In urmatorii 30 de ani vor mai exista doar doua tipuri de JOBURI

14.01.2013
1 min
In urmatorii 30 de ani vor mai exista doar doua tipuri de JOBURI

Marc Andreessen, cofondatorul al companiei Netscape si al fondului de venture capital Andreessen Horowitz, crede ca in 30 de ani vor mai exista doar doua tipuri de slujbe. „Raspandirea computerelor si a Internetului va imparti angajatii in doua categorii: cei care spun computerelor ce sa faca si cei carora le spun computerele ce sa faca”, scrie descopera.ro.

Andreessen crede ca diviziunile dintre persoanele care detin robotii si cele care primesc ordine de la computere vor duce la probleme serioase in societate, ca urmare a inegalitatii. Globalizarea a dus la reducerea salariilor persoanelor ce prezinta competente obisnuite, pe cand veniturile elitelor au crescut. Andreessen se asteapta ca diferenta de venituri sa devina si mai accentuata. „Schimbarea la care urmeaza sa fim martori va fi extrem de benefica pentru persoanele care au capacitatea de a proiecta la nivel global ceea ce fac in acest moment”, spune Andreessen. Acest lucru se poate observa deja in educatie, unde profesorii de la Yale sau Harvard pot tine un curs in fata a milioane de studenti gratie platformelor de educatie online.

Ca urmare a exacerbarii diferentelor dintre persoanele cu competente deosebite si cele care nu ies din comun, Andreessen spune ca nu va mai exista o clasa mijlocie. David Autor, un economist de la MIT, spune ca automatizarea reflecta deja acest lucru. „Robotii inlocuiesc tot mai multe slujbe ale clasei mijlocii — pot fi contabili, operatori de ghiseu, agenti de check-in — insa nu sunt foarte buni la sarcini precum curatatul toaletelor. In mod ironic, activitatile care s-au dovedit mai usor de automatizat nu sunt cele care necesita cele mai putine competente. E mai usor sa pui un computer sa joace sah decat sa-l pui sa spele vase”, spune Autor.

Andreessen spune ca sfaturile sale pentru tinerii de astazi pot fi sintetizate in doua cuvinte: "study STEM" (science, technology, engineering and math). Acronimul STEM denota cele patru domenii de viitor in viziunea lui Andreesen: stiinta, tehnologie, inginerie si matematica. In cazul profesiilor liberale, doar cei mai buni vor putea profita -- autorii, muzicienii si regizorii ale caror opere devin best-seller la nivel global.

O analiza realizata de Deloitte confirma ca slujbele viitorului vor necesita competente mai multe si mai avansate decat slujbele de astazi. Deloitte afirma ca tehnologia elimina multe slujbe indeplinite de persoane cu competente limitate, motiv pentru care aceasta categorie a populatiei va fi nevoita sa caute noi locuri de munca si sa deprinda noi competente in mod constant. Citeste mai mult...

Fara categorie

Articol scris de:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

1 comentariu

ilie de la primarie

22.01.2013

vrajeli. la noi la romani dau toate FAIL, toti robotii raman fara gaz :)))))

Status: Aprobat