Distribuie
Orientarea către problemă vs. orientarea către soluții
Primul aspect de la care se pornește într-o sesiune de coaching este setarea obiectivelor. Articolul de față nu își propune să treacă prin tot procesul de identificare corectă a unui obiectiv, ci mai degrabă înțelegerea unui aspect extrem de important anterior enunțării efective a obiectivului.
Am auzit de multe ori obiective care sunau la modul „Nu mai vreau să amân”, „Nu mai vreau să pierd timpul cu activități ce nu-mi aduc nimic”, „Îmi doresc să nu mă mai judec atât de mult”. Pornind de la enunțul obiectivelor menționate observăm un model ce se repetă. Mai exact, obiectivul în sine presupune evitarea problemei și nu orientarea către soluție.
Imaginează-ți ca ești la o răscruce de drumuri. Un drum te duce către zona cu problema ce o vrei rezolvată, iar celălalt, către soluția ce îți va aduce adevărata mulțumire. Când alegi să mergi către zona cu problema, vei continua să te plimbi pe un drum minat fără să te bucuri cu adevărat de liniștea de care aveai nevoie.
În obiectivele de genul „Cum să nu…”, focusul tău va fi spre cum să te ferești de situația neplăcută, energia ta se va disipa înspre cum să nu ajungi iarăși să faci lucrurile pe care le faceai înainte.
Este ca și cum ai merge prin ploaie și te-ai feri de picăturile de apă pentru că acesta e obiectivul: „Să nu mă plouă” în loc de „Să ajung în punctul X”. Toată energia ta s-ar risipi în salturi și mișcări caraghioase, ca în final să ajungi ud leoarcă pentru că ai călcat în vreo baltă. Soluția aici poate fi o umbrelă, care ți-ar permite să îți vezi de drumul tău, să îți canalizezi gândurile și energia către direcția pe care vrei cu adevărat să o urmezi.
Iată 5 aspecte care te vor ajuta să testezi dacă obiectivul tău este orientat către problema sau către soluție:
1. Obiectivul tău este afirmativ.
Obiectivele formulate în forma negativă foarte probabil vor fi dintre cele care vor să evite problema, nu din cele care caută soluția.
„Îmi doresc să nu mă mai judec atât de mult” poate avea ca alternativă ceva ce mă duce spre soluție „Îmi doresc să fiu blândă și ințelegătoare cu mine însumi”.
2. Obiectivul tău nu conține cuvinte ce indică descreștere.
Un obiectiv formulat „Vreau să petrec mai puțin timp uitându-mă la seriale” mă va menține în aceeași zonă problematică în care pierd mult timp. O variantă la această perspectivă poate fi „Îmi doresc să fiu eficient, să fac ce-mi propun”.
3. Obiectivul tău implică destinația?
Atunci când spun „Să nu mai amân” - este o destinație în sine sau este un lucru de care vreau să scap pentru a ajunge la destinație? Pune-ți întrebările astea imediat ce ți-ai stabilit un lucru pe care vrei să-l îndeplinești.
Alternativa la acest obiectiv poate fi „Să fac lucrurile imediat ce apar”.
4. Gândește-te la obiectivul tău ca la o haină.
Dacă ceea ce îți propui este să dai haina jos, să scapi de ea, atunci face parte din sfera în care este orientat către problemă.
5. Întreabă-te: Este acesta obiectivul adevărat?
Care este motivul pentru care îmi doresc „să nu mai amân”? Să scapi de un comportament, de un mod de gândire ce nu te ajută este o consecință a unui obiectiv setat corect, însă nu obiectivul în sine.
Fie că stabilești un obiectiv pentru echipa ta sau pentru tine însuți, ia în primul rând în calcul unde se situează destinația pe care ți-ai propus-o.
Citește toate articolele despre
Leadership conceptsContributor Undelucram.ro
Elisabeta Calmuschi
Mai multe articoleDistribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Leadership concepts
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro