Distribuie
Pauza de masă – inclusă sau nu în programul de lucru?
În fiecare zi, milioane de oameni petrec ore întregi la locul de muncă, concentrându-se asupra sarcinilor lor și angajându-se în activități care pot fi solicitante mental și fizic.
Deși poate părea doar o mică întrerupere în rutina zilnică, pauza de masă are o importanță majoră pentru sănătatea și productivitatea salariaților.
O pauză de masă nu este doar o oportunitate de a lua un repaus de la muncă, ci și un moment potrivit pentru a adopta obiceiuri sănătoase. În loc să mănânce în grabă la birou sau să sară peste mese, salariații pot folosi pauza de masă pentru a consuma alimente sănătoase și a-și încărca corpul cu nutrienții necesari. De asemenea, această pauză poate fi folosită pentru a face mișcare, fie că este vorba de o plimbare scurtă în jurul clădirii sau de câteva exerciții ușoare de întindere.
Durata ideală a unei pauze de masă poate varia în funcție de cultura organizațională și de normele de lucru specifice fiecărui loc de muncă. Cu toate acestea, se recomandă, de obicei, o pauză de masă de aproximativ 30-60 de minute. Acest interval de timp oferă salariaților suficient timp pentru a mânca în mod relaxat, pentru a-și relaxa mintea și corpul și pentru a se angaja în activități recreative sau de socializare.
Legislația muncii din România nu reglementează în mod expres durata pauzei de masă, cu mici excepții izolate și nici când poate fi aceasta acordată.
Codul muncii, la art. 134, alin. (1), reglementează obligativitatea acordării de angajator a unei pauze de masă doar în situațiile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore.
Prin excepție de la această prevedere, la alin. (2) al aceluiași articol din Codul muncii se stipulează că tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puțin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore și jumătate.
În ceea ce privește durata concretă a pauzei de masă, când va fi acordată aceasta (în timpul programului sau la finalul programului) și dacă pauza de masă este inclusă sau nu în durata zilnică normală a timpului de muncă, trebuie avut în vedere că aceste aspecte se reglementează prin Regulamentul intern sau Contractul Colectiv de Muncă.
Ca o regulă reglementată în mod general, art. 134, alin. (3) din Codul muncii prevede excluderea pauzei de masă din timpul normal de muncă, însă prin Regulamentul intern sau prin Contractul Colectiv de Muncă se poate reglementa ca pauza de masă să fie inclusă în durata zilnică normală a timpului de muncă. Această reglementare internă se stabilește ținând cont de specificul fiecărui loc de muncă, având în vedere, inclusiv, fluxul curent al muncii.
Iar în situația în care pauza de masă este inclusă în durata zilnică normală a timpului de muncă, salariații vor fi pontați pentru norma de muncă realizată conform contractului individual de muncă, fără a se scădea durata pauzei de masă.
În ceea ce privește contractele de muncă part-time, deși drepturile salariaților part-time sunt, în general, aceleași cu cele ale salariaților cu normă întreagă, pauza de masă nu este prevăzută de lege, în mod expres, pentru acest tip de salariați. Și, deși nu este prevăzut în mod expres, angajatorul poate acorda acest drept și salariaților part-time.
Angajatorul nu poate să restricționeze, limiteze sau condiționeze acordarea pauzei de masă și nici salariații nu pot renunța la pauza de masă deoarece este un drept al lor prevăzut explicit de Codul muncii, fiind nulă de drept orice tranzacție prin care se urmărește renunțarea la drepturile recunoscute de lege salariaților sau limitarea acestor drepturi, așa cum prevede legislația muncii.
În concluzie putem zice că pauza de masă este mai mult decât un simplu drept al salariaților sau o simplă întrerupere a rutinei de lucru, ci este un moment esențial pentru reîncărcarea energiei, promovarea sănătății și consolidarea relațiilor interpersonale la locul de muncă.
Contributor Undelucram.ro
Sașa Mitrovici
Mai multe articoleDistribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Etică
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro