Jumatate din salariu il iau pe card, restul in mana

14.04.2014
1 min
Jumatate din salariu il iau pe card, restul in mana

Distribuie

Un articol gasit recent spunea ca 7% din angajatii romani sunt platiti „la plic”, in timp ce media Uniunii Europene este de 3%.

 

Sectoarele in care europenii lucreaza la negru cel mai mult sunt reparatiile si renovarile locuintelor (19 %), gradinarit (14 %), curatenie (13 %) si ingrijirea copiilor mici (12 %). Reparatiile si renovarile locuintelor (29 %), reparatiile auto (22 %), curatenia locuintelor (15 %) si produsele alimentare (12 %) sunt cele mai solicitate bunuri sau servicii care implica munca la negru.

 

Guvernul va declansa, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Inspectia Muncii, in semestrul II al acestui an, o serie de controale la firme, in cadrul unui "proiect-pilot" care va fi definitivat in perioada imediata, pentru identificarea muncii la negru si a cazurilor de evaziune.

 

Angajamentul de a initia astfel de controale a fost avansat de Guvern in ultimele negocieri cu Fondul Monetar International (FMI), din luna februarie, si inclus in scrisoarea de intentie transmisa la Washington. Documentul, semnat in luna martie, releva, la capitolul privind administrarea fiscala, ca acest "proiect-pilot" de controale va fi prezentat public pana la finele lunii mai, printr-un comunicat.

 

De asemenea, inspectorul sef-adjunct al ITM Bucuresti declara:

 

„Cresterea constientizarii efectelor negative pe care munca nedeclarata le inregistreaza asupra lucratorilor si angajatorilor reprezinta in continuare principala preocupare a autoritatilor statului cu rol de control in domeniile legislatiei muncii si fiscal. Munca nedeclarata nimiceste certitudinile unei afaceri sanatoase pentru angajatori.”

 

Suntem constienti ca exista destul de multe companii care nu declara intreg salariul pe care il acorda anumitor angajati, iar acest lucru are mai multe dezavantaje.

 

Am dori sa stim daca dvs. ati avut experiente similare in care nu ati primit tot salariul in mod legal, respectiv ce sume erau justificate pe fluturasii de salariu si ce sume ati primit in mana.

 

Citește toate articolele despre

Echilibru

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

2 comentarii

Nimeni

08.05.2014

Din pacate pt mine si eu na numar printre credulii care au semnat un comtract de munca in cae valoarea salariului era mult mai mica decat cel primit efectiv in plic.
Pt ca gafa a fost facuta si in momenul in care nu am mai dorit prelungirea contractului cu aceasta firma ( mentionez ca e o firma din rep. moldova) au vrut sa-mi dea doar salariul de pe contract, neluand in considerare ca am zis ca am stat pana la sfarsitul lunii desi contractul imi expirase in 22 a lunii.

Imi poate spune cineva daca mai am vreo sansa recuperez in vreun banii banii negociati?

Eu nu am semnat statul de plata si nu am incasat nici un ban.

Multumesc anticipat!

Status: Aprobat

PeterPan

17.04.2014

Conform acestui forum o anumita firma patronata de un anumit prieten/sponsor/partener de baschet al lui Victor Ponta isi plateste angajatii printr-o formula mixta gen salariu + pfa sau firma, formula care in mod normal ar trebui reincadrata ca salariu si impozitata ca atare. Diferenta de impozitare este undeva pe la 40-50% din suma totala bruta, deci cam atat NU incaseaza statul in urma acestei scheme.
Aceasta firma castiga bine mersi contracte cu statul roman.

Nu pot sa accept si sa inteleg ipocrizia statului roman (inteleg aici ITM si ANAF) care vin apoi si condamna pompos plata in "plic".
Bai scamelor , daca e jungla , fiecare se descurca cum poate . Nu mai cereti firmelor sa respecte legile si regulile daca voi inchideti ochii pentru cine are pile.


Despre ce vorbim aici

Status: Aprobat

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro