Distribuie
Stresul, colegul tau de birou! Presiunea la job va creste semnificativ in urmatorii cinci ani
Numarul persoanelor afectate de stresul legat de locul de munca va creste in urmatorii cinci ani in Romania si in celelalte state europene, efectele crizei economice fiind una dintre cauze, rezulta dintr-un sondaj european privind securitatea si sanatatea in munca, scrie Mediafax.
Estimarile arata ca si in Romania stresul legat de locul de munca va creste foarte mult in urmatorii cinci ani, efectele crizei economice putand constitui una din cauze prin incertitudinea pastrarii locului de munca, respectiv gasirea unui loc de munca adecvat pentru tinerii absolventi, reducerea veniturilor din salarii prin ajustari salariale in diferite sectoare de activitate, cresterea sarcinii de munca prin reduceri de personal, diminuarea volumului investitional, in general.
Aproape 52 la suta dintre persoanele care considera ca numarul persoanelor afectate de stresul legat de munca va creste in urmatorii cinci ani preconizeaza ca "va creste foarte mult".
Aceasta situatie reflecta constatarile sondajului ESENER realizat de EU-OSHA cu privire la riscurile noi si emergente la locul de munca, potrivit caruia 79 la suta dintre directori considera ca stresul reprezinta o problema in intreprinderile lor, ceea ce face ca stresul sa fie la fel de important pentru intreprinderi ca accidentele de munca.
Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA) precizeaza ca stresul legat de munca este una dintre cele mai importante provocari in materie de sanatate si securitate in munca in Europa, reprezentand costuri enorme in termeni de probleme umane si performanta economica.
Sondajul a constatat, de asemenea, ca 86 la suta dintre europeni sunt de acord ca respectarea de practici adecvate in materie de securitate si sanatate in munca este necesara pentru competitivitatea economica a unei tari, din aceasta categorie 56 la suta fiind pe deplin de acord.
Opiniile sunt similare in randul lucratorilor si al persoanelor care nu lucreaza (86 la suta si, respectiv, 85 la suta sunt de acord).
"Criza financiara si schimbarile permanente din mediul profesional sunt din ce in ce mai solicitante pentru lucratori, prin urmare nu este surprinzator ca stresul legat de locul de munca este printre primele lucruri la care se gandesc oamenii. Indiferent de varsta, de sex sau de dimensiunea organizatiei, o majoritate impresionanta a persoanelor considera ca stresul legat de munca va creste", spune dr. Christa Sedlatschek, directorul EU-OSHA.
Ea precizeaza ca exista variatii interesante la nivel national in ceea ce priveste persoanele care preconizeaza ca stresul legat de munca "va creste foarte mult", norvegienii fiind cel mai putin ingrijorati (16 la suta), iar grecii cei mai ingrijorati cu privire la cresterea nivelului de stres (83 la suta afirma ca "va creste foarte mult").
In Anul european al imbatranirii active si solidaritatii intre generatii, sondajul a constatat ca 87 la suta din populatia europeana considera ca practicile adecvate in materie de securitate si sanatate in munca sunt importante pentru a contribui la prelungirea vietii active a persoanelor inainte de pensionare.
Sursa citata mai aminteste ca un sondaj recent Eurobarometru a aratat ca multi europeni sunt pregatiti pentru imbatranirea activa, insa este posibil ca situatia actuala cu care se confrunta in ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca sa nu le permita sa lucreze pana la o varsta mai inaintata.
Potrivit Eurostat, desi in general varsta de pensionare este de 65 de ani in Europa, varsta medie a iesirii de pe piata muncii in 2009 a fost de aproximativ 61,5 ani.
In sondajul Eurobarometru, patru europeni din zece (42 la suta) considera ca vor fi in masura sa indeplineasca sarcinile de lucru din prezent pana la varsta de cel putin 65 de ani, in timp ce 17 la suta preconizeaza ca nu-si vor putea continua activitatea la actualul loc de munca dupa varsta de 59 de ani.
Sondajul, efectuat de Ipsos MORI pentru Agentia Europeana pentru
Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA), a cules opiniile a peste 35.000 de persoane din 36 de tari europene privind aspecte de actualitate legate de munca, inclusiv stresul, si importanta securitatii si sanatatii in munca pentru competitivitatea economica si in contextul prelungirii vietii active.
Citește toate articolele despre
EchilibruArticol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Echilibru
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro