Aici se lucreaza fara pauza: tarile cu cele mai putine zile libere

27.07.2015
1 min
Aici se lucreaza fara pauza: tarile cu cele mai putine zile libere

Distribuie

Vremea de afara ne face automat sa ne gandim la concediu, fie ca este vorba despre distractie pe plaja, ori de relaxare in racoarea oferita de zonele montane. Romanii sunt norocosi, pentru ca isi pot lua pana la 20 de zile de concediu, in vreme ce in alte tari angajatii au 5-6 zile libere garantate prin lege sau chiar niciuna, cum este cazul americanilor.

 

Conform legii, concediul de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si ca acest drept nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

 

In Romania, potrivit Codului Muncii, durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.

 

Sunt insa tari in care angajatii au garantate prin lege mai putine zile de concediu sau deloc. Astfel, angajatii din Statele Unite ale Americii nu au nicio zi libera garantata de lege.

 

Desi nu sunt prevazute, americanii isi iau totusi in medie 10 zile libere pe an, in plus fata de cele sase sarbatori legale, arata datele Centrul de Cercetare Economica si Politica.


Pe urmatoarele locuri in clasamentul tarilor cu cele mai putine zile de concediu de odihna garantate prin lege se afla Filipine cu cinci zile, Thailanda cu sase zile si Canada si China cu cate 10 zile libere, potrivit datelor companiei Mercer.

 

Tarile cu cele mai multe zile libere
 

De cealalta o parte a clasamentului, europenii conduc detasat, cu cele mai multe zile de concediu de odihna garantate prin lege.

 

Astfel, in top se afla Finlanda, cu 30 de zile minim stabilite prin lege, urmata de UK, cu 28 de concediu platit. Clasamentul este completat de Polonia - 26, Austria, Danemarca, Franta, Grecia, Luxemburg, Suedia cu cate 25.

 

Articolul complet poate fi gasit accesand sursa.

 

Citește toate articolele despre

Legislative

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro