Digitalizarea administrației publice reprezintă o direcție esențială pentru viitorul României, o necesitate urgentă, cu impact direct asupra eficienței și transparenței serviciilor publice. Pentru a accelera procesul și a maximiza beneficiile, statul trebuie să adopte măsuri clare și bine coordonate.
La început de an, în seria CEO Talks, Bogdan Florea, fondator și Co-CEO al Connections, aduce perspectiva sa profesională asupra a ceea ce ar trebui să facă statul pentru a accelera procesul de digitalizare în 2025, atat la nivel de mindset, cât și de acțiune cu rezultate concrete.
Pași fundamentali pentru modernizarea statului
Iată trei direcții esențiale pe care autoritățile trebuie să le abordeze pentru a transforma digitalizarea într-o realitate funcțională:
1. Finalizarea cloud-ului guvernamental
Datele reprezintă resursa strategică a viitorului, statul român trebuie să pună un accent semnificativ pe finalizarea implementării cloud-ului guvernamental. Acesta va oferi un cadru tehnologic unificat pentru gestionarea serviciilor publice și va facilita comunicarea între instituții.
2. Investiția în analiza datelor, pentru decizii informate
România dispune de un volum semnificativ de date, fie că vorbim despre informații administrative, economice sau sociale, dar utilizarea acestora în mod strategic rămâne un obiectiv neîndeplinit. Deși statul a realizat investiții majore în infrastructura digitală, procesarea și analiza datelor pentru a ghida deciziile politice și economice nu a fost suficient de sistematic abordată. În prezent, datele sunt adesea colectate în mod fragmentat, iar lipsa unei viziuni centralizate duce la o utilizare ineficientă a acestora. Pentru a transforma aceste informații în insighturi valoroase, este necesar un cadru guvernamental coerent care să includă politici și platforme integrate pentru analiza datelor.
Acestea nu doar că ar sprijini guvernul în formularea de practici publice mai precise, dar ar contribui și la creșterea transparenței, eficienței și responsabilității administrației publice. Investiția în analiza datelor ar putea duce astfel la decizii mai informate, adaptate realităților economice și sociale actuale.
3. Alfabetizarea digitală a funcționarilor publici
Chiar și cu infrastructura digitală în expansiune, succesul digitalizării depinde de competențele oamenilor care o administrează. „Există proiecte de educație digitală pentru funcționarii publici, însă este esențial să se intensifice eforturile pentru a asigura adaptarea la noile cerințe”, completează Bogdan Florea.
Ce face statul român bine la capitolul digitalizare?
În ciuda provocărilor, România a făcut progrese semnificative în construirea infrastructurii digitale. Bogdan pune accent pe acest lucru, spunând că statul român a realizat investiții considerabile în infrastructura IT. Aceste investiții sunt “comparabile, dacă nu chiar superioare, celor din multe alte state din Uniunea Europeană.”
Acesta este un punct forte al digitalizării în România.
Acest articol este disponibil și pe blogul Connections Consult – accesează-l aici 👉 https://bit.ly/42msfzY