Descoperă viitorul Resurselor Umane din România la Conferința TOP ANGAJATORI Undelucram.ro!

Fii parte din eveniment!
13 februarie 2025

Salariul minim 2020 - Tot ce trebuie să știi

19.12.2019
3 min
Salariul minim 2020 - Tot ce trebuie să știi

Distribuie

Anul nou se apropie cu pași repezi. De aceea, ți-am pregătit un articol pentru a-ți arăta care va fi salariul minim în 2020. De asemenea, îți vom prezenta și alte beneficii extrasalariale care vor fi majorate în 2020. 

Ești pregătit pentru anul 2020? Vrei să știi de pe acum la ce majorări salariale să te aștepți? În acest articol ți-am pregătit mai multe informații despre: 

   - Salariul minim în 2020

   - Tichetele de masă în 2020

   - Vouchere de vacanță

   - Când pică zilele libere legale în 2020

 

1. Salariul minim în 2020

Salariul minim brut va crește cu 150 de lei începând cu luna ianuarie 2020. În prezent, salariul minim brut este de 2080 de lei. În 2020, salariul minim brut va crește la 2230 de lei. 

Persoanele care au salariul minim pe economie vor primi în fiecare lună 1346 de lei net. 

Dacă ai studii superioare și lucrezi în domeniul în care ai terminat facultatea de cel puțin un an, salariul minim pe economie pe care îl poți primi rămâne același în 2020, adică 2350 de lei. Vei primi în mână 1413 lei. 

De asemenea, o altă categorie de angajați cărora nu le va crește salariul în 2020 sunt cei care lucrează în construcții. Pentru această industrie, salariul minim pe economie este de 3000 de lei. Ceea ce înseamnă că angajații în construcții vor primi un salariu net de 2362 de lei. 

 

2. Tichetele de masă

O altă veste bună pentru angajații care primesc tichete de masă este faptul că valoarea acestora va crește. Dacă în prezent valoarea unui tichet de masă este de până la 15,18 lei, din 2020, acesta va crește la 20 de lei

Astfel, pentru 20 de zile lucrate lunar, angajații vor primi 400 de lei în tichetele de masă, indiferent dacă le primesc pe cardul de tichete sau în tichete printate. 

Din păcate, chiar și cu această creștere, suntem pe ultimele locuri din Europa în ceea ce privește valoarea tichetelor de masă. Restul țărilor oferă angajaților tichete de masă cu valori cuprinse între 6 și 11 euro (30-50 de lei), pe când tichetele de masă din România abia ating pragul de 3 euro. 

 

3. Vouchere de vacanță

Primești vouchere de vacanță de la angajator? Vei fi fericit să știi că le vei primi și în 2020. Deși s-a vehiculat în presă că voucherele de vacanță nu vor mai fi oferite din 2020, acest program va fi disponibil până în 2025. 

De asemenea, anul acesta este pentru prima dată când vei putea alege dacă vrei să primești vouchere de vacanță în valoare de 1450 de lei sau de 2080 de lei. 

Dacă îți dorești să primești vouchere de vacanță în valoare de 2080 de lei trebuie să știi că le vei putea utiliza doar în extrasezon. Aceste vouchere sunt valabile pentru lunile  aprilie-mai și octombrie-noiembrie. Dacă nu îți place aglomerația din stațiunile montane sau vrei să fii primul pe plajă de 1 mai, poți opta pentru aceste vouchere de vacanță. 

În schimb, dacă știi că poți merge în concediu doar în lunile de vacanță (iunie, iulie, august) este indicat să îi menționezi angajatorului că vrei să primești voucherele în valoare de 1450 de lei. 

 

4. Zile libere legale în 2020

Nici nu a început anul 2020 și te gândești când ai zile libere? Stai liniștit, cu toții facem asta! 

În 2020, vor fi 15 zile libere legale, dintre care 11 vor pica în timpul săptămânii și 4 în weekend-uri. 

Zilele libere legale în România în anul 2020 sunt: 

 

   - Ianuarie: 1 Ianuarie(Anul nou) - miercuri, 2 Ianuarie ( A doua zi după Anul Nou) - joi și 24 Ianuarie (Unirea Principatelor România) - vineri

 

   - Aprilie: 17 Aprilie (Vinerea Mare) - vineri, 19 Aprilie - duminică și 20 Aprilie (Paște ortodox) - luni

 

   - Mai: 1 Mai ( Ziua Muncii) - vineri

 

  - Iunie: 1 iunie (Ziua Copilului) - luni, 7 Iunie - duminică și 8 Iunie (Rusaliile)- luni

 

  - August: 15 August (Adormirea Maicii Domnului) - duminică

 

  - Noiembrie: 30 Noiembrie (Sfântul Andrei) - luni

 

  - Decembrie: 1 Decembrie ( Ziua Națională) - marți, 25 Decembrie - vineri, 26 Decembrie - sâmbătă

 

Din păcate, nu toți angajații beneficiază de zilele libere legale. Persoanele care lucrează în mediul privat și au contracte cu clienți din străinătate pot să lucreze de sărbători și să-și ia, în schimb, zilele libere în altă perioadă. 

De asemenea, angajații care lucrează în unități medicale sau în zona de Retail nu vor avea parte de toate aceste zile libere. 

 

Concluzie

Acestea sunt principalele schimbări pe care le așteptăm în 2020 din punct de vedere al salariului, beneficiilor extrasalariale și al zilelor libere legale. Dacă vor exista modificări ulterioare, vom reveni cu un update la acest articol. 

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro