Distribuie
Forvis Mazars în România: sfaturi de la specialiști pentru o carieră de succes în contabilitate
Portretizarea unui anumit rol, fie în mass-media, fie în cultura populară, poate fi adesea bazată pe stereotipuri perpetuate de-a lungul mai multor generații. Profesia de contabil nu face excepție, însă credem că atât adevărul, cât și claritatea, poate oferi inspirație oricărui profesionist. În calitate de susținători ai transparenței în piața muncii, vă propunem să descoperim în interviul de astăzi viața unui contabil, explorând aspecte precum dezvoltarea personală și profesională. Demontăm astfel mituri și stereotipuri populare discutând despre cele mai recente instrumente și tehnologii utilizate în îndeplinirea sarcinilor zilnice. În acest sens, Ana Dragomirică, Manager, Outsourcing – Accounting, împărtășește călătoria sa profesională cu noi. Aflăm împreună tot ce este de știut despre contabilitatea la Forvis Mazars în România, în interviul următor!
Salutare, Ana, să începem prin a oferi cititorilor noștri câteva informații despre tine: care este rolul pe care îl ocupi în prezent în cadrul Forvis Mazars în România și cum a arătat parcursul tău în companie?
Bună tuturor, mulțumesc pentru oportunitate. Sper că acest interviu va oferi puțină inspirație generației mai tinere și tuturor persoanelor care pot să se identifice cu parcursul meu, sau care sunt pur și simplu interesate să obțină o nouă perspectivă asupra domeniului și companiei noastre.
Călătoria mea în Forvis Mazars a început în august 2015, fiind primul meu job full-time. Ca o mică remarcă amuzantă, prima mea zi în companie a fost pe data de 25, aceasta reprezentând, de altfel, ultima zi pentru depunerea declarațiilor fiscale, așa că putem spune că rolul meu a fost dinamic încă din prima zi. Am început ocupând o poziție de junior, primind atenția și contextul necesare pentru fiecare sarcină pe care trebuia să o îndeplinesc. Cu toate că studiile mele nu conțineau atât de multe cunoștințe din domeniul contabilității, atitudinea mea și perspectiva deschisă în legătură cu învățarea au fost cele care au făcut diferența în final, permițându-mi să avansez de la an la an în următoarea poziție. Creșterea mea a fost întotdeauna organică și m-a adus până în prezent, moment în care ocup o poziție de management.
Procesul de recrutare a păstrat această deschidere de-a lungul anilor și chiar și acum suntem în căutarea persoanelor cu dorința și curiozitatea de a învăța ceva nou. Toate abilitățile tehnice necesare pot fi acumulate pe parcurs. Din acest motiv pot spune că a fi o persoană cu care se lucrează ușor poate fi o abilitate subestimată.
De-a lungul tuturor acestor ani, am avut oportunitatea de a fi mai mult decât un contabil. Am alergat maratoane și mi-am exersat abilitățile de vorbit în public în cadrul unor evenimente precum Forvis Mazars Forum din 2019, unde am susținut un discurs despre exploatarea nisipului și problemele de mediu. Am gătit la cantină pentru cei mai puțin norocoși, am predat cursuri financiare elevilor de liceu, am facilitat sesiuni de training pentru colegi și am îndrumat studenți în timpul programelor de practică din compania noastră. La toate acestea pot adăuga participarea la campaniile noastre de CSR, unde am fost atât Moș Crăciun, cât și Iepurașul de Paște pentru mulți copii, am ajutat la renovarea a două școli în cadrul inițiativei anuale Community Day, iar lista poate continua. Așa cum am menționat anterior, atât creșterea profesională, cât și cea personală sunt la fel de importante și am avut multe oportunități pentru a le acorda ambelor atenția necesară.
Putem spune cu certitudine că ești un contabil extraordinar și o parte valoroasă a echipei tale, însă cum a început totul? Care au fost factorii motivatori care au jucat un rol important în alegerea carierei tale?
Cred că este important să punctez faptul că nu sunt adepta scenariului în care o persoană își urmează doar pasiunile în viață, deoarece ar putea să rateze multe alte oportunități neglijând imaginea de ansamblu. Luați exemplul meu, o carieră în contabilitate nu a fost întotdeauna alegerea evidentă. Am fost un artist în copilărie, cântând și dansând în fața audiențelor de toate felurile, ori de câte ori aveam ocazia.
În același timp, am o formare academică în domeniul economic. Acest lucru m-a determinat să caut o companie care să-mi ofere cel mai bun mediu pentru a accesa oportunități de creștere și pentru a avea perspective de carieră pe termen lung, toate acestea fără a fi neglijat aspectul uman, personal. Obținerea independenței a fost un factor motivant puternic pentru mine în construirea carierei și m-a determinat să investesc timp suplimentar pentru a-mi îmbunătăți abilitățile tehnice.
Călătoria mea la Forvis Mazars în România a început cu interviul de angajare, unde am venit la recomandarea unei cunoștințe. În timpul discuției, am simțit o conexiune foarte bună cu partenerul care m-a intervievat și mi s-a oferit oportunitatea de a mă alătura echipei. Nouă ani mai târziu, încă sunt aici.
Excelența tehnică reprezintă una dintre valorile Forvis Mazars, influențând mediul de lucru în fiecare zi. Acest aspect, alături de faptul că lucrez constant cu profesioniști atât de buni, m-a inspirat și a acționat ca un impuls puternic pentru a mă concentra pe propria dezvoltare profesională. Am devenit contabil cu ajutorul sprijinului constant primit încă de la început. La aceasta am adăugat angajament, responsabilitate și determinare. A aparține unui loc în care nu doar că îți este permis să crești, ci ești și încurajat constant să o faci, a primi încredere și susținere, sunt lucruri spre care ar trebui să țintim cu toții. Colegii mei sunt suporterii mei și eu sunt, la rândul meu, pentru ei, sărbătorind fiecare succes sau îmbunătățire.
Suntem deseori martori ai unei portretizări aparte a contabililor, atât în mass-media cât și în viața de zi cu zi. Cum arată în realitate o zi din viața ta profesională și care sunt responsabilitățile tale?
Personal, cred că această portretizare a contabililor în mass-media sau chiar și în opinia publică fie s-a estompat în timp, fie pur și simplu eu nu am fost expusă la ea. Nu am avut acele stereotipuri în jurul meu, iar acest lucru se datorează echipei tinere și agile din care am făcut parte în tot acest timp, având întotdeauna acces la diverse tipuri de activități din aria de business și modele de afaceri, fiind mereu în contact cu cele mai noi îmbunătățiri digitale.
Utilizarea din ce în ce mai frecventă a tehnologiei și dezvoltările pe care aceasta le-a produs, au făcut ca activitatea noastră să fie mai eficientă și, îndrăznesc să spun, mai atrăgătoare pentru generația tânără. Fără a intra în detalii, fluxurile automate și roboții sunt asistenții noștri în prezent.
În afara aspectelor operaționale și tehnice ale rolului meu, mă consider un team player veritabil, fiind acolo pentru echipa mea ori de câte ori pot oferi ajutor, la fel și pentru clienții mei, livrând servicii de înaltă calitate adaptate la nevoile lor, totul în timp ce mă implic activ în procesul de dezvoltare al businessului.
Cum este să lucrezi în mod direct cu clienții tăi și cum tratezi acest proces? Care sunt câteva dintre cele mai bune metode pentru a ajunge la o relație optimă cu aceștia?
În spatele fiecărei poziții se află o persoană. Ar trebui să ne conectăm cu acea persoană și să construim o relație bazată pe încredere, fiind receptivi și anticipând nevoile lor. Comunicarea continuă și eficientă joacă de asemenea un rol important în construirea relației și stabilirea încrederii.
Scopul nostru este să fim întotdeauna un partener de încredere pentru obligațiile lor de conformitate și să oferim cele mai calitative servicii. Atingerea celei mai bune combinații pentru o relație optimă poate fi o provocare, având în vedere că fiecare companie este diferită, însă trebuie să găsim echilibrul potrivit între eforturile echipei noastre și cele ale clienților noștri.
Probabil ești cât se poate de familiarizată cu stereotipurile asociate meseriei tale. Care sunt câteva pe care ți-ai dori să le adresezi?
Cea mai comună impresie greșită pe care o aud este aceea că meseria de contabil este plictisitoare și dificilă. Adevărul este că poți întâlni situații noi destul de frecvent. Atât mediul de afaceri, cât și cel legislativ sunt într-o continuă schimbare, iar activitatea clienților noștri se schimbă și evoluează în consecință. Am clienți cu care am colaborat încă de la începutul călătoriei mele în Forvis Mazars și este minunat să văd cum afacerile lor s-au dezvoltat de-a lungul anilor.
Aș mai menționa că dacă te simți confortabil cu numerele și ai un interes în acest domeniu, un rol în contabilitate se poate transforma cu ușurință într-o carieră extrem de satisfăcătoare pentru tine. Nimic nu este prea dificil dacă ești deschis, dispus să înveți și să primești ajutor din partea unei echipe care te susține.
Cum a evoluat rolul tău în paralel cu dezvoltarea rapidă a tehnologiei din ultimii ani? Care sunt instrumentele cu care lucrezi în prezent și cum impactează acestea sarcinile și responsabilitățile tale?
Privind înapoi la începutul carierei mele, nu pot să nu remarc câte lucruri s-au schimbat de-a lungul timpului. Îmi amintesc primii mei ani ca profesionist, atunci eu și colegii mei obișnuiam să folosim pe rând semnăturile electronice pentru depunerea declarațiilor fiscale. De-a lungul anilor, ne-am adaptat la transformările digitale și multe aspecte s-au îmbunătățit. Acum ne concentrăm pe activități care aduc valoare adăugată clienților noștri și nu mai suntem blocați în sarcini repetitive. Folosim arhive electronice, soluții pentru extragerea datelor, descărcare automată de fișiere sau diferiți roboți dezvoltați de echipa noastră de automatizare. Acum avem colegi care lucrează din alte orașe, în timp ce la începutul carierei mele acest lucru ar fi fost considerat o fantezie, fiind cu toții lipiți de dosarele clienților.
Conceptul de work life balance este adesea menționat în toate conversațiile legate de carieră. Cum se transpune acest concept în viața ta? Cum reușit să menții acest echilibru și care sunt sfaturile pe care le poți da pentru a îl atinge?
Voi menționa o altă impresie greșită în timp ce răspund la această întrebare, având în vedere că acord o importanță semnificativă vieții mele personale și îmi prețuiesc timpul liber.
Contabilitatea nu este plictisitoare și nici contabilii nu sunt plictisitori. Am oportunitatea să călătoresc, alimentându-mi pasiunea pentru acest lucru, merg la sală, chiar dacă în unele zile trebuie să mă forțez, gătesc și mă asigur că îmi aloc timp pentru a face activități care îmi dau o stare de bine. La sfârșitul zilei, este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să prioritizăm activitățile din lista noastră și să descoperim ce ni se potrivește cel mai bine.
Cred cu tărie că disciplina este cheia succesului. Acest lucru se aplică în ceea ce privește locurile noastre de muncă, rutinele, programul nostru de somn, obiceiurile alimentare, însumând tot ceea ce facem într-o zi.
Începe prin a-ți stabili un obiectiv pentru tine însuți, ia în considerare importanța și beneficiile sale și hrănește-te cu acestea. Efortul și angajamentul pe care îl solicită acel anumit obiectiv vor avea sens apoi, îți promit.
În cele din urmă, care ar fi sfatul pe care l-ai oferi următoarei generații de profesioniști ce aspiră la o carieră în contabilitate? Ce lecție ți-ar plăcea să păstreze cu ei în urma acestui interviu și să înțeleagă despre profesia de contabil?
Voi fi întotdeauna susținătoarea generației tinere și îi voi sprijini în tot ceea ce își doresc să realizeze. Le voi spune întotdeauna să nu fugă niciodată de provocări, ci spre ele. Nu există nimic mai satisfăcător decât să vezi progresul și evoluția ta, atingând un nou nivel de încredere în sine care va merita fiecare efort.
Începe cu lucruri mici și dezvoltă-ți obiceiurile sănătoase zi de zi, profită de orice oportunitate, fie ea profesională sau personală, pune întrebări, absoarbe orice informație poți de la colegii tăi și rămâi mereu curios.
Dacă și pe tine te-a inspirat interviul Anei și ești curios să afli mai multe informații despre Forvis Mazars în România, rămâi aproape. Mergem împreună chiar în mijlocul acțiunii, alături de colegul Anei, Alexandru Coman, Automation Consultant în cadrul departamentului Outsourcing – Accounting. Cu ce se ocupă un automation consultant, care sunt pașii de urmat în carieră, dar și alte sfaturi valoroase pentru persoanele aflate la începutul carierei, pot fi regăsite în clipul următor.
Aplică la Forvis Mazars în România și scrie continuarea poveștii tale profesionale de succes – te așteaptă aici prieteni pe care încă nu i-ai cunoscut!
Citește toate articolele despre
Interviuri Undelucram Despre meserii Employer branding Motivație și vocație Piața muncii Găsește-ți jobDistribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Interviuri Undelucram
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro