Distribuie
Tu cum stai cu stima de sine?
Sunt atât de mulți oameni în această lume care suferă de lipsa stimei de sine. Aceasta este reprezentată de sentimentul tău subiectiv al valorii personale generale. Stima de sine este propria ta viziune despre tine fizic, mental și emoțional. Similar cu respectul de sine, descrie nivelul tău de încredere în abilitățile și atributele tale.
A avea o stimă de sine sănătoasă îți poate influența motivația, bunăstarea mentală și calitatea generală a vieții. Cu toate acestea, a avea o stimă de sine prea mare sau prea scăzută poate fi problematică. O mai bună înțelegere a nivelului tău unic de stimă de sine te poate ajuta să găsești un echilibru potrivit pentru tine.
Fiecare are o viziune diferită despre sine, dar păstrarea unei perspective pozitive îți va aduce mai multe beneficii decât una negativă. Mulți indivizi suferă de o stimă de sine scăzută din mai multe motive și trebuie să-și construiască stima de sine pentru a fi fericiți și a reuși în viață.
Pe de altă parte, persoanele cu o stimă de sine prea ridicată își pot supraestima abilitățile și se pot simți îndreptățite să reușească, chiar și fără abilitățile de a-și susține credința în ei înșiși. Se pot lupta cu probleme de relație și se blochează de la auto-îmbunătățire, deoarece sunt atât de concentrați să se vadă ca fiind perfecți.
Elementele cheie ale stimei de sine scăzute includ:
- Credința că alții sunt mai buni decât tine.
- Dificultatea exprimării nevoilor tale.
- Concentrarea pe punctele tale slabe în loc de punctele forte.
- Întâmpinarea frecventă a fricii, îndoielii și îngrijorării.
- Existența unei perspective negative asupra vieții și sentimentul lipsei de control.
- Temerea intensă de eșec.
- Întâmpinarea problemelor în acceptarea feedback-ului pozitiv.
- Întâmpinarea problemelor în a spune nu și a stabili limite.
- Punerea nevoilor altora înaintea nevoilor tale.
- Lupta cu lipsa încrederii.
Mulți teoreticieni au scris despre dinamica implicată în dezvoltarea stimei de sine. Conceptul de stimă de sine joacă un rol important în ierarhia nevoilor psihologului Abraham Maslow, care descrie stima ca una dintre motivațiile umane de bază.
Maslow a sugerat că indivizii au nevoie atât de aprecierea celorlalți, cât și de respectul de sine pentru a-și construi stima. Ambele nevoi trebuie să fie îndeplinite pentru ca un individ să crească ca persoană și să ajungă la auto-actualizare.
Realitatea este că singurul care te poate face sa excelezi ești tu și nimeni altcineva. Același lucru este valabil și pentru stima de sine. Singura persoană care îți poate construi – sau, în consecință, dărâma – stima de sine ești tu. Deși alți indivizi pot ajuta procesul, conștientizarea, decizia finală și efortul sunt ale tale.
Oamenii au o stimă scăzută din mai multe motive. Unii indivizi suferă de o imagine deteriorate asupra a corpului și se concentrează asupra tuturor trăsăturilor negative ale aspectului lor fizic. Alții au probleme emoționale care le-au făcut ca stima de sine să scadă sau să se simtă nedemni de vreo laudă. Indiferent de motivele pentru care stima de sine s-ar putea slăbi, cheia pentru a o construi din nou este să găsești rădăcina problemei.
Gândește-te la stima de sine ca la o casă, dacă construiești o casă uimitoare pe o fundație proastă, întreaga structură se va prăbuși. Cu toate acestea, dacă iei măsuri pentru a te asigura că fundația este puternică și capabilă să susțină orice, procesul poate fi lent, dar stima de sine va fi construită solid.
Mulți indivizi caută ajutor pentru stima de sine scăzută în cărți sau seminarii. Numărul de opțiuni disponibile pe piață este fenomenal și sigur vei găsi una pe un subiect care tratează problemele tale specifice. Consultă-ți prietenii care au avut experiențe similare, verifică biblioteca locală sau librăria și explorează secțiunea lor de „dezvoltare personală” pentru o carte pe care o poți găsi utilă, verifică online persoanele care te pot inspira, mentori, coach, comunități. Este destul de puțin probabil să găsești răspunsurile la toate problemele tale într-o carte, online sau doar într-o sesiune de coaching, dar ți-ar putea fi util să știi că alții sunt în aceeași barcă și cu siguranță nu ești singur.
În plus, este posibil să dorești să cauți ajutor de specialitate în încercarea ta de a-ți crește stima de sine. Adesea, a discuta cu o persoană calificată te poate ajuta să determini rădăcina problemei și calea necesară pe care ar trebui să o iei pentru procesul de reconstrucție. Poate că problemele tale datează din copilărie sau poate s-au dezvoltat recent. Oricare ar fi cazul, un profesionist va putea determina cel mai bine următorul pas.
Un factor principal în stima de sine este negativitatea și evitarea. Gândurile negative îți pot pătrunde încrederea și îți pot distruge stima de sine. Dacă te trezești înconjurat de oameni negativi sau într-o situație negativă, încearcă să remediezi rapid problema gândindu-te că întotdeauna există ceva bun în fiecare situație negativă.
Adesea, indivizii într-o relație abuzivă au stima de sine zdrobită atunci când o presupusă persoană iubită le reproșează ceva în mod constant și pun la îndoială valoarea lor. În mod similar, un mediu negativ la locul de muncă îți poate scădea stima de sine, colegii sau managerii găsind mereu presupuse greșeli în munca ta. Poate ai un prieten care este în mod constant negativ cu tot ce îl înconjoară. Oricare ar fi sursa, distanțarea de negativitate te va ajuta să-ți recâștigi stima de sine. Străduiește-te să te înconjori de oameni pozitivi. Dacă treci printr-o perioadă dificilă în viața personală, poate vrei să te alături unui grup de sprijin. În mod similar, există grupuri de sprijin disponibile pentru persoanele cu probleme de imagine de sine. Aceste grupuri îți vor permite să întâlnești alte persoane cu probleme similare și-ți vor oferi spațiul pentru a-ți exprima emoțiile, așteptările, dorințele, nevoile.
Impactul unei stime de sine sănătoase poate fi:
- Înțelegerea fermă a abilităților cuiva;
- Capacitatea de a menține relații sănătoase cu ceilalți ca urmare a unei relații sănătoase cu sine;
- Existența aşteptărilor personale realiste şi adecvate;
- Înțelegerea nevoilor cuiva și capacitatea de a exprima acele nevoi.
Câteva recomandări pentru a-ți îmbunătăți stima de sine:
- Recunoaște situațiile care-ți afectează stima de sine;
- Devino conștient de gânduri și credințe;
- Provoacă-ți gândirea pentru a identifica părțile negative și a lucra cu acestea;
- Ajustează-ți gândurile și convingerile (de la negativ la pozitiv);
- Creează-ți obiceiuri sănătoase;
- Concentrează-te pe ceea ce poți și ai, nu pe ceea ce nu poți face sau nu ai;
- Înconjoară-te de oameni pozitivi;
- Recompensează-te din când în când, sărbătorește succesul!
În mod ideal, alege să începi să-ți construiești stima de sine cât mai curând posibil, chiar de acum. Fii atent/ă la detalii și consecvent/ă cu procesul și fii conștient/ă că poate dura ceva timp, deoarece schimbarea nu se poate face peste noapte.
Ține minte, ești cea mai importantă persoană din viața ta și ar trebui să te tratezi ca atare!
Contributor Undelucram.ro
Corina Neagu
Mai multe articoleDistribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Echilibru
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro