Job-urile viitorului in lumea digitala
IT-ul a devenit o adevarata industrie care se dezvolta intr-un ritm iesit din comun generand, la intervale foarte scurte de timp, noi job-uri. Unele dintre acestea sunt foarte aproape sa isi faca intrarea pe piata muncii, iar pe altele le vom cunoaste intr-un viitor ceva mai indepartat. Se contureaza, cel putin pentru generatia urmatoare de angajati, noi provocari, in lumea head hunting-ului facandu-se deja pregatirile pentru recrutare.
Sa vedem, cu ajutorul specialistilor de la Gartner, ce ne rezerva viitorul si care sunt meseriile care vor deveni in curand extrem de cautate:
1. Chief Data Officer (CDO) - Aceasta functie este deja prezenta in peste 50% din marile companii, specialistii sutinand ca pana in anul 2019 functia se va regasi in 90% din multinationale. CDO se ocupa cu adunarea, managementul, protectia si simplificarea informatiilor.
2. Data Scientist (DS)- Cercetatorul de date trebuie sa fie capabil, pe baza analizei, sa elaboreze un model logic, care sa puna in ordine si sa permita folosirea mai multor solutii generate de datele acumulate. Practic DS-ul va oferi rapoarte pentru Chief Technology Officer si Head of Products/Marketing. Un asemenea job presupune abilitati analitice care sa ofere un sprijin concret celor doua departamente mentionate.
3. Data manager (DM)- Aceasta functie o regasim si la noi in tara, job-ul avand drept principale atributii colectarea datelor privind infrastructura - depozite, metenanta, stadiul implementarii instrumentelor si tehnologiilor standard. Prin atributiile conferite, DM-ul ofera suport informational pentru Chief Data Officer si Chief Information Officer.
4. Cloud Stategic Database Administrator - Este un job de viitor care presupune management strategic pentru bazele de date stocate in cloud. Abilitatile necesre pentru ocuparea lui sunt experienta in gestionarea, intretinerea si securitatea bazelor de date.
5. Professional DevOps Engineer - Este apreciat ca unul dintre job-urile viitoare cu o incarcatura informationala deosebita. Dincolo de cunoasterea si folosirea Java si Python, se cere o acomodare la superlativ cu mediul cloud, obisnuinta de a lucra cu noile tehnologii si instrumentele acestora.
6. Java Embedded Development - IOT Specialist - in ultimii ani comunicarea dintre device-uri se situeaza in prim plan. Arduino si Raspberry sunt considerate modalitatile principale de implentare a „inteligentei” in devices, dar pentru o functionare corecta, trebuie incorporate prin abilitatile oferite de Java.
7. Security Management - Security Specialist - Protectia datelor a devenit astazi una dintre componentele esentiale ale oricarei afaceri. Nu va exista firma ce foloseste un volum mare de date care sa nu caute un Security Specialist. Acesta va trebui sa stie sa transmita in siguranta date, sa cripteze, sa gestioneze si sa autentifice infomatiile primite.
8. Mobile Expert - Folosirea pe scara larga a telefoanelor mobile in afaceri presupune dezvoltarea platformelor Android si Apple prin integrarea unor procese de automatizare a afacerilor derulate in acest mediu. In acelasi timp, se are in vedere cresterea abilitatilor celor care folosesc telefoanele mobile inteligente.
9. AI, Robotics and Augmented Tehnologies Developer - Robotica, Realitatea Augmentata, Inteligenta Artificiala sunt domenii care vor cere specialisti in numar foarte mare. Abilitatile cerute sunt programare pentru roboti si programe de invatare pentru masini, programe pentru computere intelingente.
10. Predictive, Prescriptive, AI, Emotional Analyst - Volumul imens de date vehiculate care trebuie analizate apresupune cu necesitate un asemenea JOB, ce va monitoriza, in primul rand, sursa datelor! Abilitatile necesare pentru acest post sunt aproape toate cele enuntate la anterioarele 9 posturi.
Piața munciiArticol scris de:
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Piața muncii