Valoris Center Valoris Center
Valoris Center

Valoris Center

3.02

449 evaluări

Adaugă evaluare
Tel.: 021.529.9929
Site: www.valoris.ro

Top 5 aptitudini pe care angajatorii le vor cauta in 2021

27.01.2021

Top 5 aptitudini pe care angajatorii le vor cauta in 2021

Anul acesta a schimbat piata muncii, mediul de lucru, dar si perspectiva angajatorilor. Abilitatile pe care acestia le cauta, pot fi diferite fata de cele care au fost in prim-plan pana acum. 
In companiile care si-a mutat activitatea in mediul online, bazandu-se mai mult tehnologie, angajatorii vor cauta oameni care sa se potriveasca sau macar sa demonstreze capcitatea de adaptare la un astfel de mediu de lucru. In aceste companii chiar si procesele de recrutare s-au mutat online. 
In mod complementar programele de perfectionare au capatat o importanta din ce in ce mai mare, iar diversitatea este tratata cu responsabilitatea pe care a meritat-o intotdeauna.
Pentru a te pregati mai bine pentru interviuri sau pentru a sti ce abilitati sa-ti dezvolti pentru a-ti maximiza sansele in recrutare, iata in continuare sapte  aptitudini pe care angajatorii le vor cauta in 2021:


1.    Dorinta de dezvoltare/evolutie


In 2021, angajatorii vor cauta sa aduca in echipe in mod special persoane care isi demonstreaza dorinta de dezvoltare sau crestere. Conform noilor trenduri, acestia prefera o persoana curioasa, cu dorinta de a invata continuu si cu o mentalitate de evolutie, in detrimentul cuiva ce detine deja cunostinte din domeniul respectiv, dar nu demonstreaza dorinta de a invata mai mult si de a se dezvolta. Ritmul alert de evolutie a tehnologiei defineste si ritmul in care utilizatorii de dezvolta, tocmai de aceea este nevoie de oameni dornici sa se  autodepaseasca si sa dobandeasca noi abilitati pentru a tine pasul cu acest ritm accelerat. 


2.    Adaptabilitate


Chiar si inainte de pandemia de COVID-19, aceasta aptitudine a fost mereu la cautare. Ritmul de schimbare de pana in 2019 poate parea redus comparativ cu ceea ce ne-a adus 2020, dar capacitatea de adaptare a fost mereu un atu al celor care au avut succes. Ea devine insa si mai importanta, pe masura ce conditiile in care trebuie demonstrata se modifica semnificativ, asa cum s-a intampla cu lucrul de acasa, managementul la distanta, resetarea conditiilor de munca etc.. Un angajat care se adapteaza rapid, o face intr-o maniera pozitiva cautand sa contribuie cu idei, cu imbunatatiri, cu optimizari, va avea mereu un avantaj, atat din punct de vedere profesional, cat si personal. Cu totii am fost nevoiti sa ne adaptam unui nou stil de viata si de munca in 2020, iar in 2021 probabilitatea de a avea in continuare nevoie de aceasta abilitate, este foarte ridicata.


3.    Gandire critica


Dinamica de care vorbeam mai sus, precum si procesul acut de descentralizare, ofera oportunitati excelente celor care stiu sa transforme provocarile in oportunitati. Celor care stiu sa priveasca orice nou context cu o perspectiva critica, fara sa ia nimic ca atare, si mereu preocupati despre cum se pot face lucrurile mai bine. Angajatorii vor cauta sa recruteze astfel de persoane si le vor cere angajatilor sa inoveze atunci cand se confrunta cu situatii inedite, sa se adapteze si sa analizeze in detaliu solutiile gasite.

4.    Gestionarea ambiguitatii viitorului


Chiar daca ne-am obisnuit cu un nou stil de viata si de munca, acestea se pot schimba din nou. In 2021, unele lucruri pot redeveni asa cum erau inainte de pandemie, altele pot ramane ca in 2020, iar unele lucruri pot aduce contexte total necunoscute. Suntem in plin proces de schimbare, prin urmare flexibilitatea reprezinta un avantaj major. Companiile vor cauta angajati care sunt confortabili cu aceasta stare de neclaritate, care pot lua lucrurile asa cum sunt si pe care ambiguitatea viitorului mediu si lung nu ii sperie, ba chiar ii motiveaza sa depaseasca aceste obstacole. 


5.    Creativitate


A fi creativ intr-un sens larg, de zi cu zi, inseamna a gandi ”outside the box”. Aceasta abilitate a adus rezultate recunoscute in companii din intreaga lume, de sute de ani. Fie ca vorbim de tiparul lui Guttenberg sau de gaura tubului de pasta de dinti Colgate, gandirea creativa in business s-a dovedit o abilitate esentiala pentru dezvoltare. Creativitatea nu este rezervata doar artistilor sau celor care ocupa job-uri „creative, ci este o competenta ce se poate manifesta oriunde. Cand vremurile sunt dificile, poate fi greu sa iti gasesti creativitatea, dar este important sa-ti faci timp pentru inovatie in domeniul profesional, pentru ca, daca nu descoperi noi cai prin care sa fii mai bun decat ceilalti, sigur ei vor descoperi!


6.    Abilitati de comunicare


Aceasta nu este o noutate, comunicarea a devenit o componenta esentiala a oricarui job de multe zeci de ani. Abilitatile de comunicare sunt deja un criteriu de recrutare, chiar si pentru cele mai solitare sau tehnice joburi, pentru ca nimeni nu mai este cu adevarat singur. Insa izolarea sociala  si lucrul de acasa, au adus in 2020 o noua perspectiva asupra abilitatilor de comunicare. Capacitatea de a comunica consecvent, clar si concis, atat in scris cat si verbal, atat cand netul merge bine, dar si cand nu merge, cu oameni pe care ii cunosti deja sau pe care ii vezi prima data pe ecranul tau, este si mai importanta. De asemenea, corectitudinea gramaticala si claritatea in exprimare aduc un avantaj oricarei persoane care doreste sa se angajeze, in orice domeniu, dar mai ales in cel de relatii cu clientii. 


7.    Inteligenta emotionala


Inteligenta emotionala este una dintre calitatile din ce in ce mai cautate la potentialii candidati. Autocunoasterea, motivatia si empatia sunt principalele criterii pe care angajatorii le urmaresc atunci cand au un interviu. Potentialii angajati ar trebui sa demonstreze capacitatea de a-si intelege si gestiona propriile emotii, dar si pe cele ale persoanelor cu care interactioneaza, fie ei clienti sau colegi. Este foarte important ca acestia sa fie receptivi la feedback si, de asemenea, sa il transmita intr-o maniera adecvata. Inteligenta emotionala devine cu atat mai importanta in contextele de lucru remote, acolo unde lipsesc multe dintre indiciile pe care le gestionam, de multe ori inconstient, in cadrul contactului fizic.
Lumea si piata muncii continua sa evolueze rapid iar noi toti trebuie sa ne dezvoltam si sa tinem pasul cu schimbarile. Fie ca doresti sa te angajezi sau sa avansezi in cariera, fie ca esti un profesionist care cauta sa se dezvolte, sau esti la inceput de drum, iti recomandam sa iti  dezvolti aceste abilitati esentiale.