Top 5 profesii cu cel mai ridicat risc de apartie a depresiei

19.06.2014
1 min
Top 5 profesii cu cel mai ridicat risc de apartie a depresiei

Distribuie

Unele profesii predispun la depresie mai mult decat altele, principalele cauze fiind nivelul de stres, numarul de ore de munca si nivelul scazut de control si predictibilitate a activitatii.

 

Conform unui studiu efectuat de organizatia Beyond Blu din Australia, avocatii sunt cei mai expusi riscului de a suferi de depresie - de 2,5 ori mai mult decat populatia generala. Mai mult, studiul atrage atentia asupra faptului ca persoanele care profeseaza in domeniul juridic sunt rareori dispuse sa isi recunoasca problemele si sa apeleze la ajutor specializat.

 

Urmatoarele categorii profesionale afectate de depresie sunt, conform studiului citat, analistii din asigurari, contabilii, IT-istii, arhitectii si inginerii. In general, cei care au profesii din categoria “gulere albe” sunt mai afectati de depresie decat populatia generala, care include si somerii sau persoanele fara adapost, afirma acelasi studiu.


In cealalta parte a globului, in SUA, un studiu efectuat de health.com a evidentiat principalele categorii profesionale expuse riscului de depresie: specialistii din domeniul sanatatii (medici, asistente, terapeuti), Artistii, scriitorii si oamenii din industria divertismentului, profesorii, agentii de intermedieri financiare, consultantii financiari si contabilii si agentii de vanzari.


“Depresia este in prezent principala cauza de dizabilitate (incapacitate de munca) la nivel mondial, conform ultimelor date publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii in 2014. Depresia ne costa pe noi, romanii, aproximativ 1% din PIB, in primul rand prin costurile indirecte legate de scaderea productivitatii, cresterea numarului de zile de concediu (medical sau fara plata), a absenteismului precum si a ceea ce literatura de specialitate numeste <> – situatia in care persoana aflata in suferinta se prezinta la locul de munca, dar este total neproductiva”, a declarat Andreea Enache-Tonoiu (foto), director general al Centrului Medical Bellanima, clinica dedicata tratarii depresiei din Romania.


Studiile au mai aratat ca 1 din 6 cazuri de depresie are printre principalii factori generatori stresul la locul de munca.

 

Citește toate articolele despre

Despre meserii

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro