Sărbători legale în 2024

05.12.2023
3 min
5.00
Sărbători legale în 2024

Distribuie

 

Zilele libere aduc bucurie atât copiilor, cât și adulților. Aceste momente nu sunt doar o pauză de la școală sau muncă, ci oferă oportunitatea de a petrece timp de calitate alături de cei dragi și de a se odihni.

În anul 2024, situația zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează în România nu este la fel de favorabilă ca în anul precedent. Chiar dacă Guvernul României a introdus încă două zile în lista zilelor de sărbătoare legală, numărul acestora crescând la 17, doar zece dintre aceste zile vor cădea în timpul săptămânii, restul de 7 zile suprapunându-se cu zilele de weekend.

Așadar, anul 2024 fiind an bisect, din 366 de zile, 252 de zile sunt zile lucrătoare, iar 114 sunt zile libere, incluzând aici zilele de weekend și zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

 

Conform Codului muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt următoarele:

- 1 și 2 ianuarie - Prima și a doua zi de Anul Nou;

- 6 ianuarie - Botezul Domnului - Boboteaza;

- 7 ianuarie - Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul;

- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;

- 1 mai - Ziua Muncii;

- 3 mai - Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;

- 5 și 6 mai - Prima și a doua zi de Paști;

- 1 iunie - Ziua Copilului;

- 23 și 24 iunie - Prima și a doua zi de Rusalii;

- 15 august - Adormirea Maicii Domnului;

- 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;

- 1 decembrie - Ziua Națională a României;

- 25 și 26 decembrie - Prima și a doua zi de Crăciun;

- Două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

 

Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult, în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.

Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de fiecare angajator.

În funcție de fiecare meserie și în funcție de fiecare organizație/companie/unitate în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității, salariații pot fi chemați la serviciu și în zilele de sărbătoare legală. Conform Codului muncii, cei care vor lucra în liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere, acordate în următoarele 30 de zile de către angajator sau, dacă acest lucru nu este posibil beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

 

 

Angajatorii care nu respectă aceste prevederi riscă amenzi.

Prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili și alte zile libere plătite, în plus față de cele stabilite de legislația muncii.

Alte zile libere plătite în care nu se lucrează, conform legislației muncii, sunt zilele de concediu de odihnă anual, garantat tuturor salariaților din România, conform legislației muncii.

De asemenea, evenimentele familiale deosebite (căsătorie, naștere, deces etc.) întră în categoria zilelor libere plătite, iar aceste zile nu se includ în durata concediului de odihnă. Evenimentele familiale deosebite și numărul zilelor libere plătite aferente acestora sunt stabilite prin legi, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra zilelor libere plătite în anul 2024, aici găsiți un calendar unde sunt marcate zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează în anul 2024, precum și o propunere de perioade aferente concediului de odihnă pentru a putea profita la maximum de aceste zile libere.

 

 

Citește toate articolele despre

Legislative

Contributor Undelucram.ro

Sașa Mitrovici

Sașa Mitrovici

Mai multe articole

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro