Distribuie
Mall-ul de Bucuresti si cladirea de birouri: o simbioza perfecta?
In acesti ultimi cativa ani de stergere a urmelor crizei economice am fost martorul accentuarii unei tendinte foarte interesante pe care, cu siguranta, ati observat-o si voi. Este vorba despre aparitia de noi mall-uri langa cladiri de birouri sau viceversa.
In afara de mall-ul din zona Vitan, de altfel prim-reprezentant al acestui concept strain pe teritoriul romanesc, care, cautand a se strecura cat mai in centrul orasului, si-a taiat singur „craca”, toate celelalte mall-uri de a caror existenta sunt constient au reusit sa sustina rasarirea unei forme de „business park” pe teritoriul lor sau sa se pozitioneze in imediata apropiere a unei astfel de locatii (chiar si cel din zona Lujerului, care a invatat pesemne din nefericirea fratelui sau de ancora cruce din Vitan). In aceeasi nota, in afara de parcurile din zonele ex-Semanatoarea si Preciziei, nu prea mai stiu altele care sa nu fie deservite de un mall.
Putem sa ne gandim la aceasta situatie ca la un recif: coralii se ocupa de constructia recifului iar partenerii lor simbiotici, algele, de producerea hranei necesare. Prin analogie, proprietarii de mall-uri construiesc sau se pozitioneaza langa cladiri de birouri iar partenerii lor simbiotici, multinationalele care inchiriaza spatii in aceste cladiri, impreuna cu angajatii lor, care isi consuma o buna parte din timp si din salariu plimbandu-se pe aleile comerciale, asigura prosperitatea intregului sistem. Aranjamentul este pe cat pe simplu, pe atat de profitabil.
Si, daca stam sa ne gandim putin, mall-ul este un adevarat oras miniatural in care gasesti aproape orice: un supermarket, un cinematograf, un cazinou, restaurante, farmacii si magazine de tot felul. Cine nu ar vrea, dupa noua ore obositoare de serviciu, sa gaseasca la un loc toate aceste atractii ale vietii moderne? Daca mall-urile ar incepe sa ofere si camere spre inchiriat, probabil ca o parte considerabila a vizitatorilor lor zilnici s-ar muta cu totul acolo.
Si eu, in mijlocul episodului de canicula de la inceputul lunii iulie, m-am refugiat literalmente intr-un mall pentru simplul motiv ca acolo era racoare si acasa nu. Desigur, am profitat de ocazie si am trecut si pe la banca, dand apoi o tura prin supermarket, totul fara a parasi vreun moment clima civilizata, conditionata, a acestei oaze. Iar cu cateva luni in urma, dupa un traseu de doua ore la minus 20 de grade prin delta Vacaresti, cine nu a binecuvantat ospitalitatea mall-ului de la Piata Sudului? Da, si mie imi place in mall.
Iar mall-ul nu si-a atins pe deplin potentialul, fiind intr-o continua evolutie. Exista cel putin un mall care se poate accesa direct de la metrou, fara a iesi la suprafata. Exista cel putin un mall ale carui cladiri de birouri comunica direct cu aleile comerciale. Chiar si mall-ul esuat de la Eroii Revolutiei a avut o astfel de tentativa, incercand sa faciliteze accestul clientelei prin construirea acelui futurist pasaj suprateran care facea legatura cu parcarea supraetajata de peste drum. Mall-ul este un organism viu si incearca sa se plieze cat mai mult pe nevoile noastre, incantandu-ne cu muzica, culorile si energia sa. Iar noi, cei care ii trecem pragul, nu trebuie decat sa intindem mana pentru a obtine ceea ce ne dorim.
Voi cei care sunteti tentati sa considerati mall-ul un loc al pierzaniei, ganditi-va doar ca el nu doar exista, ci supravietuieste si chiar creste pentru ca raspunde unor nevoi reale ale oamenilor care il viziteaza, cu care nu exagerez cand spun ca are o adevarata relatie de simbioza. Generator de (multe!) locuri de munca, refugiu al adolescentilor si pensionarilor deopotriva, mall-ul este aici si va ramane cat timp oamenii vor avea nevoie de serviciile lui. Cu totii stim cat de trist arata un recif mort.
Citește toate articolele despre
EditorialArticol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Editorial
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro