Vipera, robotul si alte 8 tipuri de sefi. Cum sa devii favoritul fiecaruia dintre ei

07.04.2013
2 min
Vipera, robotul si alte 8 tipuri de sefi. Cum sa devii favoritul fiecaruia dintre ei

Distribuie

Daca ai schimbat mai multe locuri de munca, ai intalnit cu siguranta mai multe tipuri de sefi. Psihologii te invata cum sa intri pe sub pielea fiecaruia.

 

1. Robotul. Nu are viata personala, este obsedat doar de serviciu, de proiecte si rezultate. Pleaca tarziu de la birou, vine primul si iti trimie e-mailuri la ora 2 noaptea. Nu are simtul umorului si nu intelege de ce nu muncesti si de acasa.

- Ca sa devii favoritul lui trebuie sa fii punctual, sa dai dovada de disciplina si eficienta. Lasa-i impresia ca esti interesat doar de job si nu ai alte preocupari in viata. Va aprecia daca ai initiativa si esti proactiv, daca vii cu idei noi in "campul muncii".

2. Vipera. Zambeste fals, face remarci acide, te injunghie pe la spate. Pare ca s-a trezit in fiecare zi cu fata la perna, iti submineaza orice efort si orice rezultat. Te face mereu sa te simti prost si inferior.

- Ca sa devii favoritul ei trebuie sa iti ascunzi sentimentele, sa nu scapi multe informatii de ordin personal. Incearca sa ii dai senzatia ca este centrul universului si ca tu esti o cantitate neglijabila care graviteaza in jurul ei.

3. Obsedatul de cifre. Este genul de sef care vede totul in tabele Excel si are mereu un calculator de buzunar cu el. Este obsedat de statistici, procentaje si nu poate intelege o situatie daca nu e prezentata in termeni matematici.

- Ca sa devii favoritul lui trebuie sa ii oferi ceea ce poate intelege: numere. Este indicat sa ii prezinti intotdeauna rezultate masurabile, sa traduci orice idee sau propunere in cifre concrete, sa ai mereu pregatit un studiu de piata cu care sa iti intaresti ideea.

4. Monstrul. Jobul lui este sa iti faca viata un cosmar. Este mereu nervos, striga la angajati, nu ii convine nimic din ce aude, da amenzi si dicteaza taieri de salariu. Face sedinte in urma carora curge mult sange.

- Ca sa devii favoritul lui trebuie sa fugi cat de mult poti. Este irecuperabil si nu ai alta solutie decat sa fii pe teren sau cu treburi importante in alta parte, altfel nu scapi din masina lui de tocat marunt. Mai bine iti cauti un alt job.

5. Lingusitorul. Nu isi linguseste subalternii, ci doar sefii si clientii. Fata lui mieroasa dispare atunci cand ramane cu angajatii din echipa proprie. Isi insuseste munca altora si o prezinta ca fiind a lui. Devine pres cand trece seful cel mare prin departament.

- Ca sa devii favoritul lui trebuie sa il perii constant. Din cauza slugarniciei sale instinctive, simte nevoia sa fie apreciat macar de oamenii aflati sub el in ierarhie. Ofera-i rezultate pe care sa le prezinte mai departe ca rodul inteligentei si capacitatii sale de management.

6. Cameleonul. Este seful cu multe fete, nu stii niciodata in ce ape se scalda. Uneori este cel mai bun prieten al tau, alteori nu ii convine nimic din ce fac subalternii lui. Ca sa obtina ce vrea de la tine iti promite orice, dupa aceea se face ca uita.

- Ca sa devii favoritul lui nu trebuie sa ii amintesti niciodata de discutiile anterioare in care ti-a promis ceva. Lasa-l pe el sa conduca discutia, ca sa isi poata manifesta liber masca din ziua respectiva. Daca ati iesit impreuna la bere cu o zi in urma, sa nu te porti la serviciu ca si cum ati fi prieteni - va fi excesiv de rece.

7. Chitibusarul. Se preocupa de cel mai marunte lucruri, carora nimeni altcineva nu le da importanta. Face micro-management cu subalternii, adica ii urmareste la fiecare pas si nu ii lasa sa faca nimic fara sfatul lui pretios.

- Ca sa devii favoritul lui trebuie sa ai grija la toate detaliile jobului (sa nu pleci cu cinci minute inainte de finalul programului) si sa il intrebi des pe sef cum anume vede lucrurile, ce e de facut.

Alte tipuri de sefi, potrivit Nairaland.com: 8. Pisalogul (Trebuie sa accepti sa iti directioneze toate miscarile); 9. Inovatorul (Vino cu idei noi); 10. Seful de gasca (Vrea sa iti fie prieten, nu sef).

Citește toate articolele despre

Echilibru

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro