Muncești ca să trăiești sau trăiești ca să muncești?

03.05.2022
3 min
5.00
Muncești ca să trăiești sau trăiești ca să muncești?

Distribuie

Perspectiva asupra muncii este diferită pentru fiecare dintre noi, deci ar fi greșit să generalizăm.

 

Cum echilibrezi prioritățile din viața ta cu pasiunile și cu venitul? Vorbim azi despre cum le poți “avea pe toate”, deși probabil ai fost învățat că este un obiectiv imposibil de atins.

Când vine vorba de muncă, lucrurile pot deveni complicate. Este o idee bună să stabilim niște limite pentru a evita burnout-ul, despre care se vorbește mult zilele astea, sau pentru nu rata oportunități.

Este important să știm când munca este prea multă pentru noi sau dimpotrivă – să stabilim când nu ne folosim potențialul.

Unii iubesc ceea ce fac, unii nu chiar atât de mult. Este puțin probabil ca fiecare om să își iubească munca, însă nu ar trebui să te streseze în fiecare zi sau să îți dea emoții negative constant.

 

Ce înseamnă că muncești ca să trăiești?

În traducere, îți dai voie să te bucuri și de alte aspecte ale vieții decât jobul tău. Odată ce ajungi acasă, lași gândurile de la muncă și te concentrezi pe hobby-uri, familie, prieteni și pe timpul dedicat ție. Să muncești ca să trăiești înseamnă să obții resurse pentru o viață socială funcțională și pentru un stil de viață bun (știu, este o definiție foarte diferită pentru fiecare dintre noi. Aș spune că în termeni generali, o un stil de viață bun este unul lipsit de griji materiale).

Pe de altă parte, a trăi ca să muncești, poate avea două sensuri.

Unul este că viața ta se învârte în jurul muncii și nimic altceva, ceea ce nu e chiar ideal. Al doilea sens este că îți iubești jobul atât de mult încât nu există o delimitare clară între viața profesională și cea personală. Când munca ta este aliniată cu valorile, interesele, talentele și abilitățile tale naturale, e dificil să spui stop. Sigur ai auzit de celebrul citat: “Fă ceea ce iubești și nu va trebui să lucrezi nicio zi în viața ta.”

 

Echilibrul este mereu răspunsul

Personal, nu cred că una din abordări este mai bună decât cealaltă, însă cred că e bine să alegem cu înțelepciune cum ne petrecem cel puțin o tremie din viață. Ar fi ideal ca munca ta să fie mai mult decât un mod de a face bani. Nimeni nu vrea să constate la sfârșitul vieții că ar fi putut petrece timpul alocat muncii făcând altceva.

În timp, lipsa unui echilibru are consecințe negative la nivel fiziologic, te împiedică să gestionezi stresul și îți influențează starea generală de bine. Nu este întotdeauna ușor să găsești echilibrul dintre muncă și viața personală, însă nu e imposibil.

Asigură-te că îți explorezi potențialul și că lucrezi constant la creșterea ta. Nu îți risipi timpul cu un job pentru care ți-e greu să te ridici din pat dimineața. În același timp, petrece timp de calitate în afara jobului și oferă atenție celor dragi. Amintește-ți că suntem mult mai mult decât munca noastră.

 

 

 

Studiile recente arată cum poți să îți verifici constant balanța dintre muncă și viață personală în 5 pași:

 

1. Fă o pauză și întreabă-te: ce mă stresează sau mă face nefericit? Cum îmi afectează asta viața personală și munca? De multe ori, nu ne luăm timp să metabolizăm un eveniment major din viața noastră. O simplă pauză în care te gândești activ la prioritățile tale, te poate ajuta să  decizi dacă e nevoie de o schimbare sau nu.

 

2. Acordă atenție emoțiilor tale. Acum că știi cum stau lucrurile, cum te face asta să te simți? Ești împlinit și fericit sau furios și revoltat? Să știi cum te simți te poate ajuta să decizi care e schimbarea pe care vrei să o faci.

 

3. Re-prioritizează. Gândește-te ce trebuie să se schimbe. De exemplu, poți analiza dacă merită să lucrezi ore suplimentare în defavoarea timpului petrecut cu familia.

 

4. Analizează alternativele. Identifică ce schimbări mici poți face pentru te bucura și de viața ta de după job. Chiar dacă nu poți facă modificări majore, sigur există soluții de optimizare a timpului la care nu te-ia gândit încă.

 

5. Fă schimbări. Poate e nevoie de o conversație dificilă cu șeful, poate îți în sfârșit toate zilele de concediu sau alegi să nu mai intri pe email în weekend.

 

Cum te simți după ce ai citit acest articol? Lucrezi ca să trăiești sau invers?

 

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro