Portretul robot al tinerilor romani care isi cauta job

13.05.2014
2 min
Portretul robot al tinerilor romani care isi cauta job

Distribuie

Cei mai activi candidati la joburi, dintre cei cu varsta pana in 35 de ani, sunt proaspetii absolventi de studii universitare. Cei ajunsi la 21 de ani ocupa o proportie de aproape 11% din totalul candidatilor la joburile disponibile, urmati de cei in varsta de 20 si 22 de ani, cu cate 9%. Candidatii la joburi prefera zilele de marti si joi pentru aplicarea la pozitiile aflate la bataie, potrivit unui studiu efectuat pe o platforma de recrutare din Romania.

 

Conform studiului, odata ce au ajuns la 30 de ani, tinerii nu mai sunt atat de interesati de gasirea unui loc de munca. Fie asta, fie sunt multumiti cu actualul job, iar asta deoarece tinerii cu varsta peste 30 de ani acopera, in parte, in jur de 1% din totalul aplicarilor de pe platforma de recrutare, indiferent daca facem referire la candidatii de 31, 32, 33, 34 sau 35 de ani.

 

Femeile vor joburi in Marketing si Resurse Umane, barbatii prefera IT-ul si Vanzarile

 

Am stabilit care sunt zilele in care tinerii isi aloca mai mult timp pentru cautarea job-ului perfect. Dar care sunt domeniile preferate de tinerii din Romania?

 

Vanzarile sunt in topul preferintelor, cu putin peste un sfert din totalul aplicarilor la joburi, adica 26%. IT-ul este cel de-al doilea domeniu de activitate preferat de tinerii care-si cauta un job, 20% din totalul aplicarilor fiind pentru pozitii din sfera IT-ului. Pe locul al treilea se situeaza Marketing-ul, cu 15% din totalul aplicarilor, domeniu urmat indeaproape de cel al Resurselor Umane, cu 10%, si de cel Administrativ, cu 9 procente din totalul aplicarilor.

 

Conform datelor oferite, candidatii de sex feminin prefera joburile in Marketing (23% din totalul aplicarilor), urmate indeaproape de pozitiile disponibile in Resurse Umane (21%). Vanzarile sunt si ele in top, cu 18% din totalul aplicarilor. Fetele nu se feresc de IT, domeniu considerat pana de curand apartinand aproape exclusiv barbatilor. Astfel, 12% din aplicarile candidatelor la joburile disponibile sunt pentru joburi in IT, urmate de cele in Vanzari, cu 10%.

 

Barbatii raman consecventi domeniilor de activitate considerate tipice lor. Astfel, 26% din totalul aplicarilor ”masculine” la joburi sunt pentru pozitii in IT, urmate de cele in Vanzari, care acopera 22% din total. Topul e intregit de aplicarile pentru joburi in Marketing (13%), Inginerie (9%) si Resurse Umane (6% din totalul aplicarilor).

 

Candidatii la joburi prefera zilele de marti si joi pentru aplicarea la pozitiile aflate la bataie. Astfel, aproximativ 20% dintre aplicarile la joburi au loc in general in zilele de marti ale saptamanii, iar 15% au loc in zilele de joi.

 

Pe masura ce se apropie de weekend, atentia aplicantilor se indreapta spre distractie si relaxare. O spun cifrele, conform carora aproape 12% din totalul aplicarilor la joburi au loc sambata, iar putin peste 11% duminica. Mult mai putine, deci, comparativ cu alte zile ale saptamanii.

 

Candidatii care cunosc limbi straine au sanse mai mari de angajare

 

Un alt detaliu interesant este cel al CV-urilor completate. Detaliu hotarator in vederea stabilirii tipului de joburi care ii intereseaza pe tinerii romani. Astfel, 82% din totalul candidatilor inscrisi pe platforma de recrutare si-au completat CV-ul in limba Romana, in timp ce 16% si-au completat CV-ul in limba Engleza.

 

CV-urile in limba Franceza au fost completate de 0,2% din totalul candidatilor, in timp ce 0,15% dintre tinerii care-si cauta de lucru si-au completat CV-urile in limba Germana.

 

Cu alte cuvinte, candidatii tineri prefera pozitiile in care se cere maxim limba Engleza pentru angajare. Acest lucru ingreuneaza aparent eforturile companiilor care necesita viitori angajati care sa cunoasca si alte limbi straine, dar pe de alta parte denota faptul ca cei care se specializeaza si pe alte limbi straine decat Engleza au sanse mari sa isi gaseasca de lucru in companiile multinationale.

Citește toate articolele despre

Găsește-ți job

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

1 comentariu

jojo

14.05.2014

cei de 30 ani+ nu stau atat mult pe siteurile de recrutare, nu pt ca nu sunt activi pe piata muncii, dar pt ca sunt o generatie ce nu a crescut cu calculatorul. acum 10 ani la noi Internetul era in mare parte prin dial-up si erau vreo 100 de siteuri romanesti ce aveau continut. situatia se va schimba treptat.

Status: Aprobat

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro