Seria noastră de articole continuă cu interviul liderului departamentului de Resurse Umane al companiei clasată pe primul loc în cadrul categoriei IT&C și pe poziția a doua în clasamentul general al Topului 100 Angajatori din România Undelucram.ro 2023.
Head of HR în cadrul MassMutual Romania, Mihaela Berechet are o experiență de peste 19 ani în domeniu și a fost alături de companie încă de la început, alăturându-se în septembrie 2020. Încă din prima zi, strategia ei a fost de a crește organizația printr-un brand și o cultură puternice, atât pe plan intern cât și extern.
Iată câteva dintre inițiativele în care MassMutual Romania investește constant pentru a-și motiva angajații:
1. Povestiți-ne despre trecutul dumneavoastră profesional. Ce pregătire aveți, în ce domenii ați activat până acum, ce pasiuni v-au ghidat cariera?
Lucrez în domeniul resurselor umane de peste 19 ani, începându-mi cariera în recrutare. Întotdeauna am fost pasionată de oameni și tehnologie și de modul în care acestea pot lucra împreună pentru a crea valoare și inovație. De asemenea, mi-a plăcut să învăț lucruri noi și să dezvolt noi competențe, motiv pentru care am urmat diverse certificări și cursuri de-a lungul carierei, cum ar fi coaching și Aware Parenting. M-am alăturat echipei MassMutual Romania în calitate de Head of HR în septembrie 2020, când compania a intrat pe piața din România și de atunci sunt responsabilă cu construirea funcției de HR, dezvoltarea unei echipe de profesioniști în domeniul resurselor umane și implementarea diferitelor procese și politici de HR. De asemenea, am coordonat transformarea digitală a funcției de HR, folosind analiza datelor pentru a optimiza și îmbunătăți serviciile. Sunt mândră de ceea ce am realizat până acum și aștept cu nerăbdare provocările și oportunitățile viitoare.
2. Cum a fost prima zi de muncă la MassMutual Romania și cum ați descrie parcursul dumneavoastră până acum?
În prima mea zi la MassMutual Romania, mi-am cunoscut colegii, pe Andreea Blenche - CFO-ul nostru și Marius Clapon - Head of IT Delivery. Îl cunoșteam pe Marius de câțiva ani, fiind colegi și înainte de MassMutual Romania. Cred că ne-am înțeles din prima clipă. Am știut cumva că vom lucra bine împreună. Pe atunci, a fost interesant să privesc această nouă oportunitate, știind că putem construi ceva de la zero și că putem influența modul în care va arăta și se va simți compania din România în câțiva ani. A fost interesant și un pic înfricoșător în același timp.
Călătoria de până acum a fost palpitantă și uneori obositoare, dar cu siguranță a fost o călătorie uimitoare. Am crescut mult, am învățat multe și suntem pregătiți pentru noi provocări.
3. Ce vi se pare cel mai atractiv la cultura organizațională a companiei pe care o reprezentați?
Unul dintre lucrurile pe care le găsesc importante la cultura organizațională a MassMutual Romania este mentalitatea de creștere pe care compania o promovează. MassMutual Romania este o companie care își încurajează angajații să învețe, să experimenteze și să inoveze, atât în dezvoltarea lor profesională, cât și în plan personal. Compania oferă diverse oportunități de învățare, cum ar fi cursuri online, traininguri și mecanisme de feedback, pentru a-și ajuta angajații să se dezvolte și să-și îmbunătățească abilitățile și competențele. De asemenea, își sprijină angajații să își asume riscuri calculate, să încerce idei noi și să învețe din eșecuri, fără teama de a fi judecați sau penalizați. Este apreciată curiozitatea, creativitatea și colaborarea iar angajații sunt recunoscuți și recompensați pentru realizările și contribuțiile lor. Cred că acesta este un mediu foarte pozitiv și motivant, în care oamenii pot prospera și își pot atinge potențialul maxim.
4. Dacă ați putea schimba ceva în mod magic în organizație, ce ați alege să schimbați și de ce?
Nu cred că o organizație funcționează ca o entitate de sine stătătoare. Cred că o organizație este un organism format din diverse organe (indivizii), fiecare cu funcții diferite și foarte bine definite și cu niște fluxuri de informații ce curg între acestea. Dacă toate aceste procese funcționează bine, atunci și organizația este una sănătoasă. De aceea, cred că dacă ar fi necesar să schimb ceva la organizația noastră ar trebui să identific că ceva nu funcționează, să fac o diagnoză și să vedem unde trebuie intervenit pentru a îmbunătăți. În acest moment, cred că suntem într-o etapă de maturizare, în care trebuie să ne asigurăm că ne uităm la funcțiile sau procesele care trebuie susținute mai intens în perioada următoare, pentru a ne asigura că ne dezvoltăm ca o organizație matură, sănătoasă, cu valori puternice și procese care vin în ajutor.
5. În opinia dumneavoastră, cum contribuie un specialist în resurse umane la o experiență a angajaților, care să păstreze talentele în cadrul companiei?
Specialiștii în resurse umane au un rol cheie în crearea și furnizarea unei experiențe care să rețină talentele în companie. Acest lucru înseamnă că lucrăm la diverse practici și programe de resurse umane care se aliniază cu viziunea, valorile și obiectivele companiei, dezvoltăm și promovăm un brand de angajator puternic și încercăm să oferim o experiență pozitivă și atractivă pentru candidați. De la a ajuta noii angajați să se integreze și să se adapteze, oferindu-le un program de integrare și orientare cuprinzător și personalizat, până la susținerea creșterii profesionale și personale a angajaților, oferindu-le diverse oportunități de învățare și dezvoltare, care să îi ajute să își atingă potențialul.
De asemenea, monitorizăm și evaluăm performanțele angajaților, prin stabilirea unor obiective clare și SMART, prin oferirea regulată de feedback constructiv, precum și prin recunoașterea și recompensarea realizărilor și contribuțiilor colegilor noștri.Ne asigurăm că angajatul este recompensat în mod echitabil și competitiv, prin conceperea și implementarea unui sistem de compensații și beneficii, care include diverse stimulente financiare și nefinanciare.
Promovarea unui mediu de lucru pozitiv și productiv este, de asemenea, esențială, iar noi facem acest lucru prin construirea și menținerea unor relații bazate pe încredere cu colegii noștri, prin ascultarea și răspunderea la preocupările și sugestiile acestora, prin comunicarea clară a deciziilor și activităților companiei, precum și prin crearea și susținerea diverselor inițiative și programe care sporesc wellbeing-ul și satisfacția angajaților.
Scopul nostru este de a crea o cultură a excelenței, a inovației și a incluziunii, în care toți colegii noștri să se simtă valorizați, respectați și implicați și în care să se poată dezvolta și să aibă succes.
6. Care sunt planurile companiei pentru viitor? Cum intenționați să atrageți noi talente în următorii ani?
Planurile noastre pentru viitor sunt ambițioase. Ne propunem să investim mai mult în programele de învățare și dezvoltare, oferindu-le colegilor noștri posibilitatea de a dobândi noi competențe, certificări și cunoștințe.
Pentru a atrage cele mai bune talente de pe piață, avem o strategie cuprinzătoare care se concentrează pe trei piloni principali: employer branding, atragerea de talente și experiența angajaților. Dorim să ne prezentăm cultura, valorile și realizările, construindu-ne în același timp o reputație puternică ca angajator de top. Piața IT este una extrem de competitivă, iar cererea de talente este mare, așa că am înțeles de la bun început că trebuie să comunicăm constant despre compania noastră și despre ceea ce ne face unici și atractivi pentru candidați. Trebuie să ne asigurăm că suntem prezenți în mod constant în mintea publicului țintă și că acesta află tot mai multe despre compania noastră cu fiecare interacțiune pe care o are cu noi. De asemenea, ne concentrăm pe dezvoltarea angajaților noștri, oferindu-le o traiectorie profesională personalizată și atractivă pe parcursul carierei lor alături de noi. Credem că, colegii noștri sunt cel mai valoros activ al nostru și ne angajăm să le oferim cea mai bună experiență și cele mai bune oportunități posibile.
7. Ce faceți atunci când unul dintre colegii dumneavoastră se confruntă cu o provocare sau o dilemă în timpul unei zile de muncă?
Cred că ascultarea activă, respectul și empatia, feedback-ul și încurajarea sunt abilități esențiale și, prin urmare, încerc întotdeauna să le aplic pe parcursul zilei. Sunt atentă la ceea ce spun colegii mei și la modul în care o spun, încercând în același timp să înțeleg provocarea prin care trec. Îi tratez întotdeauna cu politețe, respect și demnitate, oferindu-le feedback constructiv și în timp util cu privire la problemele și soluțiile propuse de ei. Încerc apoi să le sugerez idei și alternative care îi pot ajuta să își rezolve problemele, sprijinindu-i în același timp în alegerea și implementarea celei mai bune soluții. Mă asigur întotdeauna că eforturile și realizările lor sunt apreciate și îi motivez să continue, sărbătorindu-le în același timp succesul și împărtășindu-le bucuria.
8. Numiți 3 lucruri care vă fac să fiți mândră că faceți parte din această echipă. Alegeți unul și spuneți-ne mai multe.
Sunt multe lucruri care mă fac mândră să fiu parte din această echipă, dar să numesc doar trei dintre ele: pasiunea și sentimentul de apartenență al echipei noastre, cultura de colaborare și incluziune și angajamentul nostru față de inovare.
Suntem pasionați de ceea ce facem și ne place munca noastră. Avem o viziune și o misiune comună care ne motivează să ne atingem obiectivele și ne susținem, ne încurajăm și ne sărbătorim reciproc, creând un spirit de echipă puternic și coerent. Pasiunea noastră este combustibilul care ne determină să excelăm în munca noastră și să ne dezvoltăm ca profesioniști și indivizi. Este ceea ce ne-a inspirat să inovăm, să creăm și să explorăm noi posibilități și oportunități, ajutându-ne în același timp să creăm legături cu colegii noștri, care ne împărtășesc entuziasmul și bucuria. Pasiunea este ceea ce ne face să fim mai mult decât o echipă, ne ajută să dezvoltam prietenii colegilale.
9. Considerați că salariul a rămas principalul factor în alegerea unui loc de muncă? Care este strategia companiei pe care o reprezentați pentru creșterea salariilor în 2024?
Cred că o remunerație echitabilă rămâne în fruntea listei, dar nu mai este singurul factor pe care angajații îl iau în considerare atunci când aleg un nou loc de muncă sau decid să rămână în funcțiile lor actuale. Oamenii încep să acorde din ce în ce mai multă atenție atmosferei de lucru, siguranței locului de muncă, pachetului de beneficii, muncii flexibile și implicării în inițiative sociale și comunitare.
Strategia noastră de creștere a salariilor este aliniată la tendințele pieței și acordăm o atenție deosebită sondajelor salariale pentru a ne asigura că colegii noștri sunt recompensați în mod corect și competitiv pentru munca și contribuțiile lor.
10. Cum este promovată transparența în cadrul companiei?
Transparența este o valoare fundamentală la MassMutual Romania și cultivăm în mod activ un mediu în care comunicarea deschisă este prioritară, chiar și atunci când spunem lucruri care nu sunt confortabile. Întâlnirile periodice la nivelul întregii companii asigură că informațiile importante despre obiectivele, performanțele și provocările organizaționale sunt împărtășite în mod transparent cu toți angajații.
De asemenea, acordăm o importanță mărită schimbului de idei între colegii noștri și echipa de conducere, încurajându-ne colegii să își împărtășească opiniile și punctele de vedere. De exemplu, organizăm întâlniri trimestriale la nivelul întregii companii, în cadrul cărora orice coleg își poate împărtăși preocupările sau ideile cu echipa de conducere și cu ceilalți colegi. Îi încurajăm în permanență să se bazeze pe noi și să ne spună dacă văd o modalitate de a îmbunătăți modul în care se fac lucrurile. MassMutual Romania este o companie în care oamenii se ajută între ei și, ca echipă, ne bazăm unii pe alții pentru a identifica oportunități de a genera valoare. Ne propunem să dezvoltăm încrederea în rândul membrilor echipei noastre și să creăm un mediu de lucru incluziv, în care fiecare se simte apreciat, respectat și informat.
11. Compania dumneavoastră are un program de internship?
În luna martie vom începe un nou program de internship cu o durată de 6 luni, în cadrul echipei noastre de securitate cibernetică. Suntem în curs de a finaliza procesul de recrutare a șase stagiari care se află fie la începutul parcursului lor profesional, fie sunt persoane interesate să facă o conversie profesională. Programul nostru de internship este conceput pentru a oferi o experiență practică, mentorat și șansa de a lucra la proiecte și rezultate reale în cadrul echipei de securitate cibernetică, permițând stagiarilor să dezvolte abilități și cunoștințe valoroase. Credem în promovarea unei culturi a incluziunii și a susținerii reciproce, creând un mediu în care toți colegii noștri pot prospera și se pot dezvolta. Acest program este o oportunitate fantastică pentru persoanele care doresc să pornească pe un traseu de carieră satisfăcător alături de o echipă dinamică și colaborativă din cadrul MassMutual Romania.
12. Care este cel mai important aspect pentru echipa dumneavoastră în momentul recrutării unui candidat? Ce atribute apreciați cel mai mult la un nou coleg?
Strategia noastră de recrutare urmărește să atragă oameni talentați, fiind în același timp autentici în ceea ce privește ceea ce înseamnă să lucrezi în compania noastră. Acest lucru îi ajută pe potențialii candidați să decidă dacă acesta este un loc care se aliniază cu ceea ce este cel mai important pentru ei. Deși competențele tehnice sunt importante, punem, de asemenea, un mare accent pe abilitățile interpersonale și pe colaborare. Potrivirea culturală în cadrul echipei noastre este importantă, deoarece credem că un set divers de perspective ne îmbogățește mediul de lucru. În plus, o dorință reală de a învăța și de a crește se aliniază cu angajamentul nostru de perfecționare continuă.
Credem că experiența inițială pe care o au noii angajați atunci când se alătură organizației noastre stabilește cursul pentru o carieră de succes în cadrul companiei. Prin urmare, continuăm să ne dezvoltăm procesul de integrare pentru a reflecta mai bine cultura și angajamentul nostru față de dezvoltarea profesională, bunăstarea personală și implicarea în comunitate. Noii angajați sunt încurajați să îmbrățișeze aceste angajamente pe măsură ce devin parte a comunității MassMutual Romania.
13. La final, ce le recomandați candidaților care se gândesc să aplice la compania dvs.?
Să lucrezi la MassMutual Romania înseamnă să te alături filialei unei companii globale consacrate, MassMutual, unde mutualitatea stă la baza a tot ceea ce facem. Asta înseamnă că ne bazăm și ne sprijinim unii pe alții. Oamenii sunt cheia succesului nostru și suntem mândri să încurajăm un mediu de lucru dinamic, cu accent pe inovație și colaborare. Încurajăm schimbul de idei, apreciem gândirea independentă, onestitatea, încrederea și susținem dezvoltarea personală și profesională a colegilor noștri.
Ești pasionat de IT?
Hai la cea mai îndrăgită companie din categoria IT&C! Accesează pagina de companie MassMutual Romania de pe Undelucram.ro și accelerează spre un viitor profesional de succes.