Metode prin care să gestionezi stresul

29.08.2024
2 min
5.00
Metode prin care să gestionezi stresul

Distribuie

 

Dacă te afli printre cei care manifestă următoarele simptome:

 

- Suprasolicitare fizică și mintală;

- Te simți copleșit/ă din cauza responsabilităților;

- Nu te poți concentra;

- Simți că-ți pierzi foarte repede răbdarea;

- Nu te poți odihni;

- Simți nevoia de a mânca compulsiv, sau nu ai apetit deloc;

- Îți lipsesc motivația și entuziasmul;

- Îți faci griji constant;

- Îți este dificil să iei decizii;

- Ai dificultăți în menținerea relațiilor sociale și chiar preferi singurătatea;

- Îți predomină gândurile negative sau pesimiste;

- Suferi de modificări ale libidoului;

- Simți anxietate;

- Simți că burnoutul este aproape;

- Ai stări depresive...

 

E posibil să fii o persoană extrem de stresată. Tu și milioane de alți oameni. 

Știu că nu te încălzește deloc asta, ci mai degrabă ți-ai dori să nu mai ai aceste stări și să-ți găsești echilibrul și starea de bine. M-am gândit că după vacanță vii cu elan și energie și sigur îți propui să nu mai lași stresul să-ți afecteze viața, de aceea pun și eu aici câteva recomandări care te pot ajuta de acum încolo:

 

Identifică sursele de stres

Conștientizează ceea ce îți provoacă stres. Poate fi volumul de muncă, termenele limită, conflictele cu colegii, probleme în familie, probleme financiare sau lipsa controlului asupra anumitor aspecte și ține un jurnal pentru a înregistra momentele de stres și a observa tiparele.

 

Organizează-te mai bine

Folosește metoda Eisenhower pentru a sorta sarcinile în funcție de urgență și importanță și include pauze scurte între sarcini pentru a te reîncărca.

 

Învață să pui limite

Nu accepta mai multe responsabilități decât poți gestiona și încearcă să-ți limitezi munca la orele de lucru stabilite și să eviți să răspunzi la e-mailuri sau mesaje după program.

 

Ia-ți timp să te relaxezi

Practicarea respirației conștiente sau a meditației zilnice poate reduce stresul, iar activitatea fizică eliberează endorfine și ajută la reducerea stresului.

 

Comunică deschis cu managerii tăi

Dacă volumul de muncă este prea mare, discută deschis cu managerii tăi despre posibilitățile de ajustare și nu ezita să ceri ajutorul colegilor sau să vorbești cu un consilier/coach/psiholog. 

 

Setează-ți obiective și așteptări realiste

Asigură-te că obiectivele tale sunt Specifice, Măsurabile, Atingibile, Relevante și încadrate în Timp și nu te învinovăți dacă nu reușești să atingi perfecțiunea. Perfecțiunea poate deveni o povară, un stres în sine, iar dacă nu o atingi vei fi mereu o persoană nemulțumită de tot ce face și nu te vei putea bucura cu adevărat de micile reușite. 

 

Salarii adăugate recent

 

Ai grijă de tine, este extrem de important

Dormi 7-9 ore pe noapte și încearcă să menții o dietă echilibrată care-ți poate îmbunătăți capacitatea de a face față stresului.

 

Când ajungi acasă, încearcă să te detașezi de responsabilitățile de la serviciu

După orele de muncă, evită să te gândești la serviciu, ocupă-te de hobby-uri sau petrece timp cu familia și prietenii. În teorie știu că este foarte simplu, dar cu consecvență și răbdare sigur o să-ți iasă! 

 

Concentrează-te asupra unor schimbări și soluții pe termen mediu/lung

Dacă stresul persistă și nu poate fi gestionat, poate fi momentul să-ți reconsideri poziția sau cariera. Un psiholog/coach/mentor te poate ajuta să dezvolți strategii personalizate de gestionare a stresului.

Gândește-te că cea mai importantă persoană din viața ta ești tu și tu ai responsabilitatea de a-ți gestiona spațiul personal și felul în care abordezi munca, familia, relațiile cu ceilalți. De asemenea, medicii ne spun că oamenii care nu scapă de stres sunt mai predispuși la probleme digestive, tensiune și durere musculară, boli cardiovasculare, probleme cu memoria și concentrarea, probleme de greutatea etc. Sănătatea ta este prioritară, de aceea sper să te ajute recomandările de mai sus. Succes! 

Citește toate articolele despre

Echilibru Comportamentul uman Motivație și vocație

Contributor Undelucram.ro

Corina Neagu

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro