Distribuie
Sunt student, nu am experienta, vreau un job. Ce fac?
Cum gasesti un job, cum scrii un CV, la ce sa te astepti de la un interviu, cum poti sa te pregatesti pentru intrebari si, mai ales, ce spui cand nu ti se pun intrebari si ti se zice "Vorbeste despre tine. Te ascult."
Laurentiu Horubet, Trainer - Learning & Development Solutions, Vodafone Romania, ofera raspunsuri la aceste intrebari, dar si alte sfaturi utile in cariera.
Daca e cineva acolo care asuda completand toate rubricile de pe xjobs stiind ca e numarul 856 pe lista de oameni care au aplicat in ultimul minut, sa se opreasca o secunda. Pentru ca mai sunt vreo 2 luni pana cand o sa primim o noua generatie de absolventi de comunicare care de-abia asteapta sa le dea cineva ocazia sa faca tot ce si-au imaginat in anii de studentie, l-am chemat la trainingul IQads Kadett pe Laurentiu Horubet (Trainer - Learning & Development Solutions, Vodafone Romania) sa raspunda la toate intrebarile la care altfel juniorii s-ar fi consultat cu prietenii: cum gasesti un job, cum scrii un CV, la ce sa te astepti de la un interviu, cum poti sa te pregatesti pentru intrebari si, mai ales, ce spui cand nu ti se pun intrebari si ti se zice "Vorbeste despre tine. Te ascult."
Laurentiu s-a referit pe rand la 3 etape standard pentru obtinerea unui job - gasirea, pregatirea, castigarea lui – si la raspunsuri pentru toate intrebarile care pot aparea pe parcursul fiecareia.
I. Unde gasim job-uri?
La etapa asta probabil ca cei mai multi dintre tineri stiu cam care sunt sursele: site-uri de recrutari, site-urile companiilor, targurile de joburi, retelele sociale (in principal LinkedIn, Facebook si Twitter), recomandarile.
Daca ai aflat de un job care te intereseaza pe un site de recrutari, poti apoi, in loc sa apesi butonul "Trimite CV", sa mergi pe LinkedIn si sa afli ce persoana se ocupa de recrutari in compania care angajeaza si sa ii scrii direct. S-ar putea ca pana sa i te poti adresa sa trebuiasca sa intri si pe site-ul companiei ca sa afli care e domeniul de mail. Ca sa stii cui sa ii scrii trebuie si sa urmaresti denumirile de job ale celor care se ocupa de recrutari, in corporatii de exemplu ele pot contine cuvantul "sourcing" (cu variante precum resourcing, outsourcing, apoi analyst, specialist etc).
Inainte sa trimiti mailul poti sa cauti numele recrutorului pe Facebook. In functie de fotografiile si postarile acestuia iti poti face o idee despre personalitatea angajatorului, ceea ce te ajuta atunci cand ii scrii prima oara sau cand va intalniti. "Daca vezi ca se imbraca de la Zara, nu cred ca o sa strice daca ai si tu ceva tot de acolo", a dat Laurentiu un exemplu.
Citeste tot articolul aici.
Articol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Motivație și vocație
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro