66.000 de euro pentru susținerea comunităților în vederea limitării răspândirii coronavirusului și diminuării efectelor negative cauzate de COVID-19
Programul Start ONG, cel mai simplificat instrument de finanțare pentru ONG-uri, instituții publice din sfere precum educația (grădinițe, școli, licee) sau cu rol social (cantine, centre pentru persoane vârstnice și copii) și grupuri informale, se adaptează pentru a limita răspândirea virusului și a efectelor negative cauzate de COVID-19.
Kaufland Romania și Asociația Act for Tomorrow au decis adaptarea apelului lunii aprilie a programului Start ONG, astfel încât societatea civilă să poată înscrie proiecte care răspund nevoilor comunităților în contextul actual. În funcția de evoluția situației la nivel național, aceste modificări se pot menține și în luna mai, ținând cont de nevoile comunităților.
Astfel, 66.000 de euro vor fi acordați în luna aprilie ONG-urilor, unităților de învățământ, centrelor de copii/bătrâni și grupurilor informale, pentru dezvoltarea și implementarea proiectelor de responsabilitate socială, prin care ajută comunitățile din care acestea fac parte, în trei domenii cheie: sănătate, social și educație.
Proiectele vor avea ca beneficiari: copii, bătrâni, persoane aparținând grupurilor defavorizate, persoane aflate în carantină sau în monitorizare la domiciliu, angajați care prin natura serviciului prestează muncă în condiții de expunere, cadre medicale, cadre didactice.
Apelul corespunzător lunii aprilie a fost lansat astazi, 25 martie 2020, începând cu ora 09:00, pe www.startong.ro.
Proiectele pot fi înscrise pe 3 praguri de finanțare:
- pragul 1: proiecte cu buget maxim de 1000 euro;
- pragul 2: proiecte cu buget între 1000 și 2500 euro;
- pragul 3: proiecte cu buget între 2500 și 5000 euro.
„Cu siguranță trecem printr-o perioadă nemaiîntâlnită, iar mobilizarea pe care o vedem din partea societății civile este extraordinară. De aceea, adaptăm apelul lunii aprilie al programului Start ONG pentru a finanța proiecte ce urmăresc diminuarea efectelor negative cauzate de COVID-19. De la început, Start ONG și-a propus să ofere ONG-urilor mici și la început de drum acces la finanțare, într-un mod cât mai simplu, iar în aceste momente este esențial să le sprijinim pentru a putea răspunde nevoilor punctuale din comunitățile lor. Acum, mai mult ca oricând, implicarea face diferența”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.
„Nu putem rămâne nepăsători în fața actualei crize cu care țara noastră se confruntă, criză care afectează atât sistemul medical, cât și comunitățile. Țara noastră trece printr-o perioadă dificilă care poate fi depășită doar prin solidaritate și cooperare. Credem că societatea civilă poate interveni, dacă este susținută financiar, pentru a răspunde acelor nevoi ale comunităților pe care, în acest moment, statul nu are capacitatea să le abordeze. În aceste zile grele, diferența o putem face fiecare dintre noi, ajutând”, spune Andrei Coșuleanu, Președintele Asociației Act For Tomorrow.
Toate detaliile referitoare la apelul din luna aprilie și aspectele privind aplicarea și evaluarea proiectelor le găsiți în ghidul programului Start ONG pentru aprilie 2020.
În 2019, 164 de proiecte din 36 de județe au fost finanțate prin programul Start ONG, având 57.234 de beneficiari direcți.
În 2020, finanțarea totală acordată pentru dezvoltarea micilor ONG-uri este de 500.000 de euro și își propune susținerea a aproximativ 130 de proiecte.