Distribuie
Ne lasa robotii fara locuri de munca?
Dezbaterea referitoare la impactul introducerii robotilor in activitatile industriale si odata cu aceasta concedierile masive ce ar putea urma se poarta de aproape un secol. Parerile sunt impartite: pe de o parte cei care spun ca li se fura” posturile si vor fi complet eliminati de pe piata muncii, iar de partea cealalalta specialistii care sustin ca robotii vor face muncile plicticoase si murdare.
Robotii fac aceeasi munca, dar cu mai mare precizie
Universal Robots, companie daneza fondata in 2005, produce roboti cu un singur brat care sunt folositi in muncile repetitive. Este stiut faptul ca robotii sunt intr-un numar foarte mare prezenti in industria producatoare de automobile, dar nu se limiteaza doar la aceasta.
Cu o greutate relativ mica si o mobilitate mare, robotii sunt de gasit in aproape toate liniile de ansamblare ale unui automobil, dar ii gasim si la operatiile din neurochirurgie, unde precizia trebuie sa fie maxima.
Managerul general de la Universal Robots, Scott Mabie, afirma ca: „Robotii nostri fac muncile plicticoase, murdare si periculoase, pe care oamenii nu doresc sa le faca.” Si se pare ca are dreptate, avand in vedere ca firma pe care o conduce a vandut peste 8.000 de roboti care se ocupa de astfel de munci.
Descriind interactiunea dintre robot si angajat, Mabie precizeaza ca exista cerinte minime pentru a invata un robot sa realizeze o sarcina precisa. Un operator manual muta bratul robotului spre ceea ce are de facut, iar operatiunea este inregistrata si devine parte a unui program de pe calculator.
La randul sau, Rob Goldiez, manager general la Scott Fetzer Electrical Group, povesteste ca atunci cand au adus primii roboti in fabrica, muncitorii s-au temut ca vor urma concedieri. Dupa ce robotii au fost pusi la treaba, productivitatea a crescut cu 20%, ceea ce a permis companiei angajare altor muncitori.
Raspunzand la intrebarea daca robotii fura locurile de munca ale angajatilor, Scott Mobie afirma ca nu. „Ceea ce fac este sa permita muncitorilor sa-si dezvolte pozitiile pe care sunt.”
Robotii ne dau jos ochelarii cu lentile roz
Am parafrazat o idee a lui Will Yakowicz, contributor la Inc.Com, care nu se fereste sa reaminteasca situatia din secolul XIX, cand muncitorii s-au rasculat impotriva masinilor. Revolutia industriala a adus nu numai un salt tehnologic urias, dar a si provocat pierderea unui numar mare de locuri de munca.
Muncitorii secolului XIX trebuiau sa se adapteze unei lumi noi, dar era nevoie de timp. Aceeasi situatie o avem si astazi. Automatizarea inlocuieste forta de munca umana mult mai rapid decat se poate pregati aceasta pentru noi job-uri.
Inca din 2013, un studiu publicat de Universitatea Oxford atragea atentia ca numai in Statele Unite 47% din forta de munca poate fi inlocuita de roboti - de la secretare pana la doctorii chirurgi.
Cel care a anticipat cu foarte mare precizie ce se intampla astazi, inca din 1930, a fost marele economist John Maynard Keynes, care scria: „ Nu suferim doar din cauza durerilor reumatice prilejuite de varsta, ci si din cauza schimbarilor rapide si a cresterii durerilor datorate reajustarilor dintre o perioada economica si alta Cresterea eficientei tehnologice este mai rapida decat putem rezolva noi problema absortiei fortei de munca”.
Nu robotii ne lasa fara locuri de munca, ci companiile
Nu robotii sau calculatoarele sunt principalii vinovati de situatia fortei de munca in viitor, ci companiile. Afirmand ca nu avem de ce sa ne temem de tehnologie si ca nu robotii sau calculatoarele reprezinta raul, ci modul cum le folosim, Melonee Wise, CEO si co-fondator al firmei de roboti Fetch Robotics, atrage atentia asupra unui aspect esential: politicile sociale ale firmelor.
„Calculatorul vostru nu va concediaza, robotul nu va concediaza. Companiile care detin aceste tehnologii fac politicile sociale si implementarea acestora schimba forta de munca,” concluzioneaza Melonee Wise.
Cand robotii sunt adusi de o companie intr-o fabrica, menirea lor este sa preia partea grea a muncii, sa elibereze forta de munca pentru a face fabrica mai eficienta, inclusiv forta de munca si nu pentru a reduce veniturile muncitorilor. Practic fiecare robot pus sa munceasca necesita cel putin o persoana care trebuie sa aiba grija de buna sa functionare. Robotii nu micsoreaza numarul locurilor de munca, ei creeaza altele, de alta natura.
Nu trebuie sa evitam adevarul, robotii vor fura anumite locuri de munca, dar insasi existenta lor creeaza altele. Problema reala este cea privind cat de pregatite sunt companiile sa-i invete pe oameni noile job-uri. In acelasi timp, persista o alta intrebare: Avem instrumentele necesare sa-i facem pe muncitorii unei fabrici sau pe ceilalti oameni sa accepte instruirea necesara pentru a se adapta noilor tehnologii?
Istoria este de partea oamenilor - de la Revolutia industriala si pana la cele mai sofisticate tehnologii (create tot de om) - umanitatea a dovedit o putere de adaptare deosebita.
Adaptabilitatea la noile joburi nu se va face de la sine. Va fi nevoie de educatie, instruire si, pe baza acestora, de acceptarea provocarilor concretizate in realitatea noilor job-uri.
Citește toate articolele despre
Piața munciiArticol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Piața muncii
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro