Distribuie
Sondaj Undelucram.ro: Românii încă nu află de ce nu primesc un job
Cel de-al doilea sondaj efectuat de Undelucram.ro în această vară, care s-a desfășurat în perioada 11 – 25 iunie, și-a propus să vadă care este evoluția relației dintre departamentele de resurse umane și candidați în ultimii ani. Așa cum cu toții știm, până nu de mult, participarea la un interviu, în special la unul care nu se concretiza cu obținerea unui loc de muncă, rămânea la stadiul de afacere neterminată, singurul răspuns pe care un candidat îl primea fiind clasicul și aproape mereu inutilul „vă sunăm noi.”
Rezultatele sondajului efectuat arată că lucrurile par a se fi schimbat, cel puțin din acest punct de vedere, în ultimii ani. Potrivit răspunsurilor celor 500 de persoane care au participat la sondaj, de-a lungul timpului 91.4 % dintre candidați nu au primit niciun fel de răspuns din partea companiilor la care au participat la un interviu. Sau, altfel spus, 9 din 10 candidați se duceau degeaba la interviu: nici nu erau angajați, dar nici nu li se spunea de ce.
Recent, lucrurile par a fi luat o turnură ceva mai pozitivă iar angajatorii par a fi înțeles importanța unui răspuns, fie el și negativ, dat candidatului. Aproape 73% dintre participanții la sondajul nostru au răspuns afirmativ când au fost întrebați dacă în ultima vreme li s-a comunicat un refuz în privința angajării după un interviu susținut.
Problema este, spun cei care au răspuns întrebărilor noastre, că deși li se comunică refuzurile de angajare, nu li se transmit și motivele acestor refuzuri. 98 % dintre respondenți au spus că ar dori să știe motivul pentru care au fost refuzați, pentru a îmbunătăți acele aspecte care, la interviurile viitoare, le-ar asigura o poziție mai bună în fața angajatorului.
În ceea ce privește modalitatea de comunicare post-interviu cu angajatorul, contrar tendinței la nivel mondial, românii încă preferă să li se comunice pe cale verbală informațiile necesare. Doar 54% ar prefera modalitățile de comunicare moderne ca mesageria instant sau email-ul.
În concluzie, putem constata o evoluție a relației angajator-candidat în ultimii ani, măcar în ceea ce privește comunicarea răspunsurilor după un interviu. Aceste răspunsuri însă își pierd cu totul utilitatea dacă nu sunt însoțite de o motivare care să îl facă pe candidat să înțeleagă unde a greșit și ce poate îndrepta.
„Suntem cu toții conștienți că activitatea de HR nu este una ușoară și că poate deveni foarte complicat să gestionezi câteva zeci sau sute de candidați,” spune Costin Tudor, Undelucram.ro. „Dar, în calitate de profesioniști, nu putem lăsa la voia întâmplării carierele a mii de angajați prin omisiunea comunicării unor informații esențiale pentru ei.”
“Datorită faptului că tehnologiile moderne ne permit comunicarea instant cu un număr mare de oameni, suntem de părere că nu este peste puterile unei companii cu pretenții să îi scrie câteva rânduri candidatului care nu s-a încadrat în condițiile cerute.”
Citește toate articolele despre
Sondaj undelucramArticol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
2 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Liadav
Am ajuns sa urasc departamentu de HR si daca am de vorbit cu o femeie, deja ma doare capul (desi tot femeie sunt si eu). Nu au training de specialitate si in 90 % din cazuri nu inteleg ce inseamna jobul pentru care aplici sau care sunt aptitudinile tale. Din 10 interviuri, 8 sunt durere de cap. Marea majoritate inca nu au intele care este rolul departamentului de HR si nu stiu sa inteleaga concret informatiile din CV si din interviu.
Sondaj undelucram
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro