Distribuie
"ADIO, Romania", spun tinerii care pleaca la studii in strainatate. Dezamagirea e tot mai mare
Numarul tinerilor care merg la studii in strainatate si nu mai vor sa auda de Romania a crescut semnificativ in ultimii doi ani. Mai putin de 30% dintre romanii care studiaza in strainatate iau in considerare intoarcerea in tara, in timp ce proportia celor care au spus ca NU vor sa revina este de 39%, cu 9 procente mai mare decat rezultatul unui sondaj similar din 2012.
Aproape 30% dintre romanii care studiaza in strainatate iau in considerare intoarcerea in tara, unde isi doresc sa aiba sansa unor locuri de munca in care sa se poata dezvolta profesional, arata un sondaj realizat de Liga Studentilor Romani in Strainatate (LSRS), prezentat de Agerpres.
Liga Studentilor Romani din Strainatate a organizat vineri cea de-a treia editie a evenimentului de cariere 'Hai Acasa!'. Organizata cu sprijinul Bancii Nationale a Romaniei, editia de anul acesta a avut loc la sediul Institutului Bancar Roman. Proiectul se adreseaza studentilor, absolventilor si tinerilor profesionisti cu experienta academica in strainatate, avand drept scop crearea unei legaturi cu angajatorii interesati de aceasta resursa umana pregatita la universitati de prestigiu din intreaga lume. Intalnirile dintre studenti sau absolventi si companii romanesti de prestigiu continua, dupa ziua de vineri, online.
Printre companiile de top implicate in acest demers se numara Asirom, Route 66, Brandient, Xerox, Deloitte, Hilti, Ernst & Young, EON, McGuire Woods.
Unul dintre studentii care au venit la evenimentul 'Hai Acasa!' este Ioan Eugen Popitiu, care a studiat Stiinte Politice si Relatii Internationale la Universita di Bologna, pe care a absolvit-o in 2007. Tanarul a lucrat in domeniul pe care l-a studiat inca din timpul facultatii si a avut stagii de practica atat la institutii publice, cat si private, printre care Guvernul Romaniei sau Consulatul Romaniei. El spune ca a venit la 'Hai Acasa!' pentru a cauta 'o oportunitate' sa faca tranzitia de la Italia la Romania, unde a ales sa se intoarca.
'Sunt de foarte mult timp plecat. Parintii mei sunt in tara. (...) Problema e de unde vrei sa apartii', a declarat el pentru AGERPRES, referindu-se la motivele care l-au facut sa revina in Romania. Vorbind despre aspectele financiare ale unui job in Romania, Popitiu subliniaza ca este necesar ca tinerii care se intorc sa aiba un salariu rezonabil, vorbind de educatia sa ca despre o 'investitie financiara care trebuie amortizata'. 'Nu am venit aici neaparat ca sa imi caut job', spune Popitiu, care a fost recent in Italia Regional Sales Manager la o mare companie de telecomunicatii/IT.
Si Andrei Ioan Stan, care a absolvit University of Sheffield si se pregateste de un masterat la University College London, spune ca nu a venit la eveniment neaparat pentru a-si gasi un loc de munca. 'Ma intereseaza sa cartografiez partea de locuri de munca pentru studenti', spune el, adaugand ca este interesat de posturi in public affairs, consultanta sau lobby. In aceasta vara, Andrei Ioan Stan va face un stagiu la Consulatul Romaniei la Londra si la Presedintia Romaniei.
Alina Vasile, care studiaza Relatii Internationale la University of Nottingham, spune ca a venit la evenimentul 'Hai Acasa!' pentru a vedea oportunitatile de cariera din Romania. La randul sau, Radu-Vladimir Rauta, care a absolvit University of Hull anul trecut, spune ca studiaza piata locurilor de munca in special pentru mediul de public affairs. 'Nu am plecat ca sa raman', isi motiveaza acesta succint alegerea de a se intoarce in tara.
Potrivit sondajului LSRS din 2014, care a a avut peste 1.000 de respondenti, daca proportia tinerilor romani care studiaza in strainatate si se gandesc sa se intoarca in tara este de 29%, proportia celor care au spus ca nu vor sa revina este de 39%, cu 9 procente mai mare decat rezultatul sondajului LSRS din 2012, pe aceeasi tema.
Potrivit reprezentantilor LSRS, aceste cifre ar putea reflecta si criza financiara care s-a simtit in toata lumea in ultimii ani. Cu toate acestea, Dan Nechita, presedinte LSRS, a declarat ca salariul mare nu este una dintre primele motivatii pentru studentii care aleg sa se intoarca, ci mai degraba oportunitatile de cariera sunt aspectul cel mai dorit de acestia. De asemenea, reprezentantii LSRS au subliniat faptul ca o mare parte a studentilor romani in strainatate care se intorc in tara aleg calea antreprenoriatului.
Citește toate articolele despre
Oportunități joburiArticol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
1 comentariu
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Dana
Oportunități joburi
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro