Fii pregatit la interviu. Cum iti testeaza recrutorii inteligenta emotionala

21.06.2012
1 min
Fii pregatit la interviu. Cum iti testeaza recrutorii inteligenta emotionala

Distribuie

Angajatorii sunt interesati de gradul tau de inteligenta emotionala si au anumite intrebari special concepute pentru a vedea cum stai la acest capitol.

 

Inteligenta emotionala descrie capacitatea de a intelege cum actiunile tale ii afecteaza pe ceilalti si de a fii constient de sentimentele proprii in relatiile cu colegii. Este un element extrem de important pentru munca in echipa si pentru activitatea ca manager.

Recrutorii folosesc cel putin una sau doua intrebari in timpul interviului de angajare prin care incearca sa vada daca inteligenta ta emotionala se ridica la nivelul asteptarilor:

1. Povesteste-mi o situatie in care te-ai simtit frustrat sau furios din cauza unui coleg. Cum ai reactionat in momentul respectiv? Care a fost rezolvarea conflictului?

2. Care a fost cel mai tensionat moment in relatia cu seful direct? De ce s-a ajuns aici si cum ai reusit sa gestionezi situatia?

3. Care este genul de oameni cu care nu reusesti sa te intelegi deloc? De ce?

4. Au existat situatii in care te-ai simtit nedreptatit la locul de munca? Cum ti-ai exprimat sentimentele in acele situatii?

5. Cum difera starea ta emotionala cand te afli intr-un grup de persoane pe care le cunosti fata de o intalnire sau sedinta cu oameni pe care nu ii stii?

Ceea ce vor recrutorii sa vada este ca descrii intr-un mod nuantat aceste experiente si nu le tratezi cu raspunsuri de genul "nu stiu", "nu mi s-a intamplat" sau "nu m-am gandit la asta".

Daca IQ-ul masoara aspecte legate de nivelul cognitiv al persoanei, inteligenta emotionala (sau EQ-ul) masoara capacitatea efectiva de reactie a persoanei la diferite situatii, inteligenta de a folosi in relatiile cu ceilalti emotiile personale si pe ale altora.

Persoanele cu un coeficient de inteligenta emotionala ridicat au abilitatea de a-si reprima emotiile negative, ca furia, lipsa de incredere, stresul, anxietatea si de a le inlocui cu emotii pozitive: increderea in sine, empatia, colegialitatea.

Citește toate articolele despre

Fara categorie

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro