Distribuie
Salariatii ar putea sa munceasca si in zilele libere legale. Ce conditii ar trebui sa respecte angajatorii?
Conform Legestart.ro, angajatorii ar putea avea optiunea de a desfasura activitate si in zilele libere legale, potrivit unei propuneri legislative care se afla in consultare publica pe site-ul Senatului.
In prezent, prin Codul muncii sunt stabilite anumite zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Aceste prevederi nu se aplica locurilor de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, dar celelalte categorii de angajatori trebuie sa le respecte.
Salariatilor aflati intr-o astfel de situatie li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. Sau, daca angajatorul nu acorda zile libere, pentru munca din zilele libere legale se acorda un spor de cel putin 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
In propunerea legislativa (pdf) care vizeaza modificarea Codului muncii se prevede ca, pe langa locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta, celelalte categorii de angajatori vor putea sa desfasoare activitate in zilele libere legale. Insa acest lucru se va face in baza unei informari catre inspectoratele teritoriale de munca pe raza carora au puncte de lucru sau activitati declarate.
Informarea respectiva va trebui sa fie transmisa cu cel putin 48 de ore inainte de zilele libere legale in care angajatorul are intentia sa desfasoare activitate. Totodata, aceasta va include programul de lucru pentru zilele vizate si un tabel cu numele si acordul angajatilor care vor munci in acele zile.
Potrivit propunerii legislative, salariatii care vor munci in zilele libere legale vor primi un spor de 100% pentru fiecare ora lucrata sau vor beneficia de ore libere platite – echivalent a dublul orelor lucrate – in urmatoarele 30 de zile.
Atentie! Angajatorii care vor desfasura activitate in zilele libere legale fara sa informeze inspectoratele teritoriale de munca vor fi sanctionati cu amenzi intre 5.000 si 10.000 de lei.
Potrivit expunerii de motive (pdf), prin intermediul noilor prevederi propuse, toti angajatorii vor avea o baza legala pentru a desfasura activitate in zilele libere legale, iar prin controalele care se vor efectua se vor putea depista si sanctiona munca la negru si evaziunea fiscala.
“Astfel, inspectorii de munca au posibilitatea de a centraliza cu usurinta situatia angajatorilor care-si desfasoara activitatea in zilele de sarbatoare legala si pot realiza controale la cat mai multe unitati. Consideram ca prin aceste controale se va identifica si sanctiona «munca la negru», evaziunea fiscala si se vor atrage noi surse de venituri la bugetul de stat prin aplicarea amenzilor prevazute prin prezenta propunere“, explica initiatorii propunerii legislative.
Nota: In acest moment, propunerea legislativa este inregistrata la Senat (prima Camera sesizata) pentru dezbatere. Pentru ca prevederile propuse sa se aplice, proiectul trebuie adoptat de Parlament. Apoi, legea trebuie promulgata prin decret prezidential si publicata in Monitorul Oficial.
Citește toate articolele despre
LegislativeArticol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
2 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
RO.RO
Inda
Legislative
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro