Lucian Maican, director general, Systematic Development Center: În primăvara anului 2024, Systematic Development Center a depăşit pragul de 150 de angajaţi, iar creşterea continuă.
♦ Subsidiara locală a producătorului danez de software Systematic Development Center va încheia anul 2024 cu afaceri de peste 11 mil. euro ♦ Alături de Danemarca, România este unicul centru global unde compania dezvoltă produse pentru toate cele trei domenii de activitate: apărare, sănătate şi educaţie.
Piaţa IT din România are în continuare potenţial de creştere, în special în domeniile complexe precum dezvoltarea de software, cybersecurity şi inteligenţa artificială, care sunt din ce în ce mai căutate, consideră Lucian Maican, director general al Systematic Development Center, un producător internaţional de software cu capital danez.
„În acelaşi timp, este posibil să asistăm la o scădere a cererii pentru servicii şi suport, în timp ce focusul se va îndrepta către roluri mai specializate. Chiar şi în acest context, România rămâne o destinaţie atractivă pentru proiecte tehnologice complexe, iar piaţa IT va continua să evolueze în următorii ani, deşi ritmul de creştere va fi influenţat de factori globali şi regionali“, a spus într-un interviu pentru ZF Lucian Maican.
El a adăugat că deficitul de specialişti va continua să fie o provocare, însă diferenţa dintre cerere şi ofertă ar putea începe să se reducă.
„Acest lucru se datorează atât reconversiei profesionale, cât şi revenirii absolvenţilor români care au studiat în străinătate. În plus, există semnale că ritmul cu care companiile deschid noi centre de dezvoltare în România încetineşte, pe fondul incertitudinilor economice şi politice globale, ceea ce poate tempera nevoia de forţă de muncă suplimentară.“
De asemenea, eliminarea facilităţilor fiscale pentru industria de IT&C reduce veniturile nete ale angajaţilor şi poate afecta motivaţia şi retenţia personalului.
„Pentru companiile care aleg să nu compenseze această pierdere, costurile suplimentare generate de fluctuaţia personalului şi scăderea performanţei pot deveni semnificative. Pe de altă parte, firmele care decid să absoarbă parţial sau total acest impact vor resimţi presiuni financiare suplimentare. La nivel de industrie, creşterea va continua, dar ritmul va fi mai lent, influenţat de noile costuri şi de posibilele ajustări economice. Impactul asupra bugetului de stat trebuie analizat cu atenţie, deoarece reducerea profitabilităţii companiilor ar putea afecta şi alte surse de venit fiscal, cum ar fi impozitul pe profit“, a explicat Lucian Maican.
Subsidiara locală a companiei de IT cu rădăcini în Danemarca va încheia anul 2024 cu o cifră de afaceri de peste 11 milioane de euro, marcând astfel atingerea obiectivelor anuale setate de reprezentanţii Systematic. Ei nu au spus care a fost dinamica faţă de anul 2023.
„Anul 2024 a reprezentat o nouă perioadă de creştere pentru Systematic Development Center pe piaţa din România din perspectiva numărului de angajaţi, trend ce se menţine constant în ultimii ani. Totodată, 2024 a fost un an în care ne-am consolidat poziţia în toate domeniile noastre cheie – apărare, sănătate şi educaţie.“
Unul dintre factorii principali care au susţinut evoluţia companiei pe parcursul anului trecut a fost reprezentat de dezvoltarea accelerată a departamentului de apărare.
„Proiectele derulate în cadrul acestuia au inclus atât extinderea funcţionalităţilor pentru aplicaţiile existente din suita noastră, cât şi dezvoltarea unor soluţii noi, de la zero, în Bucureşti.“
„Spre exemplu, am construit o echipă nouă pentru un proiect inovator în domeniul inteligenţei artificiale aplicate în apărare, care a fost lansat la finalul anului 2023 şi s-a consolidat pe parcursul anului 2024.“
De altfel, creşterea din departamentul de apărare a fost generată de contractele la nivel de grup, inclusiv un parteneriat semnificativ semnat în aprilie 2024 cu NATO, a mai adăugat Lucian Maican.
„Acest contract pe 12 ani reprezintă o validare a standardelor înalte de securitate şi performanţă ale software-ului nostru. În prezent, Systematic furnizează soluţii de comandă şi control utilizate de armatele din peste 50 de ţări, inclusiv Statele Unite, Regatul Unit şi Germania.“
În ceea ce priveşte resursele umane, numărul mediu de angajaţi din departamentul de apărare a crescut cu aproximativ 30%, de la puţin peste 60 în 2023 la aproape 80 în 2024.
„Această extindere a fost necesară pentru a susţine cerinţele proiectelor noi şi pentru a dezvolta funcţionalităţi complexe, inclusiv soluţii bazate pe inteligenţă artificială şi aplicaţii avansate în domeniul apărării.“
La nivel de companie, în România, în primăvara anului 2024, Systematic Development Center a depăşit pragul de 150 de angajaţi, iar creşterea continuă, a punctat reprezentantul companiei.
„Deşi ne concentrăm pe atragerea de specialişti cu experienţă, colaborarea cu universităţile şi instituţiile educaţionale din România joacă un rol central în strategia noastră de recrutare şi dezvoltare. Lucrăm cu instituţii de învăţământ precum Facultatea de Cibernetică din cadrul ASE, Facultatea de Automatică şi Calculatoare de la Politehnică, sau Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti. Participăm la diverse evenimente educaţionale, susţinem workshop-uri şi sponsorizăm programe pentru studenţi, cu scopul de a crea un parteneriat pe termen lung între mediul academic şi cel privat.“
Lucian Maican a adăugat că, colaborarea dintre compania pe care o reprezintă şi instituţiile de învăţămând din România vizează două direcţii principale. „Pe de o parte, identificăm studenţi din anii terminali sau proaspăt absolvenţi, pe care îi integrăm în programe de internship şi, ulterior, în companie. Pe de altă parte, ne concentrăm pe o abordare pe termen lung, prin care să cultivăm relaţii solide cu studenţii care, după ce acumulează experienţă, ar putea deveni candidaţi relevanţi pentru poziţiile noastre complexe.“
Întrebat rol joacă România în planurile regionale ale companiei, Lucian Maican a spus că România ocupă un rol esenţial şi strategic în planurile regionale ale Systematic.
„Alături de Danemarca, România este unicul centru global unde compania dezvoltă produse pentru toate cele trei domenii cheie de activitate: apărare, sănătate şi educaţie. Deşi avem echipe dedicate de vânzări şi implementare în numeroase locaţii internaţionale, nucleul dezvoltării software-ului are loc doar în Danemarca şi România. Clienţii Systematic provin în principal din domeniile apărării, sănătăţii şi educaţiei. Majoritatea sunt organizaţii publice şi instituţii de stat, deşi avem şi câţiva clienţi privaţi pentru unele dintre soluţiile noastre. În România, echipa este dedicată dezvoltării de produse software pentru grupul Systematic, fără clienţi locali direcţi. Soluţiile dezvoltate aici sunt utilizate de clienţi din întreaga lume, incluzând armate, spitale şi instituţii educaţionale“, a punctat reprezentantul subsidiarei locale a Systematic.
Pentru 2025, reprezentanţii Systematic se aşteaptă la o creştere moderată, între 5% şi 10%, atât în ceea ce priveşte numărul de angajaţi, cât şi cifra de afaceri.
„Planurile noastre includ consolidarea pe domeniile noastre de bază – apărare, sănătate şi educaţie – şi continuarea dezvoltării de soluţii inovatoare pentru a răspunde cerinţelor complexe ale clienţilor noştri globali.“