Distribuie
Intrebari care sunt ilegal adresate intr-un interviu
Chiar si pentru cel mai bine pregatit candidat intrebarile dintr-un interviu pot fi inconfortabile. Exista intrebari insa, care trec de limita legalitatii si la care nu trebuie sa raspundeti.
Sunt momente intr-un interviu cand potentialul angajator confera acestuia o turnura gresita, punandu-va intrebari situate la limita legalitatii sau la care nu trebuie sa raspundeti.
„Chiar si cei mai experimentati manageri sau recruitori pun uneori intrebari ilegale”,atrage atentia unul dintre cei mai reputati avocati, specializati in probleme HR, Charles Krugel, din Chicago.
Daca in Statele Unite, prin ”The Rights Civil Act of 1964” s-a interzis angajatorilor sa faca discriminari bazate pe rasa, sex, religie, in Europa, prin „Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene”, semnata la 7 decembrie 2000, au fost reunite toate drepturile fundamentale protejate - egalitate, nediscriminare - rasa, sex,religie, cetatenie, egalitate de sanse, inclusiv disabilitati.
In calitatea voastra de potential angajat aveti dreptul sa atrageti atentia celui care va pune intrebari ca unele sunt ilegale, in cazul in care se produce un asemenea fapt.
Sa vedem impreuna cateva dintre aceste intrebari (si posibile variante considerate conform Cartei Europene drept ilegale:
„Ati suferit de o boala mentala sau aveti dizabilitati de orice natura?”
Notati faptul ca este ilegal ca un angajator sa puna o asemenea intrebare unui candidat sau sa faca discriminari referitor la angajatii cu disabilitati. Reglementarile in vigoare interzic, de asemenea, sa se faca discrimitari prin intrebari de aceasta natura - inainte de a face oferta pentru un job.
Exista si intrebari la limita legalitatii:
„Ce medicamente v-au fost recomandate de medicul curant? ”
„Ati fost tratat pentru probleme medicale de natura mentala?”
„Cand ati planificat sa aveti un copil?”
Ce apare ca ilegal in aceasta intrebare este discriminarea privind natura sexului celui care aplica.
Un angajator are voie sa intrebe lucruri directe, legate de abilitatile celui care aplica sau de faptul ca postul oferit implica un consum mai mare de munca sau ca este posibil sa se solicite efectuarea unor ore suplimentare.
Nu se considera abatere de la normele in vigoare, privind drepturile civile, daca angajatorul pune intrebarea direct, legand-o de resposabilitatile prvazute in fisa postului. Ceva de genul: „Postul din oferta presupune 5 zile de lucru pe luna in plus. Aveti cumva probleme in a le efectua? ”
Intrebari similare:
„Ce fel de aranjamente aveti pentru cresterea copilului in acest moment?”
„Ce planuri v-ati facut daca ramaneti insarcinata?”
„Veti avea nevoie de zile libere pentru sarbatorile religioase?”
Potentialii angajatori nu au voie sa faca restrictii la angajare in functie de credinte, obiceiuri sau cultul religios de care apartine candidatul. Discriminarea religioasa este complet interzisa de catre documentele ONU.
Intrebari cu aceeasi semnificatie:
„Care este religia de care apartineti?”
„Ce tip de biserica frecventati?”
„Din ce tara sunteti ?”
Originea nationala este protejata de lege si de acorduri internationale. Ii este interzis unui angajator sa ia decizii referitor la acceptarea unui aplicant pe baza criteriilor legate de tara de unde provine sau etnia de care apartine.
Intrebari asemanatoare:
„Care este originea dumneavoastra?”
„Aveti un accent puternic. De unde veniti?”
Daca se intampla sa va aflati in situatia in care vi se pun intrebari de acest gen puteti sa raspunde simplu, fara sa lasati impresia ca sunteti deranjat de intrebare:„Aceasta nu va avea nici un impact in ceea ce priveste indeplinirea responsabilitatilor mele. Abilitatile mele nu sunt afectate si nici nu vor fi, de acest lucru.”
Exista insa si momente cand. asa cum spuneam la inceput angajatorul, poate trece „dincolo de linie”. In acest caz, va ridicati si plecati. Chiar daca era o oportunitate deosebita, chiar daca facturile erau pe masa, ganditi-va la urmatorul lucru: Cel mai bun angajator este cel care nu are prejudecati.
Articol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Interviul de la A la Z
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro