Distribuie
Tu știi de ce te dai jos dimineața din pat și începi o nouă zi?
În următoarele 5 minute vei afla:
– Care sunt cele cinci întrebări pe care trebuie să ți le pui pentru a-ți afla DE CE-ul.
– Ce tehnică trebuie să aplici pentru a-ți găsi motivația și pentru a lua decizii în situații incerte.
Cel puțin o dată pe săptămână îmi apare în feed-ul rețelelor de socializare o postare despre cum „ne-am născut să facem mai mult decât să mergem la școală și la serviciu, să plătim facturi și să murim” (”we were born to do more than just go to school, work, pay bills and die”). Și chiar așa e. Dar mă întreb câți dintre noi luăm în serios aceste gânduri și chiar acționăm asupra lor? Câți dintre noi căutăm sensul în ceea ce facem?
De ce e important să ne descoperim DE CE-ul?
Prima dată când această întrebare mi-a dat mari bătăi de cap, fiica mea cea mare avea cinci ani și a trecut prin etapa lui “de ce?”! Zeci de întrebări, fără sens pentru mintea mea de adult, și orice explicație aș fi dat, singura ei reacție era: ”De ce?”. Cam astfel arată un dialog cu un copil ce trece prin această etapă:
Copil: Mami, de ce plânge fetița?
Părinte: Pentru că a căzut și s-a lovit.
Copil: De ce?
Părinte: Pentru că s-a împiedicat.
Copil: De ce?
Părinte: Pentru că alerga.
Copil: De ce?
Părinte: Pentru că se juca cu prietenii ei.
Copil: De ce?
Părinte: Pentru că așa își leagă prieteniile, petrecând timp cu alți copii.
Copil: De ce?
Și discuția poate continua la infinit, până cand părintele efectiv rămâne fără răspunsuri.
Sper că ați înțeles ideea. Perioada „de ce” e o perioadă esențială în a-ți ajuta copilul să înțeleagă sensul lucrurilor din jurul lui. Atunci când explicațiile părinților dictează minții curioase a unui copil să abandoneze cercetarea, se anulează una dintre cele mai importante misiuni din viața sa ca adult: decoperirea sensului existenței sale. Răspunsuri ca „pentru că așa am zis eu. Taci acum!”, „Pentru că așa stau lucrurile de când lumea. Acceptă asta!”, „Pentru că așa face toată lumea și așa e normal!”, setează acel mic creier însetat de informații să lucreze pe modul „crede și nu cerceta” .
Astfel, în viața de adult, nu e de mirare că suntem într-o stare de „hipnoză”, în care facem lucruri pe pilot automat. Totuși, cum ne influențează acest DE CE în viața noastră profesioanală de adulți? Aud zeci de clienți purtându-și gradul de stres cu mare mândrie. Povestesc despre cum n-au timp să-și ia pauza de masă la birou, despre cum dorm cu laptopul lângă pat, cum nu și-au mai luat vacanță de câțiva ani și cum e neapărat să muncească și mai mult de atât dacă vor să reușească profesional. Și-mi pot răspunde la orice întrebare legată de munca lor, despre cum îi afectează tot acest ritm alert, dar singura întrebare la care majoritatea dintre ei își pierd graiul e: „De ce?”. De ce muncești atât de mult încât îți pui în pericol sănătatea și viața socială, ignorând inclusiv starea ta de spirit și afectându-ți relațiile cu cei din jur?
Pauză. Te-ai născut pentru mai mult decât să muncești, să plătești facturi și să te stingi. Cum ar fi dacă ai afla DE CE faci toate astea? Cum ar fi dacă ai descoperi DE CE te dai jos din pat dimineața? Și cum ar fi dacă… ai ști DE CE exiști în viața ta?
Cum îți reactivezi dorința de a găsi sensul?
Simplu. Exersezi prin De ce. De îndată ce reiei acest obicei, de a găsi sensul în ceea ce faci, devine o obișnuință. Îți prezint o tehnică, care te poate ajuta să-ți descoperi motivația, sensul în acțiuni, să găsești cauza unor probleme sau chiar să iei o decizie într-o situație incertă.
Gândește-te la ceva ce ai de făcut și aplică tehnica celor trei De ce! Iată cum funcționează:
Gând: „Vreau să scriu o carte de dezvoltare personală”.
1. De ce ? – Pentru că vreau să ajut oamenii să se descopere
2. De ce? – Pentru că vreau ca oamenii să descopere și să creadă în potențialul lor.
3. De ce? – Pentru că eu cred că există, în fiecare dintre noi, potențial ce așteaptă să fie descătușat.
Tocmai ai găsit 3 motive foarte puternice să-ți duci sarcina la bun sfârșit. Oricât de greu va fi să înaintezi în anumite momente, te poți întoarce la cei trei DE CE ca să-ți găsești motivația și energia de a merge mai departe.
Cât de mare poate fi DE CE?
Uriaș! Pentru că navigând prin toate “de ce-urile” mărunte din viața de zi cu zi, peste viața noastră planează un DE CE uriaș ce așteaptă să-l descoperim. E motivul existenței tale, e ceea ce-ți dă direcție și motivație în viață și e busola ce ghidează planul personal și profesional să co-existe în echilibru.
Cum îți descoperi De ce-ul?
N-o să te mint: ai un pic de lucru pentru a descoperi care ți-e misiunea. Îți recomand să studiezi teoria lui Simon Sinek despre acest subiect și să te pregătești să afli multe lucruri noi despre tine.
Conform piramidei lui Maslow, dorința de împlinire e ca cireașa de pe tort: nu poți decora cu ea, până tortul nu e pregătit. Așa că, dacă te afli într-o etapă a vieții tale în care cele de mai sus nu prea fac sens pentru tine, nu te panica: probabil abia te-ai apucat de copt blatul tortului sau bați frișca, ocupându-te de alte nevoi esențiale. Însă, atunci când vei fi pregatit să descoperi DE CE ul cel mare, să știi ca acesta nu e despre tine. Îți las mai jos câteva indicii despre ce ar trebui să transmită DE CE-ul tău:
1. Cine ești;
2. Ce faci;
3. Pentru cine faci;
4. De ce au oamenii nevoie de ceea ce faci tu;
5. Cum se schimbă viața lor ca rezultat al acțiunilor tale.
Știu. Primești indicații care te induc în eroare. Toți specialiștii îți spun că trebuie să te pui pe tine pe primul loc și acum apar eu, spunându-ți că împlinirea noastră e, de fapt, despre alții. Nu e cazul să te debusolezi, ci să le iei în ordine. Într-adevăr, în primul rând, este despre tine. Despre cum te apreciezi, cum te tratezi, cum crezi în tine. E despre tine până când ajungi la cea mai faină variantă a ta. Și asta nu presupune nici pentru o secundă perfecțiune. „Ce poate un om să devină, asta va deveni”, cum ar spune Maslow. Partea frumoasă e că ai o viață întreagă la dispoziție pentru a te “finisa” și pentru a te dezvolta. Etapa doi este cea în care începi să folosești tot ceea ce devii pentru a da mai departe în jurul tău. Și acesta e momentul în care „show”-ul începe cu adevărat. Momentul când știi, fără urmă de îndoială, „DE CE” te dai jos din pat în fiecare dimineață pregătit să cucerești lumea, fie prin a fi un părinte desăvârșit pentru copiii tăi, prin a ajuta elevii să iubească învățătura în calitate de profesor, prin a-i ține pe cei din jur în siguranță în calitate de polițist, fie prin a te asigura că toți clienții firmei tale beneficiază de servicii de catering de calitate, care-i ajută să aiba o nutriție echilibrată.
Articol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Misiune
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro