Un CV in sapte pasi

24.09.2017
2 min
Un CV in sapte pasi

Distribuie

In articolele despre cum se poate concepe si scrie un CV care sa corespunda cerintelor postului pentru care ai aplicat, am insistat pe acea parte a continutului in care spui cine esti. Acesta parte, numita rezumat, este folosita pentru a va descrie profesional.

Asemanator celorlate platforme (Recruiting Times sau British Institute of Recruiters) si platforma Monster, prin vocea celei care a petrecut 15 ani in corporate recruiting, Vicki Salemi, va propune un mod de a scrie acest rezumat.

Ideea de la care porneste Vicki Salemi este ca atunci cand cauti un job munitia ta numarul 1 este rezumatul. Asemanator celorlalti experti in recrutari, ea considera ca facut bine, CV-ul tau poate deschide usa spre job-ul pe care-l visezi.

Atunci cand trebuie sa faci un rezumat a tot ceea ce inseamna munca, experienta, si abilitatile tale in maximum 3 pagini nu e deloc usor si pare foarte stresant. De aceea Salemi propune 7 pasi in conceperea acestei parti a CV-ului ce iti poate asigura un loc la interviu.

Porneste cu parametrii corecti

Nu exista o reteta de CV care sa se potriveasca tuturor. Exista o regula insa pe care e neaparata nevoie sa o respecti: concordanta cu standardele solicitate de job - ul si industria pentru care aplici.

Exista doua elemente foarte importante pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand vorbesti despre experienta ta si responsabilitatile pe care le-ai detinut in timp - marimea continutului si timpul pe care recruitorul il aloca citirii.

Vicki Salemi atrage atentia ca referirile la experienta personala nu trebuie sa lipseasca, dar nu pot fi de marimea unui roman. Daca faci greseala sa numesti fiecare responsabilitate in parte, recrutorul isi pierde rabdarea. Fii concis.

Structureaza materialul functional si cronologic

Structurarea functionala se refera la experienta si responsabilitatile, rolul pe care le-ai avut in posturile anterioare. Prin cea cronologica (durata, precizarea anilor nu trebuie sa lipseasca indiferent de forma) trebuie sa aratati angajatorului drumul profesional parcurs in timp.

Un element pe care il recomanda toti specialistii este sa mentionezi datele de contact - telefon si e-mail. Nu este nici necesara, nici recomandata mentionarea adresei. Un recrutor se poate gandi ca locuiesti prea departe si atunci renunta sa te mai ia in calcul pentru post.

Foloseste cuvinte cheie

Cand un recrutor posteaza un job, el nu va citi toate CV-urile care vin pentru acel post. Se foloseste un sistem de urmarire, in general un software, care selecteaza tot ce se primeste, pe baza cuvintelor cheie. Nu transforma rezumatul tau intr-un dictionar de cuvinte cheie. Mentioneaza insa, atunci cand cauti un post in vanzari, de exemplu, si fraze cheie specifice acelui domeniu. Poti regasi astfel de cuvinte cheie chiar in anuntul postat de angajator, la cerinte.

Tehnica cuantificarii

Pe cine ai alege pentru un post de vanzari dintre doi candidati? Pe cel care scrie: Am vandut o multime de masini in acesta luna sau pe cel care afima Am vandut 20 de masini in acesta luna?

Daca ai condus sau conduci o echipa, spune numarul de membri. Daca vinzi, spune cat de mult ai vandut. Daca ai economisit o suma de bani intr-o afacere a companiei, spune cat de mult. Daca adaugi si date de timp la reusitele numerice, vei fi la un pas de job.

Actualitatea rezumatului

Atat in forma cat si in continut aceasta parte a CV-ului, rezumatul, trebuie sa tina pasul cu timpul. Actualizeaza-l constant cu noile abilitati dobandite.

Pune pe altcineva sa citeasca

Intotdeauna dupa ce ai terminat de scris si ai verificat CV-ul, roaga pe altcineva sa se uite peste rezumat. O alta persoana poate sesiza mai usor greselile de ortografie, de formulare si, daca iti este apropiat, neconcordantele temporale.

Fii vizibil pentru recrutori

Fara postarea CV-ului pe o platforma de profil, nu existi pentru recruitori.

Citește toate articolele despre

Resurse CV Creare profil candidat Găsește-ți job

Articol scris de:

Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro