Gestionează-ți stresul prin gestionarea timpului

14.07.2022
3 min
5.00
Gestionează-ți stresul prin gestionarea timpului

Distribuie

Ești unul dintre acei oameni care și-ar dori să aibă o zi de 30 de ore?

Tânjești să ai suficient timp pentru a-ți educa copiii acasă, a găti mâncăruri gourmet, a îngriji o grădină, a îngriji o casă mare cu cinci dormitoare, a cânta la pian și a sta lângă foc citind o carte bună?

Ajungem pur și simplu la concluzia că nu avem suficiente ore în zi pentru a realiza tot ceea ce ne dorim.

Această situație creează o cantitate enormă de stres. Putem simți că ne luptăm mereu cu un termen limită. Ne putem simți obosiți și frustrați și ne putem întreba dacă pierdem o mare parte din viață pentru că petrecem atât de mult timp „făcând” și nu suficient timp „gândind” sau “simțind”. Suntem stresați la serviciu, stresați acasă și stresați în timpul liber.

Ironia este că, cu cât facem mai mult, cu atât parcă amânăm sau lăsăm lucruri nefăcute în urmă. Suntem în mod constant pe fugă, și ne putem simți ca și cum realizăm foarte puțin. Ca urmare, pesimismul, anxietatea și nivelul nostru de stres cresc. S-ar putea să devenim irascibili, mai ales cu cei pe care îi iubim. S-ar putea să ne simțim ca și cum am alerga în mod constant fără niciun țel.

Vestea bună este că există speranță, chiar și în mijlocul a ceea ce ar putea părea o situație fără speranță. Putem obține controlul asupra vieții noastre și controlul timpului nostru. Poate fi nevoie de puțin efort și timp, dar va merita pe termen lung.

 

Primul pas pe care trebuie să-l facem este prioritizarea.

Da, în teorie mereu sună foarte simplu, dar cu exercițiu nu are cum să nu ne iasă.

Mulți oameni simt că le lipsește timpul pentru a face lucrurile importante din viață, pur și simplu pentru că nu își fac timp să acorde prioritate.

 

Scrie o listă cu obiectivele tale pentru o săptămână, pentru un an și pentru următorii cinci ani.

Când faci analiza inițială, poți enumera obiectivele în orice ordine dorești. Apoi parcurge obiectivele și clasează-le în ordinea importanței. După ce această sarcină este finalizată, dă-ți seama de cât timp ai avea nevoie pentru a îndeplini fiecare obiectiv. S-ar putea să descoperi că doar cinci minute aici sau acolo pot face toată diferența din lume în realizarea obiectivelor de pe lista de priorități.

 

Apoi, învață să faci mai multe sarcini în mod eficient.

Acel timp pe care îl petreci așteptând la coadă la fereastra de drive-through ar putea fi petrecut pentru o altă activitate. Sau timpul petrecut în pauză la casa de marcat ar putea fi folosit pentru a citi o carte sau o revistă sau pentru a face plăți sau pentru a vorbi cu cineva drag.

Pentru a fi eficient ca angajat, soție/soț, părinte, veți avea nevoie de ceva timp pentru tine.

 

Fă-ți o agendă de întâlniri și blochează-ți intervale doar pentru tine.

Timpul cu tine ar putea fi petrecut meditând, citind, făcând un curs relevant, mergând la masaj, reevaluându-ți prioritățile, înregistrându-ți progresul sau pur și simplu pregătindu-ți un desert frumos și bun sau o mâncare delicioasă. Doar asigură-te că ai ceva timp pentru tine în fiecare zi. În caz contrar, te vei pierde și, ca urmare, vei simți stresul mult mai acut.

 

Învață să spui nu.

Nu poți fi în o sută de locuri și nu poți face o sută de lucruri în același timp. Multitasking-ul a fost desființat de mult timp… multitasking-ul îți influențează memoria pe termen scurt. Un studiu de la Universitatea California din San Francisco a descoperit ca „ciornele” din creierul tău sunt de fapt unul dintre motivele pentru care uiți detalii. Ai atâtea mici bucățele de informație dezorganizate în minte, încât creierul tău obosește și le trimite direct în recycle bin.

 

Va trebui să-ți alegi sarcinile, atât cele profesionale, cât și cele personale.

Dacă îți simplifici viața, s-ar putea să fii surprins de cât timp vei câștiga – și de cât de bine te vei simți. Uneori este nevoie de coloană vertebrală pentru a spune nu. Da, ai putea dezamăgi pe cineva, dar, în cele din urmă, îți va fi mult mai bine, iar dacă ție îți este bine și tu ești bine cu tine, vei putea fi bine și cu ceilalți.

Ar trebui să începi să-ți consideri timpul ca fiind extrem de prețios. Există o serie de îndatoriri care solicită timpul tău, al celor pe care îi iubești și al celor cărora nu le pasă. Prin folosirea acestor simple exerciții, făcute zilnic, în mod consecvent, îți vei putea rezerva timp pentru acele lucruri care sunt cu adevărat importante pentru tine. Vei fi mai puțin stresat/ă, mai relaxat/ă și mai capabil/ă să faci față provocărilor pe care le întâlnești zilnic. Ba mai mult, te-ai putea astfel pregăti să gestionezi anumite situații critice ce pot interveni în viața ta și care necesită claritate, spontaneitate, decizii rapide pe care nu le poți lua în condiții de stres. Pe măsură ce devii mai puțin stresat/ă, s-ar putea să descoperi că familia ta, colegii, prietenii îți urmează exemplul. Și că lumea ta va deveni mai armonioasă.
 

Citește toate articolele despre

Echilibru

Contributor Undelucram.ro

Corina Neagu

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro