Secretul unei echipe de succes este sa fie "hungry, humble si smart", Matt Knopp, Senior Manager, EMEA Recruitment, Veeam Software

06.11.2018
6 min

Distribuie

Interviu Matt Knopp, Senior Manager, EMEA Recruitment, Veeam Software

Ar fi simplu daca am sti care este secretul unei echipe de succes. Nu il detinem noi, insa o concluzie din discutiile cu profesionistii intervievati putem trage: cheia este motivatia.

Din interviul de mai jos, o discutie cu Matt Knopp, Senior Manager, EMEA Recruitment, Veeam Software, am mai aflat ca echipele performante au trei calitati de baza: stiu sa fie "hungry, humble si smart".

Pentru a afla mai multe detalii despre viziunea sa asupra recrutarii, cum cresti o echipa de HR si o duci spre performanta, dar si cum se traduc aceste eforturi in rezultate de business pentru companie, aflati din interviul de mai jos.

1. Spuneti-ne cateva cuvinte despre dvs si in special ce v-a atras in departamentul HR.

Sunt Matt Knopp si sunt Senior Manager pentru EMEA Recruitment la Veeam Software. Conduc o echipa de 8 recruteri: 5 din Bucuresti si 3 din Marea Britanie, care recruteaza pentru toate rolurile din regiunea EMEA.

Mi-am inceput cariera in Recrutare dupa absolvirea facultatii; initial am lucrat intr-o agentie de recrutare din Marea Britanie, apoi pentru cel mai mare BPO din Marea Britanie, unde am avansat in cariera de-a lungul celor 3.5 ani petrecuti acolo. M-am alaturat echipei Veeam in 2016 si m-a impresionat acest business; aici oricine se poate implica pentru a schimba lucrurile in bine si rezultatul acestei implicari este foarte vizibil.

2. Puteti enumera cateva dintre abilitatile absolut necesare pe care trebuie sa le aiba o persoana care aplica pentru un post in compania dvs? Inclusiv cateva aspecte legate de standardele pe care le aveti in selectia candidatilor.

Veeam recruteaza pentru o gama larga de roluri de vanzari si marketing, roluri tehnice precum programatori, analisti, ingineri, dar si roluri in Financiar si Admin. In functie de rol, este nevoie de abilitati specifice. Dar exista trei calitati pe care toti angajatii trebuie sa le aiba pentru a avea succes aici, pentru a lucra ca o echipa – sa fie Hungry, Humble si Smart.

Hungry – sa aiba motivatia intrinseca de a face bine, sa fie dornici sa invete si sa se dezvolte, sa vrea intotdeauna sa isi atinga obiectivele si sa se autodepateasca.

Humble – sa le recunoasca meritele si contributia celorlalti, sa nu caute mereu gloria, sa nu fie aroganti;

Smart – nu neaparat in termeni de IQ, ci inteligenta sociala – sa isi dea seama cum sa interactioneze  cu oameni diferiti si sa fie suficient de intuitivi pentru a-si adapta stilul la public. Cu alte cuvinte, sa aiba o inteligenta emotionala bine dezvoltata.

3. Ne puteti specifica cateva dintre deficientele pe care le-ati constatat in pregatirea candidatilor si, in mod special, care ar fi in opinia dvs cauzele acestora?

In ultimul timp, observam destul de des ca elemente de baza, pe care le-am astepta in mod normal de la candidati (cum ar fi sa se documenteze despre companie si sa stie ce facem) nu mai sunt atat de importante pentru acestia. Le-as recomanda candidatilor sa nu subestimeze niciodata impresia pe care o lasa daca nu si-au facut temele.

Adesea, candidatii pot fi implicati in 4 pana la 6 procese de recrutare in paralel, iar aceste roluri pot fi foarte diferite. In plus, unele companii au tendinta de a scurta procesul de recrutare, venind cu oferte foarte rapid, in cursa pentru candidatii talentati. Candidatii incearca, la randul lor, sa ajunga la o oferta cat mai rapid.

4. Care este strategia adoptata de dvs. in ceea ce priveste dezvoltarea carierei angajatilor?

In fiecare an, facem o evaluare a angajatilor nostri, pentru a intelege cine este deja pregatit pentru urmatorul pas in cariera si cine va fi pregatit in urmatorii cativa ani. In cazul in care avem angajati care se incadreaza, ii vom sustine, oferindu-le traininguri de leadership si expunandu-i la scenarii noi, pentru a ii pregati pentru noul rol.

Oferim cursuri de perfectionare pentru angajatii care isi asuma pentru prima oara o pozitie de management, precum si programe de coaching si mentorat. Tot pentru a ii dezvolta, anul trecut am dublat bugetul de traininguri si am lansat o noua platforma de cursuri online (cu peste 150 de cursuri disponibile).

Veeam este o companie relativ tanara pe piata din Romania, o companie in plina crestere. Ne dorim sa le oferim si angajatilor nostri aceasta oportunitate de crestere. In Veeam, credem in responsabilitatea fiecarui om fata de cariera sa, de aceea ii incurajam pe colegii nostri sa preia initiativa, sa poarte discutiile necesare cu managerii lor si sa isi faca planuri de cariera. Pentru a ii ajuta, lucram la clarificarea unor career paths interne si incurajam mutarile laterale in business. In cei 3 ani de activitate din Romania, am ajuns la o echipa de 400 de angajati si am inregistrat 129 de promovari.

Incepand cu acest an, am creat si un program dedicat absolventilor, pentru a le oferi acestora posibilitatea de a isi lansa si ulterior de a isi dezvolta cariera in Veeam.

5. Derulati programe de internship? Daca da, in ce departamente?

Inca nu, dar vom lansa primul nostru program global dedicat absolventilor, iar Bucurestiul este unul dintre orasele in care acest program se va derula. In prima instanta, cautam candidati care isi doresc sa isi inceapa cariera in vanzari. Pe viitor, este posibil sa extindem aceasta initiativa pentru a acoperi si alte functii. De asemenea, inca analizam oportunitatea organizarii unor sesiuni de internship in diverse departamente.

6. Multi angajati se plang de multitudinea de sedinte zilnice. Cum ati defini o sedinta eficienta: durata, scop, participanti, rezultat?

Dat fiind ca suntem din ce in ce mai conectati prin tehnologie, este important sa nu pierdem elementul uman, personal. Cred ca intalnirile zilnice pot fi excesive, dar ele pot fi necesare, in functie de rol si de proiect (de exemplu, pentru project managers sau scrum masters).

Sugestia mea este sa planificati cel putin o intalnire saptamanala cu echipa sau managerul direct, pentru a impartasi informatii si a discuta problemele aparute.

Este important ca scopul sedintei sa fie foarte clar, dar si ca toti cei care au participat sa stie ce au de facut dupa sedinta si in cat timp.

Veeam Software

7. Cum reusiti sa mentineti motivati angajatii?

Financiar: In Veeam avem un plan de recompensare prin bonusuri, acordate pe baza unor obiective setate trimestrial.

Non-financiar: Recunoastem public performantele si meritele celor care depun eforturi suplimentare. Acordam o serie de recompense nefinanciare, precum posibilitatea de a lucra de acasa (ceea ce dovedeste incredere si le permite angajatilor sa isi canalizeze energia catre proiecte complexe).

Avem procese de gamification, prin care angajatii nostri pot colecta puncte in urma actiunilor facute, pe care le pot preschimba apoi in diverse premii.

O mare parte dintre colegii nostri beneficiaza de traininguri sau de calatorii in strainatate, in functie de performanta obtinuta.

In fiecare zi, construim in Veeam un mediu de lucru Veeamazing (mai mult decat amazing). Sarbatorim reusitele impreuna si ne-am creat deja traditii, chiar daca suntem inca o companie tanara. Motto-ul nostru este Greatness Every Day si suntem mereu All In in fata oricarei provocari.

8. Cum se formeaza o echipa de succes?

M-as intoarce la cele 3 principii de baza: Hungry, Humble si Smart. Daca toata lumea are aceasta etica, atunci toti colaboreaza si sunt dornici sa se sprijine reciproc. In echipa noastra, fiecare persoana este incurajata sa preia initiativa, ceea ce ii ofera mai multe oportunitati de dezvoltare, dar si responsabilitate crescuta.

Conexiunea umana este si ea foarte importanta. Ori de cate ori este posibil, imi vizitez colegii din Bucuresti si incercam sa ne intalnim si in afara biroului pentru a ne consolida echipa.

De altfel, anul acesta am realizat primul sondaj global de angajament, iar una dintre dimensiunile la care am obtinut un scor foarte bun este spiritul de camaraderie. Respondentii au mentionat echipa si colegii ca fiind unele dintre cele mai valoroase resurse ale noastre.

9. Viitorul anunta schimbari rapide in profilul viitoarelor posturi de munca si cariere, ne referim aici la disparitia unor job-uri si aparitia altora. Ce set de skill-uri ar trebui sa aiba viitorii angajati pentru a ramane competitivi?

Adaptabilitate! Nu cei mai puternici sau cei mai inteligenti supravietuiesc, ci cei care se adapteaza cel mai usor la mediul inconjurator si la schimbare. Daca puteti face acest lucru, puteti obtine orice.

Traim intr-o continua schimbare: conditiile pietei se modifica, apar noi moduri de a lucra, noi tehnologii si sisteme cu care trebuie sa ne familiarizam, dar si noi nevoi carora trebuie sa le raspundem. Cine se va adapta va avea numai de castigat.

10. Enumerati 3 sfaturi de cariera pentru un angajat la inceput de drum.

•    Fiti deschisi - nu va temeti daca nu stiti ce vreti sa faceti; obtineti cat mai multa expunere si experienta!

•    Nu va fie frica sa faceti greseli - totul este o experienta de invatare!

•    Fiti rabdatori!

Citește toate articolele despre

Interviuri Undelucram

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro