Porsche Engineering Romania Porsche Engineering Romania
Porsche Engineering Romania

Porsche Engineering Romania

3.80

117 evaluări

Marius Mihailovici, Porsche Engineering: Software din România pentru mașinile viitorului

23.05.2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parte din Porsche Engineering Group, filiala din România are birouri de cercetare și dezvoltare în Cluj și Timișoara, concentrând aproximativ 400 de specialiști software și automotive. Am stat de vorbă cu Marius Mihailovici, Managing Director la Porsche Engineering Romania, despre proiectele dezvoltate de inginerii români pentru gigantul german și piața auto, la loc de frunte aflându-se tehnologii AI și echipamente bazate pe rețele neuronale pentru detectarea obstacolelor.

Care este misiunea Porsche Engineering (în) România?

Misiunea Porsche Engineering, în general, și misiunea Porsche Engineering România au, ambele, în centrul lor contribuția la dezvoltarea vehiculelor inteligente și conectate ale viitorului. Printre cele mai de actualitate proiecte ale noastre se numără cele din domeniul AI, dar și din alte zone, precum ADAS (sisteme avansate de asistență pentru șofer), infotainment, conectivitate și digitalizare. De exemplu, unul dintre proiectele despre care pot spune chiar că a început din România și este coordonat majoritar de echipele de la Cluj-Napoca și Timișoara este proiectul Car Data Box, echipament ce utilizează o rețea neuronală pentru a evalua datele reale colectate de camerele și senzorii implementați pe un vehicul de testare, în vederea avertizării referitoare la obstacole. De exemplu, un algoritm special determină dacă un obiect depășește anumit grad de pericol și inițiază măsuri proporționale: de la un simplu mesaj pe tabloul de bord până la un semnal acustic de avertizare sau, în cele din urmă, frânarea automată. În etapa finală, funcția este testată în condiții reale, iar scopul este acela de a vedea proiectul implementat pentru vehiculele viitorului.

Cum se integrează proiectele din România în businessul Porsche Engineering?

Activitatea Porsche Engineering Romania este strâns corelată cu cea a grupului Porsche. Este important pentru noi să lucrăm într-o direcție comună, deoarece această dimensiune colaborativă a muncii noastre este, credem noi, unul dintre elementele care ne ajută să excelăm și să inovăm și nu în ultimul rând să fim mai ambițioși în ceea ce privește obiectivele pe care ni le stabilim. România este un teritoriu strategic pentru Porsche Engineering din mai multe perspective. Aș menționa, în primul rând, profesionalismul și pasiunea pentru inovație a oamenilor tehnici din România. Această particularitate, de altfel, a atras Porsche Engineering către țara noastră. Tot aceștia sunt și doi dintre factorii care fac această companie globală să funcționeze în modul în care o face. Pentru că proiectele la care lucrăm se derulează la scară internațională, cu echipe variate din mai multe teritorii. Iar pentru ca această formulă să funcționeze, credem că e nevoie, într-un fel, ca noi toți să „împărtășim același ADN”. În cazul nostru, vorbim despre ADN-ul care are la bază inovația. Pentru că munca noastră presupune colaborare continuă – între multiple țări, departamente –, e dificil de făcut o distincție clară între „proiectele Porsche Engineering Romania” și proiectele Porsche Engineering din alte țări. Putem spune, însă, că avem proiecte care au pornit din România – precum Car Data Box, pe care îl menționam anterior. Noi le privim ca pe inițiative internaționale de colaborare pentru că, în fond, implementarea lor se va face pe vehicule de pe întregul mapamond, lucru de care suntem mereu mândri.

Ce prespune colaborarea cu Universitatea Politehnica Timișoara?

În procesul de atragere a celor mai bune talente și de menținere a legăturii cu comunitatea profesională, un rol important revine celor care au responsabilitatea de a pregăti noua generație de ingineri software. Universitățile tehnice sunt pilonii pieței, pentru că fără dedicarea și angajamentul de a inova nu am putea recruta și dezvolta toți acești oameni pasionați pe care îi avem în echipele noastre. Prin urmare, colaborarea cu Universitatea Politehnica simbolizează angajamentul Porsche Engineering de a susține cultura inovației în Timișoara și viitoarea generație de ingineri software și profesioniști IT. Acesta este un obiectiv la care lucrăm încă de la intrarea companiei pe piața românească, în 2015, inițial prin colaborări cu instituții academice din Cluj-Napoca și, mai recent, cu Universitatea Politehnica din Timișoara. Concret, în cadrul acestei colaborări, nu vom sprijini doar formarea profesională, ci ne propunem să dezvoltăm proiecte comune pentru studenți. De asemenea, îi încurajăm pe aceștia să ni se alăture pentru studii de caz în cadrul companiei, pentru a-și dezvolta teza de masterat pe o temă din domeniul IT pentru automotive și pentru a beneficia de îndrumare directă din partea echipei Porsche Engineering România. Feedbackul general pe care l-am primit până acum din partea studenților cu care am lucrat a fost unul pozitiv, așa că sperăm că interesul în rândul comunității studențești de la UPT va fi la fel de ridicat.

Care este profilul angajaților din România?

Când vorbim despre profilul angajaților din România, am amintit mai sus două din calitățile pe care colegii noștri le au și de altfel cele de care ținem cont în procesul de recrutare: profesionalismul și pasiunea pentru tehnologie. Am identificat că acestea sunt atribute valabile atât pentru tinerii aflați la început de carieră, cât și pentru inginerii software experimentați, care, din punctul nostru de vedere definesc comunitatea de IT din România. De-a lungul timpului, am observat și că dorința de învățare permanentă este prezentă la mulți dintre colegi și este, în egală măsură, un detaliu pe care îl apreciază la jobul lor. Oportunitatea de a progresa continuu, de a observa că munca lor are impact reprezintă diferențiatori pe care îi căutăm în mod activ și în rândul candidaților. În procesul nostru de recrutare, suntem atenți în a identifica aceste calități, care se aliniază cu valorile noastre de inovație și performanță la Porsche Engineering, fără a neglija însă potențialul. Un aspect pe care îl aveam deja în vedere, dar care a devenit din ce în ce mai clar în perioada de după pandemie, este importanța echilibrului între viața profesională și cea personală. Angajații români sunt din ce în ce mai interesați de acest detaliu și este și unul dintre motivele pentru care am ales pentru birourile noastre locații care să le ofere acces rapid colegilor noștri la cât mai multe facilități – de la opțiuni de petrecere a timpului liber după birou la opțiuni rapide de a face sport și mișcare.

 

Articol original  - Revista Biz