Zece lucruri pe care sa nu le spui si sa nu le faci cand esti concediat

01.11.2017
2 min
Zece lucruri pe care sa nu le spui si sa nu le faci cand esti concediat

Distribuie

Cand esti concediat situatia poate deveni dramatica. Exista posibilitatea ca emotiile sa te copleseasca, sa devii suparat, furios, chiar violent. Actiunile care insotesc de obicei aceasta stare, pot degenera si pot avea urmari negative pentru viitorul tau.

Indiferent daca ai fost concediat fara vina sau daca nu ai fost chiar angajatul perfect, trebuie sa fii precaut in ceea ce faci sau spui.

Pentru a evita greselile care apar in asemenea situatii, va recomandam sa incercati respectarea urmatoarelor reguli:

1. Nu porni de la premisa ca vei avea timp sa-ti salvezi documentele din computer-ul de serviciu. Asigura-te ca nu vei pleca lasand in urma documente importante. Atentie, trebuie sa revezi aceste documente atunci cand vei pune intrebari despre concediere angajatorului tau.

2. Nu discuta probleme importante chiar in timpul procesului de concediere. Incearca intai sa te calmezi, sa-ti pui ordine in idei si apoi solicita o intalnire peste o zi sau doua, pentru discutii. Pana la a doua discutie, pune-te la punct cu politica si procedurile companiei, pentru a fi in masura sa negociezi un pachet cat mai avantajos de iesire din companie.

3. Nu refuza sa ajuti, daca ti se ofera un preaviz. Ajuta la trecerea altcuiva pe postul tau, fii amabil, iar rezultatul acestui comportament se va materializa in perceperea ta ca un angajat bun. Nu uita, ca vei avea nevoie de recomandari pentru viitorul job.

4. Alege bine intre concediere si demisie. Exista avantaje si dezavantaje cu privire la depunerea demisiei in locul concedierii. Consulta Oficiul Fortelor de Munca, din localitatea ta inainte de a lua o decizie si vezi care sunt beneficiile somajului.

5. Solicita o recomandare de la angajatorul tau, ca parte a intelegerii de concediere. Daca ai colegi buni atunci solicita-le si lor recomandari si in orice caz pastreaza relatia cat mai mult timp cu acestia. Nu uita sa te interesezi de motivele pentru care un angajator te poate concedia.

6. Nu-ti trata cu rautate superiorul si nici nu da vina pe colegii tai pentru problemele tale la munca. Un asemenea comportament nu trece neobservat iar unii angajatori cerceteaza, la orice nivel, cauzele concedierii voastre. Daca veti actiona sub presiunea nervilor, aceasta poate fi si ultima impresie a angajatorului, care nu va ezita sa va eticheteze gresit.

7. Nu pierde oportunitatea de a intreba care sunt motivele concedierii, care au stat la baza deciziei angajatorului. Daca actionati conform regulilor si procedurilor acceptate de companie, dar aceasta nu le-a respectat la concediere, adresati-va in scris departamentului HR. In acelasi timp, recititi contractul de munca sau adresati-va unui avocat specializat in Dreptul Muncii.

8. Nu finalizati procesul de concediere fara sa vedeti daca in companie nu sunt si alte locuri disponibile. Pot exista asemenea optiuni, iar angajatorul poate sa va sugereze un alt loc disponibil in care sa va potriviti mai bine si abilitatile voastre sa fie valorificate. Evident, o astfel de solutie este posibila doar daca aveti o imagine de angajat cu o atitudine pozitiva.

9. Nu faceti publica concedierea pe retelele de socializare sau prietenilor. Dupa ce trec primele emotii, puteti impartasi situatia in care va aflati. Povestea pe care o serviti poate avea in centrul ei nepotrivirea cu locul de munca. Este preferabil sa evitati greseala comuna facuta de multi dintre cei concediati de a adresa cuvinte grele la adresa angajatorului.

10. Nu va pierdeti increderea in capacitatile voastre. Luati concedierea ca pe o decizie a angajatorului, a politicii companiei. Nu stati zile intregi sa va intrebati de ce vi s-a intamplat tocmai voua acest lucru. Poate chiar nu erati potrivit pentru job-ul respectiv. Oricum, priviti si partea pozitiva, poate era chiar momentul sa va cautati alt job.

Citește toate articolele despre

Misiune Echilibru Planificare carieră Găsește-ți job Evaluează compania Comportamentul uman Human behavior Employee experience

Articol scris de:

Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro