Indemnizatia pentru cresterea copilului, plafonata la 8.500 de lei
Incepand cu luna septembrie a acestui an, indemnizatia pentru cresterea copilului va fi plafonata la maxim 8.500 de lei, indiferent de sumele incasate sub forma de salariu de angajati, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute Ministerul Muncii.
Noua prevedere se va aplica atat celor care vor solicita indemnizatia incepand cu a noua luna a anului, cat si celor care deja incaseaza aceasta indemnizatie. Nu se va modifica modalitatea de calcul a sumelor, aceasta in continuare reprezentand 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni, din ultimii 2 ani anteriori nasterii copilului.
Potrivit calculelor ministerului, in jur de 1.100 de persoane beneficiaza in prezent de indemnizatii mai mari de 9.000 de lei, din totalul de 160.807 care au dreptul la plata sumelor pentru cresterea copilului.
Exista in prezent persoane care incaseaza si de 130 de ori indemnizatia minima, stabilita in prezent la 1.233 de lei. Este cazul unei familii din Bucuresti, care primeste 159.000 de lei lunar. Sume exorbitante mai sunt platite in Arad, 140.000 lei, Valcea, 81.000 lei si Constanta, 74.000 lei.
Nota: In sistemul romanesc, indemnizatia pentru cresterea copilului nu se stabileste in functie de contributii, ci in functie de salariul net. Singura conditie pentru obtinerea indemnizatiei este ca unul dintre parinti sa fi lucrat, cumulat in ultimii doi ani anteriori nasterii copilului, 12 luni.
Sistemul permite pacalirea sa. Oricine stie ca urmeaza sa aiba un copil si are posibilitatile necesare isi poate creste artificial veniturile pentru a obtine o medie mai mare a acestora. Plafonarea, desi nu elimina aceasta posibilitate, poate diminua din tentatie.
Posibilitatea de a obtine indemnizatii mari este in acelasi timp si unul dintre motivele, poate principalul, pentru care din ce in ce mai multi tati aleg sa stea doi ani cu copilul in locul mamelor. Pentru ca, ne place sau nu, la noi ei castiga mai mult decat ele.
Sigur, plafonarea indemnizatiei nu elimina complet posibilitatile de mai sus. Ar putea oare sa o faca o indemnizatie fixa, mai mare poate decat minimul actual, care sa fie platita in sprijinjul copilului, si nu in cel al stilului de viata al parintilor?
Piața munciiArticol scris de:
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Piața muncii