Distribuie
Zece lucruri pe care sa nu le faci niciodata la serviciu
In valtoarea vietii moderne, de cele mai multe ori ne petrecem mai mult timp la serviciu decat acasa. Stam opt ore pe zi si peste in acelasi birou, in compania acelorasi oameni, iar la un moment dat ajungem sa ne obisnuim atat de mult cu locul, incat consideram ca putem face si lucruri mai putin “oficiale”.
Specialistii spun insa ca oricat de nevinovate par unele lucruri, cum ar fi sa ne sunam prietenii de pe telefonul de serviciu sau sa trimitem mesaje personale de pe e-mailul de la firma, ar fi de preferat sa le evitam. Care ar fi cele mai frecvente, dar si cele mai neindicate dintre ele?
Iata mai jos o lista cu 10 lucruri pe care nu ar trebui sa le faci vreodata la serviciu:
Sa fii prea prietenos cu seful tau. Daca ai un sef apropiat, care glumeste cu tine sau cu care iesi din cand in cand la bere, acest lucru nu inseamna ca este prietenul tau. Si nici nu este indicat sa te comporti ca atare fata de el. In mod evident, un astfel de sef este de preferat unuia in fata caruia subalternii tremura de teama, dar relatia sef-subaltern nu va fi niciodata una de prietenie. In consecinta, la serviciu fii atent la ce iti cere sa faci si indeplineste sarcinile pe care ti le da, trateaza-l cu seriozitate si fii profesionist. Nu te purta niciodata cu el ca fiind prietenul tau de-o viata, chiar daca, in unele cazuri, poate chiar este prietenul tau de-o viata.
Sa-ti verifici conturile personale de pe retelele sociale. Specialistii in resurse umane spun ca niciodata nu ar trebui sa intri pe conturile personale de Facebook, Twitter sau LinkedIn atunci cand esti la serviciu. In afara unor domenii in care acest lucru face parte din job description, cum ar fi vanzarile, media sau entertainmentul, in alte domenii, companiile au chiar si politici de interzicere a retelelor sociale, din cauza timpului petrecut de angajati online in interese personale.
Sa folosesti computerul de la serviciu pentru lucruri pe care nu vrei sa le stie seful. Pe majoritatea managerilor nu-i intereseaza daca iti verifici e-mailul personal, iti platesti facturi sau faci cumparaturi online de pe calculatorul de serviciu. Dar acest lucru nu inseamna ca nu pot afla. In consecinta, daca vrei sa-ti cauti alt job sau daca ai o colaborare despre care nu vrei sa se stie in compania in care lucrezi, nu folosi calculatorul de la munca in aceste scopuri. Departamentul IT are acces la absolut tot ce faci pe calculatorul de serviciu, iar tu nu ai niciun fel de intimitate.
Nu te plange tot timpul. Poti sa te smiorcai acasa cu familia sau pe umarul celui mai bun prieten, dar nemultumirile permanente la serviciu sunt o bomba cu ceas pentru cariera ta. Nimanui nu-i place sa aiba la munca un coleg nemultumit de absolut orice si care creeaza o atmosfera tensionata. Mai devreme sau mai tarziu, acest lucru va fi observat si de sef, care va trebui sa gaseasca o solutie pentru rezolvarea situatiei. Iar cea mai la indemana este sa incerce sa scape de tine. Evident, asta nu inseamna ca atunci cand ai o nemultumire sau cand consideri ca ti s-a facut o nedreptate nu trebuie sa spui ce te deranjeaza. Dar fa-o intr-un mod profesional, cu argumente si, mai ales, fara sa te lamentezi.
Sa impartasesti colegilor mai mult decat este necesar.
Intreg articolul poate fi citit accesând sursa.
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Echilibru
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro