Interviu - Undelucram.ro
Pentru a înțelege atmosfera de lucru din Accenture Romania, am discutat cu Ruxandra Comșa, Country Recruitment Manager.
Iată de la Ruxandra câteva metode din strategia de Resurse Umane prin care compania își ține angajații aproape de valorile organizației.
1. Ce funcție ocupi în acest moment la Accenture Romania?
Sunt Country Recruitment Manager în echipa Accenture Romania și coordonez echipele de recrutare din România pentru toate diviziile.
2. Povestește-ne despre background-ul tău profesional. Ce formare ai, în ce domenii ai lucrat până în prezent, ce pasiuni te-au ghidat în carieră?
Sunt atât absolventă de Filosofie, cât și Comunicare și PR, așa că, având o bază academică solidă de profil uman, mi-am dorit să urmăresc o carieră care să-mi pună în valoare curiozitatea naturală și interesul pentru interacțiunea cu ceilalți.
După aproape 20 de ani de carieră, pot spune cu încredere că HR, cu accent pe recrutarea de talente, s-a dovedit a fi alegerea potrivită pentru mine. De la început mi-au plăcut provocările care apar adeseori în activitatea de HR, și în continuare pot spune că mă confrunt cu situații complexe care îmi permit să caut soluții creative care să aducă valoare reală pentru lumea în care trăim.
Am lucrat într-o varietate de industrii, în corporații de mari dimensiuni, de la Petrol și Gaze la Telecomunicații, de la Consultanță la Automobile, precum și într-o varietate de roluri, atât în calitate de colaborator individual, cât și ca manager, și mi-a plăcut în egală măsură specificul care face ca fiecare rol să fie unic.
3. Ce te atrage cel mai mult la cultura organizațională a companiei pe care o reprezinți?
Știu că multe companii pun accent pe angajații lor, dar pot spune că la Accenture chiar trăim această filozofie în fiecare zi. Oamenii sunt în centrul a tot ceea ce facem, și îi susținem pe colegii noștri în parcursul lor profesional pentru a își putea atinge potențialul maxim.
În acest sens, mă bucur să lucrez pentru o companie care se implică activ când vine vorba de dezvoltarea profesională și personală a angajaților și face tot posibilul să transmită acest mesaj și în afara organizației.
4. Cât de importantă este valoarea diversității și cum se reflectă ea în climatul organizației?
Considerăm că, pentru a putea fi cu adevărat inovatori, este esențial să atragem și să sprijinim oameni cu o gamă cât mai variată de experiențe și perspective. Și depunem constant eforturi pentru a ne asigura că aceste experiențe sunt puse în valoare și fiecare voce este auzită. Scopul nostru este să creăm o cultură în care toți colegii noștri să se regăsească.
De șapte ani consecutivi, Accenture este inclusă în topul Refinitiv, care identifică cele mai diverse și incluzive locuri de muncă. În 2022, am fost pe locul 1 al topului. Ne dorim ca oricine să își poată atinge potențialul maxim la Accenture, indiferent de rasă, religie sau orientare sexuală.
5. În opinia ta, cum contribuie un specialist în HR la un employee experience care să rețină talentele în companie?
Cred că rolul unui profesionist HR este de a fi partenerul nr. 1 al fiecărui angajat în a-și cristaliza și urma parcursul profesional, astfel încât să poată deveni cea mai bună versiune a sa.
De la pașii procesului de selecție, în care rolul echipei de recrutare este de a plasa cel mai potrivit candidat pe rolul care i se potrivește cel mai bine, apoi trecând prin procesul de onboarding, unde ne asigurăm că „îl echipăm” pe noul coleg cu toate cele necesare pentru a avea un start bun în companie, până la colegii din zona de training și dezvoltare care, apoi, îi ajută pe angajați să dobândească sau să-și șlefuiască abilitățile de care au nevoie pentru a avea succes în rolul curent sau un start bun în următorul, cred că rolul HR-ului este cel al unui antrenor care nu-și scapă din ochi echipa pe drumul către succes.
6. Din ce în ce mai mulți candidați aleg beneficii ce țin de wellbeing. Care au fost inițiativele companiei în 2023 pentru dezvoltarea personală a angajaților?
Bunăstarea colegilor este foarte importantă pentru noi și depunem eforturi în acest sens. Oferim abonamente medicale private, inclusiv pentru probleme stomatologice, consiliere psihologică gratuită, reduceri pentru activități sportive, programe de meditație, și multe altele.
De asemenea, pentru că mulți dintre colegii noștri doresc să ofere ceva comunității, însă poate nu au mereu oportunitatea de a o face, îi sprijinim să participe la diferite activități de implicare și voluntariat.
Spre exemplu, prin programul Digital Skills Academy, în parteneriat cu Teach for Romania, colegii noștri predau abilități digitale copiilor din școli din mai multe părți ale țării. Un alt exemplu este parteneriatul cu Special Olympics România – ne-am luat angajamentul de a susține competiția de înot Special Olympics, atât prin voluntariat, cât și financiar.
7. Cum procedați când unul dintre colegi întâmpină o dilemă sau provocare în activitatea unei zile de lucru?
De când lucrăm în regim hibrid, am dezvoltat mijloace prin care să ne asigurăm că fiecare dintre noi are acces la suport din partea colegilor și a echipei extinse, ori de câte ori este nevoie, chiar dacă nu mai avem mereu avantajul proximității fizice. Iar una dintre părțile bune din a face partea dintr-o echipă numeroasă e că aproape întotdeauna va fi cineva capabil să te ajute sau, cel puțin, să te ajute să găsești singur cea mai bună soluție.
8. Numește 3 ingrediente care te fac mândră că ești parte din această echipă. Alege unul și povestește-ne mai multe.
Sunt mândră că fac parte dintr-o echipă care valorizează dezvoltarea profesională a membrilor săi, dintr-o echipă care încurajează oamenii să se implice în comunitatea din care fac parte și, nu în ultimul rând, dintr-o echipă cu rezultate profesionale excepționale.
Personal, cel mai important aspect pentru mine cred că este primul, și anume importanța pe care o dă Accenture creșterii profesionale a fiecărui angajat, ceea ce face parte inclusiv din modelul nostru de business. Pentru că suntem în primul rând o companie de consultanță, înțelegem care e importanța dezvoltării profesionale, fie ca e vorba de o abordare multi-disciplinară, fie că vorbim de super-specializare pe anumite arii sau industrii. Pentru a ilustra și prin cifre, e important de menționat că, anual, Accenture investește peste 1 miliard de dolari în programe de învățare și dezvoltare profesională.
9. Tot mai mulți angajați din piața forței de muncă își pun problema sensului muncii lor. Cum le asigurați acea nevoie de „meaning” oamenilor din organizație?
Tocmai pentru că vrem ca prin prezența pe care o avem în piață să putem avea un impact pozitiv și în comunitatea din care facem parte, Accenture se implică într-o serie de programe și inițiative de voluntariat, de parteneriat cu diverse ONG-uri din aria socială. Totodată, în ceea ce privește strict activitatea profesională, încercăm mereu să ne asigurăm că fiecare coleg înțelege care este rolul lui, care este contribuția pe care o aduce și care este rolul său în succesul proiectului din care face parte, astfel încât să poată avea o mai bună claritate în ceea ce privește importanța și sensul contribuției proprii.
10. Cât de important este mentoratul pentru un tânăr absolvent, proaspăt intrat în piața muncii?
Cred că este extrem de important ca, la început de drum, să ai pe cineva mai experimentat lângă tine care să îți poată ghida pașii și, lângă care, să câștigi încrederea de care ai nevoie. Astfel, avem o serie de programe interne de buddy, mentoring și coaching, a căror menire este de a asigura că cei mai tineri pornesc cu bagajul și cu tovarășii de drum potriviți.
11. Compania voastră are vreun program de internship în acest sens?
Avem programe anuale de Internship cu precădere în zona de IT.12. Pe final, ce le recomanzi candidaților care se gândesc să aplice la compania voastră?
Le recomand să aplice cu încrederea că vor face parte dintr-o companie care va ști să le pună în valoare abilitățile și îi va ajuta să-și descopere și să-și dezvolte capabilități profesionale la scara aferentă uneia dintre cele mai mari companii din lume.
Cauți un job la o companie de top?
Hai la Accenture Romania! Intră pe pagina de angajator de pe Undelucram.ro a companiei care investește constant în dezvoltarea angajaților și fă un pas către viitorul tău profesional.