Se modifica prevederile privitoare la munca la negru
Ministerul Muncii a rafinat definirea si sanctionarea angajarii persoanelor fara contract de munca, in speranta semi-declarata ca pe de o parte va descuraja aceasta practica iar pe de alta parte va reusi sa atraga mai multi bani la buget de la cei pe care nu ii convinge sa renunte la acest obicei.
Conform noilor reglementari, constituie munca la negru urmatoarele situatii:
- Primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în forma scrisă, în ziua anterioară începerii activității;
- Primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității;
- Primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat;
- Primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial.
Noile reglementari elimina limita de cinci persoane angajate fara contract care erau necesare pana acum pentru aplicarea de sanctiuni. Ministerul anunta ca se maresc si amenzile iar inspectorii vor avea de acum posibilitatea de a suspenda activitatea companiilor care incalca legea.
Angajatorii vor fi obligati sa pastreze la locul de munca „o copie a contractului individual de muncă și documentele de evidenţă a timpului de muncă prestat zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit a programului de lucru.”
Piața munciiArticol scris de:
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Piața muncii