Metode corecte de a concedia angajații

20.04.2017
1 min
Metode corecte de a concedia angajații

Distribuie

Sursa foto

A concedia pe cineva este în general o aventură neplăcută atât pentru angajator cât și pentru angajat, iar în România acest lucru nu este tocmai ușor de făcut avînd în vedere dispozițiile legale în vigoare.

Totuși, uneori este cu adevărat necesar ca un angajator să se debaraseze de unul dintre oamenii angajați poate nu cu mult timp în urmă. În graba de a scăpa de angajat și probabil animați de dorința de a nu îl leza foarte pe acesta, cei care fac concedierea sunt pradă ușoară unor greșeli comune care avea consecințe grave asupra tuturor celor implicați.

1. Concediază-l cât mai repede. Deși te bate gândul de mult să scapi de angajatul problemă, amâni momentul cât mai mult posibil. Îți amintești de familia pe care o are, de glumele bune pe care le spune, de treaba bună pe care o făcea cândva. A îl concedia mai înseamnă și să recunoști că ai greșit când l-ai angajat. Dar dacă e pe lista neagră, atunci e acolo cu un motiv și cu cât scapi mai repede de problemă, cu atât va fi mai bine pentru el, pentru tine, pentru companie.

2. Concediază-l pe bună dreptate. Dacă te-ai hotârît să faci acest pas, fii sigur că ai un motiv intemeiat pe care angajatul să-l înțeleagă și, mai mult, să îl accepte. Evident, motivul concedierii trebuie să fie strict legat de activitatea angajatului, sau de lipsa ei, nicidecum bazat pe neînţegeri personale, rasă, religie, etc.

3. Concediază-l după ce te-ai pregătit. Oricât de întemeiat ar fi motivul tău, dacă nu eşti în stare să îl explici aşa cum trebuie nu vei avea rezultatele dorite. Fii sigur că știi de ce îl concediezi, cum te justifici, ce îi propui pentru mai departe.

4. Concediază-l și atăt. Momentul în care îl anunți că vă veți despărți poate fi greu, așa că vei fi tentat, pentru a detensiona situația, să faci promisiuni pe care nu le vei putea ține. Nu îi spune că îl vei ajuta să își găsească alt loc de muncă, sau că poate să se întoarcă la birou peste un an, doi.

5. Concediază omul, nu postul. Fii sigur ca după ce ai scăpat de angajatul problemă atribuțiile sale să cadă în grija altcuiva. Nu lăsa căutarea unui înlocuitor pentru după ce angajatul concediat a plecat.

Citește toate articolele despre

Etică Legislative Human behavior Organizational excellence

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro