ajuta, dar totodată să nu punem presiune pe noi din nou și-n repetate rânduri doar pentru că așa credem că ar trebui să facem sau ni se spune. Timpul de a pune la rece situația și soluția ajută să găsim exact ce ne trebuie, cel puțin pentru acel moment al vieții.

De asemenea, nu ezita să cauți sprijin. Fie că este vorba de discuții cu un prieten apropiat, terapie sau participarea la grupuri de suport, împărtășirea experiențelor tale cu alții poate aduce un sentiment de ușurare și conectare.

Este important să ne amintim că locul de muncă ar trebui să fie un spațiu în care ne simțim valorizați și respectați, nu o sursă constantă de stres.

 

 

Dacă mediul de muncă contribuie semnificativ la starea ta de burnout, poate fi necesar să evaluezi situația și să iei în considerare schimbări care să te ajute să îți protejezi sănătatea mentală.

Niciun job nu merită un stres sau greutate care să apese pe noi ca oameni mereu, chiar dacă acesta are aspecte materiale sau mai puțin materiale care ne ajută ori după care ne-am ghidat sau ales să mergem către.

Goana după "aur" pune mult mai mult stres asupra mentalului și fizicului, iar dacă se întâmplă pentru perioade mai lungi de timp, ajungem la situații sau stări de sănătate chiar sensibile și care vor necesita mult mai mult ajutor de specialitate.

În final, regăsirea echilibrului în viața ta este un proces care necesită timp, răbdare și compasiune față de tine însuți.

Totodată este nevoie să înțelegem că burnout-ul se produce de cele mai multe ori din cauza unui mediu de muncă care nu este facil sau enpatic, unde numerele contează mai mult ca oamenii și unde continua nevoie de afirmare și livrare nu găsește astâmpăr ori direcția nu e clară și nici oamenii care ar trebui să ofere direcția respectivă nu au ce le trebuie pentru a face asta, sunt incompatibili cu postul deținut.

Burnout-ul poate fi copleșitor, dar cu pași mici, poți începe să îți reconstruiești energia și să regăsești bucuria și sensul în viață.

Meriți să trăiești o viață care îți aduce împlinire, nu doar să supraviețuiești în ea.

Meriți să ai parte de bunătate și empatie, de oameni calzi și ambianță frumoasă, de lucruri noi și oameni dornici să te ajute, de bucuria zilei de mâine și a unui rol care te satisface și contribuie la bunăstarea ta completă, nu doar materială, care de cele mai multe ori nici aceasta nu este suficientă pentru a permite astfel de dezechilibre. 

Ai grijă de tine și de sănătatea ta. Totul are o soluție clară care te așteaptă cu drag.

 

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro