Articol scris de BizTeam
Care sunt principalele trei amenințări la adresa continuității activităților de afaceri ale organizațiilor de retail și de e-commerce cauzate de pandemia de coronavirus și ce măsuri de minimalizare a impactului acestora puteți lua.
Text de Szabolcs Balázs, Managing Director Eastern Europe ORTEC
Problemele cauzate de pandemia de coronavirus afectează foarte mult în primul rând viața oamenilor. De asemenea, acestea au un impact din ce în ce mai mare asupra economiei globale, fiind iminentă o restructurare. Principalele sisteme care contribuie la susținerea vieții, respectiv serviciile medicale, educația, alimentele și distribuția, se confruntă cu o reală provocarea în a reacționa rapid la fluctuațiile majore ale cererii.
Organizațiile trebuie să adopte un stil de lucru agil și flexibil. Minimalizarea riscurilor în rândul oamenilor în aceste momente de mare incertitudine a devenit noua realitate. În acest articol, am identificat principalele trei amenințări la adresa continuității activităților de afaceri ale organizațiilor de retail și de e-commerce cauzate de pandemia de coronavirus și prezentăm câteva măsuri de minimalizare a impactului acestora.
Restricții impuse de guverne
Deși reglementările impuse de autoritățile guvernamentale nu sunt sub controlul direct al organizațiilor, acestea au capacitatea și responsabilitatea de a anticipa în mod adecvat. Modalitățile de a anticipa reglementările guvernamentale și de a minimaliza potențiale riscuri suplimentare asupra continuității activităților de afaceri cauzate de restricțiile impuse de guverne includ:
- Impunerea unor reguli clare și stricte pentru angajați. Desemnarea unui responsabil care să gestioneze și să mențină în mod strict noile reguli de afaceri;
- Echiparea proprietăților cu bariere fizice care să încurajeze distanțarea socială;
- Adaptarea programului de lucru si multe altele.
Insuficiența forței de muncă
Un al doilea risc care amenință continuitatea activităților de afaceri îl reprezintă insuficiența forței de muncă. Cererea foarte mare cauzată de cumpărăturile excesive, concediile medicale impuse de simptome precum tuse sau strănut și amenințarea infectării cu Covid-19 afectează disponibilitatea personalului. Măsurile care vor contribui la minimalizarea acestor fluctuații includ:
- Creșterea eficienței și scăderea necesității unor resurse suplimentare;
- Implementarea unui program de tipul Quick Start Onboarding. Un asemenea program va facilita instruirea de noi resurse umane (temporare) din alte domenii;
- Lucrul în ture;
- Introducerea unui program flexibil între locații și rețele.
Afectarea nivelului cererii
Cumpărăturile excesive, impactul asupra aprovizionării și o cerere neobișnuită pentru anumite produse contribuie la o schimbare neanticipată (bruscă) a cererii. Acest aspect nu reprezintă o amenințare directă la adresa continuității activităților de afaceri, dar întrucât atât cererea cât și oferta sunt mult mai puțin previzibile este foarte important să le aliniați într-un cadru foarte regulat pentru a proteja continuitatea activităților de afaceri pe termen lung.
Transparența în momente de criză
În momente de criză, încrederea că situația se va îmbunătăți și capacitatea de a se baza pe ceva (normal) sunt foarte importante pentru oameni. În special când vine vorba de bunuri critice care le oferă sprijin în viața de zi cu zi. Lipsa informațiilor sau informațiile false pot duce la mari frustrări, deteriorând credibilitatea și încrederea în afacerea pe termen scurt și lung.
Concluzii
Din păcate, nu există un răspuns clar despre cum ar trebui să acționăm în momente de criză neprevăzute precum pandemia de coronavirus. Rolul critic al domeniilor retail și e-commerce este evident. În aceste momente volatile, navigând prin incertitudine, managementul solid asigură supraviețuirea unei afaceri.
Familiarizați-vă cu riscurile care amenință continuitatea activităților de afaceri și reacționați la acestea și minimalizați-le în mod adecvat. Aceste momente de criză necesită o atitudine flexibilă și agilă, o reacție rapidă și decisivă și o comunicare transparentă.
Publicat la data de: 09-04-2020 pe https://revistabiz.ro
Sursa articolului este disponibila aici