Raportul pensionari - salariați a fost de 9 la 10 în trimestrul I

15.06.2017
0 min
Raportul pensionari - salariați a fost de 9 la 10 în trimestrul I

Sursa foto

Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) săptămîna aceasta arată că în primul trimestru al anului 2017 raportul dintre populația de pensionari și cea de angajați a României este aproape egală. În cifre, s-au înregistrat nouă persoane care primesc pensie pentru fiecare zece care primesc salariu. Cifrele sunt neschimbate comparativ cu cele raportate anterior de INS.

Raportul de 9 la 10 este media pe țară, dar luat în considerare pe județe, acesta este cu adevărat sumbru, poate cu excepția orașului București unde, de exemplu, pentru fiecare cinci pensionari înregistrați există 10 salariați care plătesc contribuții la sistemul de pensii. La polul opus se situează județul Teleorman, unde fiecare 10 salariați susțin pensiile a 17 oameni.

Potrivit INS, în primele trei luni ale anului numărul de pensionari a fost de 5.236.000 la nivel național, care au încasat în medie 1.016 lei, o sumă mai mare cu puțin peste șase procente comparat cu primul trimestru al anului trecut.

Prin comparație, salariul mediu pentru luna aprilie s-a situat la 2.366 de lei. În prezent, fiecare angajat plăteşte o contribuţie de asigurări sociale (CAS) de 10,5% din salariul brut. Din această cotă, contribuţia la un fond de pensii private este de 5.1%.

Spune şi tu comunității cât câştigi. Postarea ta este şi va rămâne anonimă. Adauga salariu >>

Piața muncii

Articol scris de:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

LucianMP

17.06.2017

:) engagement.

DanielPatrascu

16.06.2017

Multumesc pentru observatie. Am corectat greseala.

jackie

15.06.2017

Iar dezinformezi, ma daniele. Contributia la pilonul 2 e 5.1%, in niciun caz 6%, si va ramane tot acolo pana cel putin 2018.