Distribuie
Sfaturi pentru un interviu telefonic reușit
De cele mai multe ori, primul interviu se desfășoară la telefon. În urma acestei conversații aparent simple, recruiterul va decide dacă te invită la un al doilea interviu. Aș spune, deci, că e important să faci cea mai bună impresie posibilă. Iată câteva idei de care să ții cont când ai planificat un interviu telefonic:
Asigură-te că știi exact cu cine vorbești
Imediat ce afli numele persoanei cu care vei avea discuția, caut-o pe LinkedIn și vezi care este rolul ei în companie. De cele mai multe ori, va fi un membru al echipei de recruiteri, nu un manager direct sau un director de HR. Asta înseamnă că veți discuta, în general, despre istoricul tău profesional și îți va prezenta rolul.
Răspunde în ce mai scurt timp posibil
Dacă ți se cere să oferi disponibilitatea ta pentru un interviu telefonic, răspunde cât mai rapid cu mai multe variante de oră și dată pentru a evita un schimb prelungit de emailuri și pentru a optimiza timpul petrecut în acest proces. Recruiterul va aprecia acest lucru. De asemenea, e important să îți notezi toate detaliile și să fii disponibil în momentul agreat. Dacă intervine o urgență, anunță cât se poate de repede.
Informează-te despre companie
Caută cât mai multe informații despre companie pe LinkedIn, pe site-ul lor sau în presă. Recruiterul va presupune că știi câte ceva despre organizația lor dacă ai aplicat la un job în cadrul ei. Începe prin a citi despre misiunea, valorile și obiectivele companiei. De asemenea, te poți informa despre proiectele pe care le au în desfășurare, despre impactul în comunitate sau despre cultura lor organizațională. Studiile arată că recruiterii tind să nu meargă mai departe cu un candidat care nu știe nimic despre companie, așa că fă-ți temele!
Fii pregătit să spui așteptările salariale
E important să poți să vorbești despre atuurile tale, despre realizări, dar și despre așteptările salariale. Da, cel mai probabil, vei fi întrebat direct. Cel mai simplu sfat pe care ți-l pot da este să alegi un interval și să îl menționezi pe acela. De exemplu, poți spune că dorești un salariu între 5000 și 7000 lei net pe lună. Atenție, suma minimă din interval să fie una pe care să fii dispus să o accepți. Dacă e o întrebare care te intimidează, exersează răspunsul cu un prieten sau cu un coach până te simți confortabil să dai acest răspuns. Uneori, emoțiile ne fac să dăm răspunsuri eronate, care transmit un mesaj diferit de ceea ce ne dorim.
Planifică discuția într-un loc liniștit
Atât în cadrul interviurilor telefonice, cât și a celor video, este esențial să nu fii întrerupt. Verifică să nu fie niciun zgomot exterior care să distragă atenția și asigură-te că ai semnal bun la telefon. Pentru unele persoane, este util să se îmbrace exact cum s-ar îmbrăca la un interviu fizic, le ajută să se simtă mai încrezătoare. Fă orice te ajută să te simți calm și cu o atitudine profesională.
E în regulă să te gândești un pic
Dacă ai nevoie de câteva secunde ca să formulezi un răspuns, este perfect în regulă. Dacă ai nevoie de clarificări, este de asemenea în regulă. Ar fi bine să îi spui asta interlocutorului. Iată câteva idei:
- Am câteva idei. Dă-mi, te rog, câteva secunde să aleg un răspuns relevant.
- Înainte să răspund, te rog să clarifici la ce te referi prin XYZ.
Ideal este să răspunzi cât mai prompt, ca să puteți acoperi toate întrebările în perioada alocată și pentru a putea oferi cât mai multe dintre detaliile solicitate de angajator. De aceea, este o idee bună să exersezi înainte cât mai multe dintre posibilele răspunsuri la interviu.
Scrie un email de mulțumire
La finalul discuției, trimite un email de mulțumire, punând accent pe interesul tău pentru rol, dar și pe competențele care te vor ajuta să fii un angajat performant. 99% din candidați nu fac acest pas, așa că vei avea o bulină albă de la prima interacțiune telefonică.
La final, iată o listă de lucruri pe care să NU le faci în timpul interviului telefonic:
- Nu răspunde la telefon într-un spațiu în care e gălăgie
- Oprește orice notificare sau zgomot te-ar putea distrage
- Nu fuma sau mesteca în timpul discuției
- Nu vorbi prea repede - fii clar și concis
- Nu refuza să răspunzi la întrebări
Citește toate articolele despre
Piața muncii Studenți Ghid Planificare carieră Găsește-ți job Interviul de la A la Z Negociere Resurse interviuriContributor Undelucram.ro
Camelia Macsim
Mai multe articoleDistribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Piața muncii
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro