Top 10 abilități căutate de angajatori în 2020

09.10.2020
5 min
Top 10 abilități căutate de angajatori în 2020

Distribuie

Piața muncii - și lumea în general - este într-o continuă schimbare. Apar noi tehnologii și nu am fost niciodată mai conectați ca acum, la nivel global. Asta înseamnă că setul de abilități pe care le folosim în prezent la locul de muncă nu sunt neapărat cele de care vom avea nevoie la joburile din viitor.

Pe măsură ce lumea evoluează pentru a îmbrățișa „a 4-a revoluție industrială”, locurile noastre de muncă se schimbă. Așa cum celelalte revoluții industriale au transformat abilitățile și experiența cerute forței de muncă, ne putem aștepta la același lucru de la această revoluție preconizată. În numai cinci ani de acum, 35 la sută din abilitățile considerate esențiale astăzi se vor schimba, conform Forumului Economic Mondial.

Piața muncii este tot mai competitivă și angajatorii au mai multe așteptări de la candidați în această perioadă. Dacă ne dorim o viață de succes în 2020 și nu numai, trebuie să dezvoltăm un nou set de abilități.

#banner_cv2#

Top 10 abilități căutate de angajatori în 2020

 

   1. Creativitate

Creativitatea va deveni una dintre primele trei abilități de care vor avea nevoie angajatorii de la oamenii pe care îi vor lua în echipele lor. Odată cu avalanșa de noi produse, noi tehnologii și noi moduri de lucru, angajații vor trebui să devină din ce în ce mai creativi pentru a beneficia din plin de aceste schimbări. 

Este esențial ca oamenii creativi să fie vizați de companii, deoarece ei vor fi responsabili să inventeze, să-și imagineze ceva nou și să viseze la un viitor mai bun, pe care să îl implementeze. Reprezentanții din resurse umane vor solicita noi moduri de gândire, iar creativitatea este esențială pentru a duce lucrurile mai departe, în contextul evoluției tehnologice. Roboții ne vor ajuta să ajungem acolo unde ne dorim mai repede ca oricând, însă nu pot fi la fel de creativi ca noi, oamenii (încă).

 

   2. Adaptabilitate și flexibilitate

Pe cât de repede se schimbă piața muncii, pe atât se schimbă și lista abilităților căutate de la un candidat nou. Prin urmare, viitorii angajați trebuie să depună efortul necesar să învețe abilități noi de-a lungul carierei și să știe că trebuie să fie flexibili la orice nouă schimbare. 

Este important de înțeles faptul că ceea ce a funcționat ieri nu e neapărat ceea ce va funcționa la fel de bine și în strategia de mâine. În plus, oamenii trebuie să fie flexibili din punct de vedere cognitiv când se confruntă cu noi idei și modalități de a face lucrurile.

 

   3. Time management

Gestionarea timpului a fost întotdeauna importantă, dar în contextul anului 2020 vom vedea în continuare o creștere în numărul locurilor de muncă de la domiciliu sau telemuncă. Asta înseamnă că din ce în ce mai multe companii trebuie să se bazeze pe încrederea că angajații lor își pot gestiona timpul și pot îndeplini responsabilitățile fără ca cineva să îi verifice constant.

 În epoca actuală dominată de multe informații, rețele sociale și distrageri care pot duce la procrastinare, este important ca angajații să poată demonstra că pot rămâne atenți la obiectivele și sarcinile lor de zi cu zi. 

 

   4. Inteligență emoțională

Un alt domeniu în care oamenii au un mare avantaj, față de viitori roboți sau mașinării, este cel al inteligenței emoționale - capacitatea specific umană de a fi conștienți, de a ne exprima emoțiile și de a percepe emoțiile altora. Această abilitate va fi importantă atâta timp cât există oameni în forța de muncă, deoarece afectează fiecare interacțiune pe o au angajații între ei.

 

   5. Leadership

Abilitățile de conducere a unei echipe vor fi importante, nu numai pentru cei care se află în vârful unei ierarhii corporatiste, ci și pentru toți angajații din întreaga companie, având în vedere instalarea celei de-a 4-a revoluții industriale. 

Astfel, având mai mult sprijin din partea mașinăriilor, vor fi din ce în ce mai mulți angajați care vor prelua poziții de conducere, fie în cadrul unei echipe sau al unui departament întreg. Pentru a putea înțelege cum să scoți tot ce este mai bun și să inspiri fiecare angajat dintr-o forță de muncă diversă, este necesar să ai abilități puternice de conducere.

 

   6. Munca în echipă

În anul 2020, angajatorii vor căuta abilitățile care sunt unice, precum colaborarea și abilitățile interpersonale puternice, în special cele legate de lucrul în echipă. Vor dori ca angajații din echipele lor să poată interacționa bine cu ceilalți și să ajute astfel întregul colectiv al companiei să avanseze. Dacă până acum, spre exemplu, aveai de făcut o postare simplă pe blog, de acum înainte, poate vei avea nevoie de un videoclip, de modificări ale designului UX, de optimizari SEO sau campanii de promovare pe rețelele sociale. Nu trebuie să faci totul singur, dar trebuie să poți lucra eficient cu ceilalți.

 

   7. Gândire în afara zonei de confort

Gândirea în afara zonei de confort sau așa-zisa „gândire outside the box”, îți permite să vizualizezi situația reală dintr-o altă perspectivă și să găsești o soluție cu totul nouă. Asta poate însemna fie că nu vei face lucrurile așa cum au fost făcute de obicei, dar poate însemna, de asemenea, că vei obține rezultate mai bune folosind aceeași metodă, reîmprospătată. Ca să îți poți dezvolta gândirea laterală constant, încearcă să îți rezolvi taskurile zilnice într-un mod diferit în mod regulat.

 

   8. Cunoașterea noilor media sociale și digitale

Fie că îți place sau nu, media digitală este vedeta spectacolului în prezent. Dacă dorești să fii competitiv pe piața muncii, trebuie să fii cel puțin conștient de noile tipuri de media și tehnologii care există, cum funcționează și de ce fel de public se bucură fiecare în parte.

 Deși poate fi confortabil să rămâi la ceea ce știi și să treci cu vederea peste lucrurile noi, această mentalitate te va lăsa atât pe tine, cât și CV-ul tău în urmă. Există cursuri online pe care le poți parcurge pentru a aborda noile elemente mass-media, precum și o mulțime de articole care detaliază complexitatea diferitelor tipuri de media sociale și digitale. 

 

   9. Inteligență artificială (AI)

Devine din ce în ce mai evident că am intrat în epoca AI. Nu vrem să ne asigurăm numai că toate calculatoarele funcționează pentru noi, ci vrem și ca acestea să devină din ce în ce mai inteligente, pe măsură ce o fac. 

La fel ca în cazul cloud computing, este posibil să nu fie nevoie să devii un expert de nivel superior, dar o înțelegere solidă a AI îți poate oferi un avantaj vital pe o piață a muncii din ce în ce mai dificilă. Din nou, există cursuri gratuite despre AI sau machine learning, pe care le poți parcurge foarte ușor, inclusiv de la Google.

 

   10. Cloud computing

În anul 2020, lumea se mută în Cloud și avem nevoie de oameni care să înțeleagă și să poată lucra cu acest nou mediu. Chiar dacă nu ești programator sau inginer de fel, o simplă înțelegere solidă a cloud-ului, a modului în care funcționează și a celor mai bune practici te poate ajuta să ajungi în topul listei recrutorilor. Poți urma un curs de pe Udemy pentru a te ajuta să înțelegi mai bine Cloud-ul sau chiar pentru a obține certificări în domeniu.

 

Concluzie

Schimbarea nu ne va aștepta. Dacă dorești să rămâi un candidat relevant pe viitor, trebuie să te poți adapta la nou și să rămâi constant creativ și deschis la a învăța. Fiecare job e diferit, iar așteptările fiecărui angajator sunt diferite. Tocmai de aceea, lista pe care ți-am prezentat-o în acest articol îți va fi de mare ajutor drept ghid pentru viitor. 

Mult succes!

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro