HP se va sparge in doua companii si va concedia inca 5.000 de oameni

07.10.2014
1 min
HP se va sparge in doua companii si va concedia inca 5.000 de oameni

Distribuie

Compania americana Hewlett-Packard (HP), care este si cel mai mare angajator din IT in Romania, se va sparge in doua com­panii, mutare prin care businessul de com­putere si imprimante va fi separat de cel prin care gigantul furnizeaza catre mediul cor­porate echipamente (servere, unitati de sto­care) la pachet cu software servicii.

Numele celor doua noi companii care vor fi listate la bursa va fi HP Enterprise si HP Inc. Meg Whitman, CEO al HP, a declarat ca odata cu separarea in doua HP va fi capabila sa atace „agresiv“ oportu­nitatile de pe piata. „Separarea va oferi fiecarei companii independenta, focus, resurse financiare si flexibilitate pentru a se adapta la evolutiile pietei si la cerintele clientilor“, a declarat Whitman.

Ca parte a acestui proces de restructurare, HP va reduce cu circa 5.000 de oameni numarul de angajati de la circa 300.000 in prezent. De cand a preluat mandatul de CEO al HP, Whitman a concediat 50.000 de angajati. Compania nu a precizat in ce tari va fi redus numarul de angajati.

Pana acum insa Romania - unde HP a avut anul trecut (in medie) 432 de oameni in organizatia co­mer­ciala (HP Romania SRL) si 2.869 in centrul de servicii (Global e-business operations centre SRL - GEBOC) - a fost ferita de va­lurile mari de restructurari.

Centrul de servicii HP GEBOC avea si ieri publicate pe site cateva zeci de anunturi de angajare pentru operatiunile din Bucuresti si Cluj-Napoca, pentru pozitii pornind de la agenti de relatii cu clientii pana la ingineri software. Anul trecut afacerile cumulate ale HP in Romania (prin cele doua companii) s-au ridicat la 130 de milioane de euro.

HP se adauga pe lista companiilor din do­meniul tehnologiei care au decis sa-si se­pare afacerile sau sa renunte la o parte din ele, pentru a mentine un nivel satisfa­cator al competitivitatii. De exemplu, EBay a anuntat saptamana trecuta sepa­rarea de unitatea PayPal.

De asemenea, International Business Machines (IBM) a renuntat la operatiunile diviziei de hardware, vanzand chiar unitatea de calculatoare in 2005 si unitatea de servere anul acesta, ambele catre grupul Lenovo.

Divizia de calculatoare personale si im­pri­mante a raportat venituri de 55,9 miliarde de dolari in ultimul an fiscal, in timp ce di­vi­zia de servicii si solutii IT a inregistrat veni­tu­ri de 55,6 miliarde de dolari in aceeasi perioada.

Din 2011, de cand Whitman a preluat conucerea companiei, HP a lansat produse noi si a facut concedieri, pentru a reduce costurile. HP nu a mai inut pasul cu competitorii sai, intrucat clientii s-au orientat catre smartphone-uri si tablete, iar anul trecut si-a pierdut pozitia de lider pe piata calculatoarelor personale, Lenovo devenind cel mai mare producator de astfel de echipamente.

Citește toate articolele despre

Fara categorie

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

1 comentariu

mariusica

30.10.2014

Oare unde se vo duce oamenii aia ,tare sunt curios ma mir de ce?
pentru ca unii sau pregatit o viata intreaga sa fie acolo altii nu?
dar cei buni sunt acolo din asti amulti sunt dati afara asta inseamna ca isi gasesc alta vocative adica or isi deschid propria lor firma or vor pleca la altii cam asa stau lucrurile,imi pare rau sa o zic dar asa merge treaba...
sorry for them see ya next year..a happy 2015

Status: Aprobat

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro